Presat să adreseze mai convingător problema aplicațiilor abuzive din magazinul Google Play, dezvoltatorul Android a introdus o regulă nouă: dacă o aplicație îți cere înregistrarea unui cont de utilizator, atunci ar trebui ca la părăsirea respectivei aplicații să-ți permită ștergerea respectivului cont, cu tot cu datele colectate până atunci. Iar pentru ca totul să pară credibil Google a introdus și un ecuson “Account deletion available” de arătat în dreptul aplicațiilor care oferă această facilitate, presupunând că utilizatorii știu și urmăresc acest detaliu mai degrabă obscur.
În orice caz, ecusonul “Account deletion available” a început să apară în dreptul unora dintre aplicațiile listate pe Google Play Store, rămânând doar să câtuși suficient de adânc pentru a descoperi acest indicator.
Cert este că încă din luna decembrie 2023, Google îi îndeamnă pe dezvoltatori să includă detalii despre ștergerea contului de aplicație în descrierea aplicațiilor listate în Play Tore, aceștia având timp până la 31 mai 2024 pentru a se conforma, cu posibile penalități, cum ar fi eliminarea aplicației aprobată anterior pentru postare.
Acum că insignele de ștergere a datelor sunt active și că termenul limită de aplicare este aproape, dezvoltatorii nu ar trebui să se aștepte la alte concesii, rămâne să decidă siguri dacă să ajusteze permisiunile cerute de aplicație sau să le scoată în mod voluntar din catalogul Play Store.
Politica Google de ștergere a datelor impune dezvoltatorilor să ofere opțiuni de ștergere a datelor și a contului atât în cadrul aplicațiilor lor, cât și online. Aceasta înseamnă că utilizatorii nu trebuie să reinstaleze o aplicație pentru a-și șterge datele sau contul. De asemenea, dezvoltatorii trebuie să dezvăluie dacă trebuie să păstreze anumite date din motive legitime, cum ar fi conformitatea cu reglementările.
Aparent, fără legătură cu acest subiect, Google a crescut limita de preț pe care dezvoltatorul unei aplicații listate în Play Store îl poate solicita eventualilor cumpărători, la 999.99 dolari. Dar dacă ajungi să vezi un asemenea preț, probabil că ar trebui să te gândești că poate ești victima unei înșelătorii.