Reviews

Samsung Galaxy Z Fold 5 și Galaxy Tab S9 Ultra – Poate un telefon înlocui o tabletă? Dar o tabletă un laptop? (review)

Dispozitivele pe care le purtăm mereu după noi, fie că vorbim despre telefoane, tablete, laptopuri sau orice altceva, au devenit din ce în ce mai bune, that’s a fact. Nu neapărat mai rezistente, asta că să-i mulțumesc și pe aia care trăiesc în trecut, dar cu siguranță mai potente. An după an, producătorii au înghesuit tot mai multe funcții și capabilități cu scopul de a face din aceste produse jacks of all trades, scule bune la toate, fără să mai fie nevoie să cari după ține o droaie de aparate de sine stătătoare.

Nu mai ai nevoie de camera dedicată în concediu, pentru că telefonul face poze decente, dacă nu chiar bune de-a dreptul. Iar acum se ridică întrebarea: mai ai nevoie chiar și de aceste câteva dispozitive esențiale gen telefon, tabletă și laptop separat, sau am ajuns în punctul în care un singur dispozitiv poate înlocui mai multe categorii?

Puriștii vor sări imediat de cur în sus că asta este o prostie, că lucrul amestecat miroase a rahat și că fiecare segment de produse are rolul și scopul său. Dar este oare așa? Că să aflăm răspunsul am pus mâna pe niște produse care promit fix asta: un format mai mic și mai portabil, dar care să îți satisfacă nevoia pentru ceva… mare.

Galaxy FOLD si TAB1

Reprezentând tabăra telefoanelor, avem noul Samsung Galaxy Z Fold 5 care, pe lângă că e un telefon bun, se vrea și un înlocuitor pentru tradiționala tabletă. Iar în colțul tabletelor, avem nouă serie Galaxy Tab 9, cu Tab 9 Ultra în vârful lanțului trofic. Asta, având un ecran imens, se vrea să fie un înlocuitor pentru laptopurile ultraportabile.

Vine cu o grămadă de accesorii, unele pe care nu le găsești pe niciun laptop, și se poziționează ferm alături de alte tablete „Pro” în misiunea de a-i face pe oameni să își lase laptopurile acasă sau să nu-și mai cumpere așa ceva în the first place. Avem multe de discutat despre ambele categorii, așa că haide să le luăm pe rând și să începem Fold 5.

Este Samsung Galaxy Fold 5 un înlocuitor pentru o tabletă?

Segmentul de telefoane pliabile, ajuns acum la maturitate după începuturile accidentate, se împarte la Samsung în două categorii distincte: Flip și Fold. Și dacă Flip este destinat celor care vor să aibă experiența de utilizare completă a unui telefon, dar într-un format cât mai mic și mai portabil, Galaxy Fold vrea exact opusul: să fie un telefon obișnuit atunci când e pliat, dar să ofere un ecran imens, asemenea unei tablete, atunci când e deschis.

Galaxy FOLD si TAB1

Te întrebi care sunt lucrurile pe care un astfel de ecran mare îți permite să le faci? Cred că e vorba despre productivitate pe de-o parte și distracție pe de alta. Nu doar că ai substanțial mai mult spațiu pe ecran și implicit vezi mai mult din conținut, dar sistemul de operare îți permite să faci tot felul de artificii pentru a rula două aplicații simultan în split-screen și chiar o opțiune pentru a avea anumite aplicații într-o fereastră care plutește deasupra a ce se află deja pe ecran.

Galaxy Fold 5 se vrea stație de lucru portabilă. Poți avea clientul de mail într-una dintre jumătățile ecranului în timp ce în cealaltă ai deschisă aplicația Files, de unde poți da ușor drag and drop la fișiere pentru a le atașa în mail. Sau, poți să ai call-ul pe Zoom într-o parte și prezentarea PowerPoint în cealaltă parte.  Să nu uităm că Galaxy Fold 5 are și suport full pentru S Pen, deși… încă nu există o metodă elegantă de a depozita „stiloul” în interiorul carcasei telefonului.

Mai exact, fie trebuie să cumperi o husă care să aibă și suport pentru pen, fie să ai grijă să nu-l pierzi în buzunar, rucsac sau geantă. Cu toate astea, nu cred că se plânge nimeni de capabilitățile extra pe care S Pen-ul le oferă. Poți interacționa mai ușor cu diferite aplicații, poți desena sau poți să-ți iei notițe. Chestia asta din urmă se simte puțin ciudat, în principal din cauza ecranului din plastic, dar nu este un dealbreaker. În plus, următorul produs despre care vom vorbi astăzi, a rezolvat problema asta într-un mod surprinzător de deștept, dar ajungem și acolo.

Galaxy FOLD si TAB1

Un alt use case interesant pentru un astfel de telefon este acela de sistem de infotainment în mașină. Grație ecranului mare și aspect ratio-ului pătrat, Galaxy Fold 5 este un all-în-one cât se poate de capabil pentru Google Maps sau Waze la volan. Practic, nici nu-ți mai trebuie Android Auto dacă ai un suport suficient de lat cât să țină telefonul prins de bord sau de parbriz, o chestie utilă în special celor care au mașini mai vechi. Un telefon de felul asta este o soluție bună în mașină, că să nu încarci două dispozitive separat, ma refer la un telefon și o tabletă, și nu îți vei bate capul nici cu conexiunea la internet.

O funcție care iarasi s-a dovedit utilă si care acum este si matura, este Samsung Dex, care te lasă îți transformi interfața obișnuită, optimizată pentru control prin touch, într-una de desktop în toată regula. Da cu virgula doar atunci când vrei să folosești Dex pe display-ul telefonului insusi, care desi are de 7,6 inch, este totusi cam mic pentru a afișa confortabil o interfață similară cu cea din Windows. Dar DeX nu pentru asta este făcut, ci tocmai pentru a folosi cu fir sau wireless un ecran secundar mare pe care se să-ți faci treaba in cele mai bune condiții.

Galaxy FOLD si TAB1

Si toate astea, toate aceste funcții si capabilități, sunt facilitate de o motorizare pe măsură. La fel ca în cazul seriei S23, și în pieptul lui Galaxy Fold 5 bate un Snapdragon 8 Gen 2 For Galaxy, deci performanțele sunt excelente. I-am dat să ruleze pe repede înainte un test Geebench 6 și rezultatele au fost cum ne așteptam: 2026 de puncte în Single-Core și 5340 de puncte în Multi-Core, un rezultat care plasează acest chipset în vârful piramidei atunci când vine vorba despre Android.

Galaxy FOLD si TAB1

În rest, atât display-ul exterior cât și cel interior sunt aceleași de pe generația trecută, deci foarte bune. Pe lângă chipset-ul mai rapid față de anul trecut, cealaltă schimbare importanta s-a produs in zona balamalei, pentru că Galaxy Fold 5 a primit ceva ce se numește „teardrop hinge”. Ce crezi că înseamnă asta? Dacă ai spus că in sfarsit telefonul se pliaza complet, la un unghi de 0 grade, ai avut dreptate! Hallelujah! Spune adio scamelor din buzunar blocate în deschizătura ecranului, deoarece pliabilele astea au intrat în rândul lumii.

Este Samsung Galaxy Tab S9 Ultra un înlocuitor pentru un laptop?

Revenind la scopul lui pe lume, am stabilit cred că Galaxy Fold 5 este un înlocuitor veritabil pentru o tabletă, așa că hai să vedem acum ce oferă Galaxy Tab S9 Ultra, tableta care se vrea a fi un înlocuitor pentru omniprezentul laptop. Și zic eu că cea mai notabilă adiție este compatibilitatea cu S-Pen, cu ajutorul căruia desenezi, schițezi și selectezi mult mai ușor decât pe un laptop tradițional. Mi-a plăcut să văd că pen-ul a fost inclus în cutie, deși la 6.650 de lei cât costă varianta de bază, nici nu prea aș fi vrut sa fie altfel.

Pe lângă faptul că poți naviga pe net, încărca teme și proiecte și interacționa cu lumea pe Zoom la fel de bine cum poți și pe un laptop, Galaxy Tab S9 Ultra mai are un as în mânecă sub forma unui accesoriu gândit special pentru studenți in special și cei care iau multe notițe in general. La test, pe lângă tableta în sine, am primit și ceva ce se numește Note Paper Screen. Chestia asta este ca un soi de husă făcută dintr-un plastic transparent și se pune deasupra display-ului.

Galaxy FOLD si TAB1

Și partea interesanta abia acum vine. Mai toti producătorii de astfel de combouri, adică tableta plus stylus, se laudă că „pixul” lor se simte 1:1 cu scrisul pe hârtie, dar realitatea este de obicei alta. Sigur, este vorba despre latență aici, și știm cu toții cât de enervant poate fi un stylus imprecis și chinuit de lag, dar până la urmă e tot o bucată de plastic care alunecă pe un ecran de sticlă, deci feeling-ul ăla specific de creion pe hârtie nu există nici pe departe, oricat s-ar da ei cu fundul marketingului de pământ. Și asta vor Samsung să schimbe.

Pe lângă că S Pen-ul nu are urmă de lag, acest Note Paper Screen are un finish mat, gândit să simuleze exact senzația scrisului pe o coală de hârtie. Și pentru prima oară de când ma joc cu dracii din astea, am uitat că scriu pe o tabletă. Husa asta este dope și, dacă scrii mult sau îți notezi constant chestii, o recomand fără sa ezit. Mai departe.

Ca o tabletă să fie un adevărat laptop replacement, ai nevoie de un accesoriu esențial, și anume tastatură. Iar aici am și o mică confesiune de făcut. Nu am reușit să facem rost și de o husă cu tastatură pe perioada testului, înțeleg că acest accesoriu n-a sosit încă, dar am apucat să mă joc puțin cu ea la preview-ul de presă de acum câteva săptămâni. Atunci am remarcat că distanța pe care trebuie să o parcurgi cu degetul pentru a apăsa complet o tastă este relativ mare, ceea ce e un lucru bun, iar trackpad-ul încorporat este suficient de precis cât să nu îți dea bătăi de cap.

Galaxy FOLD si TAB1

Husă mai are și un soi de kickstand solid cu care să îți propteșți tabletă atunci când vrei să o folosești pe un birou sau masă, deci o bilă albă aici. Overall, tastatură este similară cu cea pentru generația trecută de Galaxy Tab, pentru că… nu are rost să repari ceva ce nu e stricat.

Dar, cu toate că nu am avut tastatură first party dedicată lui Galaxy Tab S9 Ultra, asta nu ne-a oprit să testăm pe îndelete capabilitățile pe care o tastatură de orice fel ți le oferă. Așa că am pus mâna pe o altă tastatură wireless care zăcea prin birou, întâmplător tot Samsung, am conectat-o prin Bluetooth fără nici cea mai mică problema și am dat drumul la treabă. Am scris un articol pe zonait.ro, am organizat niște date într-un Excel și am răspuns la mesaje foarte ușor și mult mai rapid decât prin metodă clasică de input prin touch.

Galaxy FOLD si TAB1

Ai evident și Dex, care transformă OneUI într-o interfață autentică de desktop, și abia aici începe șmecheria. Sigur, poți folosi tastatură pentru a scrie un mail fără să intri în Dex, dar dacă activezi funcția asta și mai conectezi și un mouse wireless sau te folosești de trackpad-ul integrat în tastatură first party, poți face aproape orice faci și pe un laptop cu Windows sau pe un Mac, la fel de repede și de ușor. Nu am plângeri legate de Dex, probabil și pentru că s-a lucrat ani buni la el, motiv pentru care acum este mai stabil și mai complet ca niciodată.

Și după ce ai muncit, vine vremea pentru jocuri, că știi cum e, după noapte vine zi. Iar aici ai mai multe variante, și cel mai la îndemână sunt jocurile de Android, care pe Galaxy Tab S9 Ultra rulează de vis. La asta contribuie cu siguranță Snapdragon-ul 8 Gen 2 for Galaxy, același chip care se găsește și pe seria S23 sau pe Galaxy Fold 5. Mai mult, grație ecranului AMOLED cu o imensă diagonală de 14,6 inch, nu cred că am văzut vreodată că jocurile astea să arate atât de bine.

Galaxy FOLD si TAB1

Dar, dacă te-ai plictisit de jocurile din Play Store, mai e ceva care te lasă să te joci titluri mai vechi: emulatoarele. Aproape orice joc din era NES, SNES, Playstation 1 sau 2 este complet funcțional pe un astfel de emulator, iar experiența e decentă. Desigur, ca să faci asta legal trebuie să ai jocurile originale în format fizic, dar asta cu siguranță nu-i va opri pe cei mai… aventuroși, să găsească o cale ocolitoare, știți voi care.

Concluzie și preț

Bun, în final, trebuie să dau și un răspuns la întrebările de la început: poate telefonul înlocui o tabletă și poate tabletă înlocui complet un laptop tradițional? Nu știu alții cum sunt, dar răspunsul meu tinde spre da, chiar dacă unii ar prefera ecranul mai mare al unei tablete obișnuite în primul caz și flexibilitatea unui laptop autentic în a doua situație.

Sigur, cu o precizare importantă: vorbim aici despre utilizare obișnuită, gen… la birou sau la școală, în aplicații office și online, nu despre nișe gen editori video sau graficieni, programatori sau ingineri care proiectează chestii. Adică sunt convins că majoritatea oamenilor ar putea trăi bine-mersi cu un astfel de „compromis”, care are din ce în ce mai puține dezavantaje cu fiecare generație nouă și cu fiecare update major de software.

Galaxy FOLD si TAB1

Și acum hai să vorbim despre notă de plata. Galaxy Fold 5 este afișat pe magazinul online Samsung la 9400 de lei, a shitload of money, cât vine asta… vreo 1900 de euro, ceea ce răspunde oarecum întrebării mele din prima parte, da, continuă să fie un telefon pentru bogați din perspectiva prețului, dar categoric nu mai este un model pentru early adopteri din perspectiva maturității și durabilității construcției.

Iar cea mai mare tabletă de pe piață, imensul Galaxy Tab S9 Ultra, pleacă de la 6650 de lei, în varianta de baza WiFi only, doar că în perioada asta, pare să existe în continuare acea… oferta, acel bonus, cum că dacă te-ai orientat spre o versiune de 256GB, primești în aceeași bani modelul cu 512. Spre comparație, un iPad Pro ăla cel mai mare, de 12.9, deci mai mic ca asta, este tot pe acolo ca preț.

Galaxy FOLD si TAB1

Da, admit că ambele produse, atât Galaxy Fold 5 cât și Tab S9 Ultra sunt foarte scumpe, dar în același timp vorbim despre top of the top, adică dispozitivele cele mai cele din întregul portofoliu al coreenilor. Nu vorbim aici despre un telefon din seria A sau despre o tabletă Tab S de bază.

Design și construcție - 9
Specificații tehnice și performanțe - 10
Experiența în utilizare - 9

9.3

(Scorul de mai sus e valabil doar pentru Galaxy Tab S9 Ultra) Și uite așa am răspuns și la întrebările din titlu cu un clar și răspicat: DA! Ambele produse de azi pot fi descrise drept hibride și am ajuns fără îndoială în punctul în care un singur dispozitiv poate îndeplini rolul a mai multor altor produse.

User Rating: Be the first one !

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button