Galaxy Tab S9 FE ar putea fi tableta Samsung pe care o așteptai (review)
Dacă în august am făcut cunoștință cu seria Galaxy Tab S9, modelul S9 Ultra arătând tot ce are mai bun Samsung de oferit pe segmentul tablete premium cu Android, iată că a venit timpul să facem cunoștință și cu Galaxy Tab S9 FE (Fan Edition). Alternativa mai puțin extravagantă propusă consumatorilor cu bugete „normale” și așteptări ceva mai temperate.
Ajustând pentru un buget mai redus, Samsung a pregătit Galaxy Tab S9 FE în doar două variante, FE și FE+, lăsând „behemotul” Tab S9 Ultra ca o soluție go-to pentru cei care vor să aibă totul la superlativ. Avem astfel Tab S9 FE de 10.9” și Tab S9 FE+ de 12.4”, ambele cu ecran LCD și un chipset Exynos cu performanțe de medie. Reamintim că începând cu seria Tab S9 Samsung oferă ecran OLED pe toate modelele din gamă, inclusiv mezinul Galaxy Tab S9, asigurând astfel că oferta de tablete premium este diferențiată într-un mod care nu poate lăsa loc de interpretări.
Privind mai de la distanță ai putea fi iertat dacă nu poți sesiza nicio diferență între Galaxy Tab S9 FE și modelul non-FE. Ambele vin în carcasă din aluminiu șlefuit, cu greutate și dimensiuni aproape identice. Atât de mici sunt diferențele încât poți folosi fără probleme accesoriile Galaxy Tab S9 și cu modelul FE. Samsung a păstrat până și certificarea IP68, o trăsătură rareori întâlnită la tablete din această categorie de prețuri. Chiar dacă nu până la capăt, Galaxy Tab S9 FE este tot o tabletă premium. Dar haideți să vedem și pe unde s-a făcut economie.
Un prim indiciu ar fi lipsa zonei S Pen, special demarcată pe spatele tabletei. Din fericire aceasta este o omisiune doar la partea de design, S Pen-ul inclus în pachetul cu accesorii putând sta atât pe spatele tabletei, cât și pe rama laterală. Consecință pentru selectarea unui ecran LCD, senzorul de amprentă se află acum pe rama laterală, integrat cu butonul Power. Departe de a fi o soluție de compromis, senzorul capacitiv este într-o locație ușor accesibilă și dă rezultate bune, recunoașterea amprentei fiind cel puțin la fel de rapidă ca o soluție optică integrată sub ecran.
Un alt indiciu pentru tăieri de costuri este renunțarea la configurația cu patru difuzoare, Galaxy Tab S9 FE venind cu două difuzoare orientate pentru o experiență de ascultare stereo în modul landscape. Astfel, dacă ești unul dintre aceia care se uită la filmulețe TikTok cu tableta în poziție verticală, vei avea parte de o audiție suboptimă cu difuzoarele în aranjament sus-jos. În schimb, sunetul ”tuned by AKG” are fidelitate bună și poate urca la un volum rezonabil fără a te lovi de problema distorsiunilor.
Element distinctiv față de modelul non-FE, ecranul LCD este suficient de bine iluminat chiar și pentru utilizare outdoors, are culori vii și o claritate excelentă a imaginii. Da, LCD-ul folosit nu are HDR10+ și nu poate reda acel negru perfect, specific soluțiilor OLED, însă face o treabă bună. Chiar și puse alăturat, trebuie să știi la ce să te uiți pentru a sesiza diferențele între Galaxy Tab S9 FE și modelul mai scump, lansat la finalul acestei veri.
Poate fi Galaxy Tab S9 FE o alternativă Tab S9 credibilă?
Pornind de la o primă impresie foarte pozitivă, tentația este să spui că da. Dar ca de fiecare dată, adevărul se află undeva la mijloc.
Cu preț de 2600 lei în echiparea de bază, redus de la 4099 lei pentru Galaxy Tab S9, este greu să spui nu unei tablete precum cea tocmai lansată de Samsung. Asamblarea, finisajele, feeling-ul obținut. Toate sunt ce trebuie iar ecranul, fie și LCD, nu e rău deloc.
În schimb, diferența de performanță între procesorul Snapdragon 8 Gen 2 (același folosit cu Galaxy S23 Ultra) și Exynos 1380 (întâlnit pe Galaxy A54) poziționează Galaxy Tab S9 FE ferm în afara cercului de power users. Livrată cu doar 6GB memorie RAM în echiparea de bază, Galaxy Tab S9 FE ar trebui comandată cel puțin în versiunea cu 8GB/256GB memorie pentru a intra în acea zonă de specificații pentru care Samsung optimizează pe termen lung firmware-ul One UI. Problema e că pentru această mică „aroganță” prețul urcă deja la 2950 lei, foarte aproape de un prag psihologic pe care nu mulți cumpărători l-ar depăși pentru o tabletă cu Android, fie și un model Samsung.
Galaxy Tab S9 FE | Galaxy Tab S9 | |
Geekbench 6 SC | 1014 | 2098 |
Geekbench 6 MC | 2852 | 5678 |
Geekbench 6 GPU Open CL | 3071 | 9506 |
3DMark Wild Life Extreme | 845 | 3903 |
Și dacă tot am adus vorba de One UI, actualul firmware Samsung bazat pe Android 14 și One UI 6.0 pare puțin nefinisat. Chiar dacă nu am dat de bug-uri serioase, fluiditatea interfeței și tendința de a „agăța” în anumite momente contrastează puternic cu experiența One UI 5.1 pe Galaxy Tab S9. Și tind să cred că nu chipsetul mai slab este problema aici, ci partea de firmware, Galaxy Tab S9 FE având nevoie de ceva optimizări la acest capitol.
În schimb, dotările One UI sunt practic identice la ambele serii de tablete, Galaxy Tab S9 FE oferind același set de aplicații și optimizări S Pen. Din nou, Samsung ne arată că seria FE nu este pentru power users, restricționând folosirea modului DEX doar la ecranul tabletei, fără posibilitatea de a conecta un monitor extern. Poți folosi atât Book Cover keyboard pentru emularea unui mini-laptop, sau un set de tastatură și mouse pentru PC conectate în modul bluetooth. Experiența cu Dex nu e rea, cu condiția să de limitezi la cel mult două aplicații redate simultan pe ecranul de 10.9”.
La fel, dacă vrei să beneficiezi de suportul Air Actions va trebui să cumperi separat accesoriul S Pen Pro, cel inclus în pachet neoferind această opțiune.
Experiența în jocuri este la un nivel foarte bun, fără efect de sacadare sau lag. Totuși, e bine de știut că în anumite jocuri solicitante, cum este PUBG: Battlegrounds, nivelul detaliilor este redus automat pe nivelul mediu și ar trebui păstrat așa pentru a obține un framerate jucabil. Având în vedere chipsetul folosit, nu este de mirare că tableta nu se încălzește aproape deloc. De altfel, Samsung susține că acumulatorul cu o capacitate de 8000 mAh poate oferi mai mult de 20 ore de autonomie în modul video. Tot Samsung enunță și prezența suportului pentru încărcare rapidă la putere de 45W. Însă testând cu un adaptor AC de 65W și cablu USB-C certificat pentru încărcare de 45W, accesorii Samsung originale, am măsurat la priză doar 36-37W putere consumată și aproape 90 de minute pentru o încărcare completă.
Trecute la capitolul „alte dotări”, avem o cameră principală de 12MP și cameră frontală de 8MP. Niciuna nu emite mari pretenții la folosirea sub lumină artificială, dar pentru apeluri video și acele momente când nu poți fi deranjat să întinzi mâna după telefonul mult mai bine dotat probabil că e suficient. E bine de știut că poți filma cu tableta până la rezoluție UHD 4K și 30 fps.
Ce accesorii Samsung ai mai putea lua pentru Galaxy Tab S9 FE
Chiar dacă Samsung o recomandă pentru utilizare în deplasare, Outdoor Cover ar trebui să fie un accesoriu indispensabil pentru oricine are în preajmă copii mici, sau știe pe cineva mai neîndemânatic. Construită precum un tanc, carcasa de protecție detașabilă folosește plastic dur pentru protecție împotriva strivirii și torsionării, în timp ce protecția la șocuri și lovituri este dată de rama laterală modelată din cauciuc foarte rezistent. Samsung Outdoor Cover este prevăzută cu un suport retractabil care permite așezarea tabletei în modul portret. Totodată, spațiul destinat accesoriului S Pen este protejat suplimentar, atât împotriva lovirii cât și pierderii accidentale a stylus-ului.
Înainte să dai comanda ar trebui să știi că Outdoor Cover este o carcasă de protecție heavy-duty, care adaugă destul de mult la grosimea și greutatea tabletei. Dacă nu prevezi o utilizare foarte neglijentă a tabletei, atunci poate că merită să arunci o privire și la alte huse originale Samsung.
S Pen Creator Edition
Propus ca și accesoriu opțional, Samsung S Pen Creator Edition reprezintă un upgrade consistent pentru versiunea S Pen inclusă în pachetul Galaxy Tab S9 FE, cu suport Air Actions și Air Commands.
Dacă la primul te poți gândi ca la un pix sau creion cu vârf subțire, S Pen Creator Edition este puțin mai greu și mai gros, suficient cât să ai senzația că folosești un creion adevărat și nu ceva „de jucărie”. De ajutor este și vârful care imită foarte bine forma minei unui creion pentru desen. Totuși, pentru a evita senzația de alunecare în gol pe sticla lucioasă recomand și accesoriul Note Paper Screen. Așa cum spune și numele, aceasta este ca un soi de husă făcută dintr-un plastic transparent și se pune deasupra display-ului. Folia de tip mat are o textură special aleasă pentru a imita senzația de alunecare pe hârtie adevărată.
Anticipând multe ore în care vei desena și lua tot felul de notițe, Samsung a inclus în pachetul S Pen Creator Edition și două rezerve pentru înlocuirea vârfului tocit.
Cert este că oricare variantă S Pen vei alege să folosești, nu vei avea probleme cu efectul de lag sau sensibilitate insuficientă, ambele funcționând impecabil, așa cum te-ai aștepta de la un dispozitiv Samsung de ultimă generație.
Galaxy Buds FE
De urmărit și în viitoare campanii promoționale, căștile Galaxy Buds FE vin cu prețul de 529 Lei ar putea fi o alternativă competentă pentru căștile Galaxy Buds2 Pro, disponibile cu prețul de 799 Lei.
Ambele sunt oferite într-o carcasă de protecție aproape identică, având finisaj mat și logoul Samsung reliefat pe cutia Buds2 Pro, respectiv, plastic lucios și logo imprimat pe cutia Buds FE. Căștile Galaxy Buds2 Pro au formă ceva mai rotunjită, acționare touch și se simt puțin mai grele în palmă. Prin contrast, căștile Galaxy Buds au zone de îmbinare mai ușor sesizabile și nu se simt chiar atât de premium.
Din fericire, la partea de performanțe diferențele între cele două nu sunt chiar atât de mari. Testate în paralel, ambele redau bass pătrunzător și se aud cam la fel de tare. Senzația de Hi-Fi este clar superioară la căștile Buds2 Pro, acesteia venind cu difuzoare dedicate pentru bas și medii-înalte (de unde, probabil, și diferența sesizabilă de greutate). Deși nu aș merge atât de departe încât să spun că dezamăgește, audiția obținută cu Galaxy Buds FE are unele minusuri în ce privește redarea frecvențelor medii-înalte, unele instrumente și nuanțe fiind pur și simplu acoperite de bass-ul puternic.
Greu de implementat pe formatul unor căști in-ear, funcționalitatea noise-canceling este clar deficitară pe căștile Galaxy Buds FE, alternativa mai premium Buds2 Pro păstrând un avantaj clar la acest capitol.
Per total, căștile Galaxy Buds FE nu sunt de evitat, dar nici de cumpărat cu ochii închiși la prețul întreg. Din fericire, la acest gen de produse ofertele cu reducere apar destul de repede și pot fi consistente, rămânând doar să decizi cât de mult ești dispus să aștepți.
Galaxy SmartTag2
Odată cu Galaxy Tab S9 FE, Samsung a dezvăluit și cea mai nouă versiune a accesoriului SmartTag.
Chiar dacă păstrează practic neschimbată funcționalitatea de bază, Galaxy SmartTag2 vine cu un designer exterior mult îmbunătățit, dar și dotări extra pe cum conectivitate ultra wide band, care până acum se regăseau doar la seria SmartTag Plus.
Dacă prima versiune SmartTag se afișa cu un designul mai degrabă rudimentar, de forma unui bănuț ceva mai gros realizat din plastic ieftin, succesorul Galaxy SmartTag2 este un gadget mult mai rafinat, de care probabil că îți va părea rău să-l ascunzi undeva în bagaje.
Totuși, înainte de a cumpăra pe de-a dreptul noua versiune trebuie să știi că Samsung a făcut unele schimbări care ar putea să nu te avantajeze, SmartTag2 nefiind chiar atât de invizibil ca prima generație. Dacă primul era practic un bănuț pe care îl legi fără probleme oriunde ai nevoie, noua versiune este mai degrabă un breloc elegant, Samsung părând că vrea să scape de nedorita imagine de accesoriu pentru stalkeri, folosit de iubiți prea geloși sau pentru a facilita vreo infracțiune. În schimb, poți prinde Galaxy SmartTag2 și la curea, sau alte obiecte mai groase decât un șnur. Iar dacă chiar vrei să ai flexibilitate deplină află că există și un Rugged Case prevăzut cu inel autoblocant, funcționând precum un cârlig pentru atașarea la diverse obiecte, cum ar fi bagaje sau colierul animalului de companie.
Samsung a păstrat și butonul cu funcție programabilă. Spre exemplu, poți seta un mesaj de urgentă din aplicația SmartThings, o simplă apăsare de buton trimițând un SMS cu datele tale de localizare către o persoană de încredere. Trebuie spus că această funcționalitate nu este garantată chiar în orice situație. Spre exemplu, dacă te afli într-o locație izolată iar în vecinătate nu există niciun alt dispozitiv care să retransmită alerta declanșată.
Concluzie
Bun, în final, trebuie să răspundem la întrebarea de mai devreme: Este Galaxy Tab S9 FE o alternativă Tab S9 credibilă? Ei bine, da și nu.
Da, dacă te înscrii în categoria de utilizatori vizată de Samsung. Ești elev/student sau pur și simplu ai nevoie de o tabletă pe care să lucrezi, eventual în deplasare. Vrei să folosești tableta acasă pentru filme, e-mail, sau pierdut timpul pe rețelele de socializare. Galaxy Tab S9 FE se achita cu brio de toate aceste roluri. Este o tabletă suplă și ușoară, cu finisaje premium și suficientă putere de procesare pentru a face față în majoritatea situațiilor. Mai mult decât atât, este o tabletă cu un preț corect pentru ce oferă.
Nu alege Galaxy Tab S9 FE dacă deții deja un telefon de top și vrei ca viitoarea ta tabletă să fie o extensie pentru acesta. Vei simți diferența de performanță și știm cu toții cum e să comuți între device-uri care nu sunt din același film. De asemenea, dacă vrei să faci editare video pe tabletă, să te joci după ce ai dat manual toate setările la maxim, sau pur și simplu să ai o experiență fără compromisuri la vizionarea de filme, atunci Galaxy Tab S9 cu ecran OLED este alegerea evidentă.