ȘtiriTech&IT

Honor colaborează cu Google pentru includerea de funcții AI pe viitoarele modele smartphone

Așteptat pe data de 13 iunie, Honor 200 va fi primul smartphone Honor livrat cu funcții avansate bazate pe AI generativ.

Spre exemplu, noul model flagship va avea un AI-enhanced Portrait mode cu opțiuni avansate pentru realizarea pozelor tip portret, Honor colaborând pentru asta cu Studio Harcourt, un artist francez specializat în portrete de epocă ajutând la personalizarea filtrelor AI. Spre exemplu, va exista un mod portret care folosește AI pentru a recrea aspectul retro al portretelor alb-negru realizate cu aparate foto de epocă.

Nu este prima dată când un producător de telefoane cu Android colaborează cu Google Cloud pentru includerea de funcții AI pe dispozitive. Samsung a făcut același lucru cu seria Galaxy S24 și sunt șanse ca Apple să-i urmeze exemplul cu viitoarea gamă iPhone 16. Pe lângă anunțarea parteneriatului cu Google, Honor investește și în dezvoltarea propriei arhitecturi AI, integrată cu firmware-ul MagicOS folosind o abordare stratificată, unde funcțiile AI de bază sunt implementate on-device mai mult sau mai puțin prin forțe proprii.

Primul strat, Cross-device și Cross-OS AI, permite împărțirea puterii de calcul și a serviciilor între dispozitive. Al doilea strat este AI la nivel de platformă, oferind ”personalizare inteligentă” a sistemului de operare, în timp ce AI-ul la nivel de aplicație se concentrează pe ”aplicații AI generative puternice”. Al patrulea strat include serviciile Cloud-AI, cele bazate pe tehnologii licențiate de Google, care promite o procesare mai rapidă a datelor, păstrând în același timp confidențialitatea.

Deși a anunțat parteneriatul cu Google, Honor nu a confirmat dacă va folosi și modelele Gemini Nano pentru pentru implementarea funcțiilor care nu necesită procesare Cloud (ex. funcționează cu procesare locală). Cert este că brandul deținut cândva de Huawei se înhamă la niște cheltuieli suplimentare cu includerea de funcții AI obținute sub licență, rămânând de văzut în ce măsură se va reflecta asta în eventuale scumpiri ale viitoarelor modele de telefoane.

 

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button