TECH

Cum vor schimba Articolul 11 și Articolul 13 internetul în Europa?

Articolul 11 și Articolul 13 au fost subiecte foarte îndelung dezbătute în ultimele luni. Iar săptămâna aceasta Parlamentul European a votat în favoarea adoptării noii legislații de copyright pentru piața digitală Europeană. Această legislație a fost inițial refuzată, în forma sa originală, dar în forma sa cea nouă a fost aprobată. Criticii acestei legi susțin că modificările făcute sunt doar de ordin estetic, și că în cea mai mare parte reprezintă un dezastru la fel de mare. Așa că avem acum o întrebare foarte importantă în fața noastră. Ce se va întâmpla cu dragul nostru internet?

articolul 13 articolul 11 europa internet

Pentru a putea răspunde la această întrebare, este nevoie de ceva context. Problemele cele mai mari din legislația nouă de copyright sunt provocate de Articolul 11 și Articolul 13. Primul dintre ele este menit să împiedice agregatorii de știri să publice bucăți dintr-un articol fără ca sursa acelui articol să fie remunerată. Acel „snippet” pe care îl generează uneori Facebook atunci când publici un link la un articol acolo. Ideea ar fi că unii oameni se vor mulțumi doar cu ce scrie acolo și nu vor da click mai departe la sursă, astfel fiind pierdut potențial venit. Nu este o idee nouă, fiind aplicată deja de ceva vreme în Germania și în Spania. Rezultatele acolo nu au fost tocmai grozave, ajungându-se la situația în care Google News a fost închis în Spania, iar agregatorii mai mici de știri nu și-au permis să rămână în afaceri.

Articolul 11 este în esență făcut pentru a sprijini presa tradițională muribundă, care nu s-a putut adapta mediului on-line. Este un petic ce nu cred că va avea efectul pe termen lung scontat, din moment ce de la implementarea unor măsuri similare în Germania și Spania nu au fost sesizate îmbunătățiri considerabile pentru presă, doar bătăi de cap.

Varianta ușor modificată a Articolului 11 menționează că nu sunt vizați cetățenii de rând și nu există nici un fel de limitare pentru folosirea non-comercială a unui link. Publicarea unui astfel de link pe ceva ca Facebook de către un om de rând cam tot ar fi în „scop comercial”, pentru că Facebook va genera bani din afișarea sa. Iar în cazul utilizării comerciale, pot fi reproduse cuvinte individuale dintr-un articol.  Va fi nevoie de clarificare despre ce exact înseamnă asta.

Articolul 13, în forma sa actuală, include excepții de la filtrare lucruri precum enciclopedii, servicii on-line unde cei care dețin drepturile aferente și-au dat deja acordul, serviciile de stocare privată care nu pot fi accesate de public, platforme de dezvoltare open source și magazine on-line a căror activitate principală este vinderea de bunuri fizice. Mai sunt „iertate” micro-intreprinderile și cele de talie mică.

Măsura, la bază, este gândită să vină în ajutorul celor care își tot găsesc conținutul publicat pe câte o rețea de socializare mare, fără voia lor, și fără să primească ceva în schimb. Este important să subliniez asta, la origini nu este un caz de „cenzură, grr, rău, HULK SMASH”. Dar rezultatul poate foarte bine să fie același, până nu se clarifică exact cum va funcționa un astfel de filtru, cât va costa implementarea sa și cum poate fi împiedicat abuzul său. Nu de alta, dar Youtube are un asemenea de filtru de ani de zile, și mie, personal, mi-a provocat mult amar, multă suferință, fiind bombardat în mod constant de diverse entități care s-au trezit că munca mea este cumva a lor. Ca să nu mai spun de abuzul unor companii precum Nintendo, care nu înțeleg conceptul de material jurnalistic sau parodie, revendicând tot venitul de la un clip de zece minute din cauza a 10 secunde de trailer de la un joc Zelda. Filtrele acestea nici ele nu vor înțelege parodie, nu vor înțelege muncă transformativă și cu siguranță vor fi la fel de vulnerabile la abuz ca cel folosit de Youtube. Un astfel de sistem tinde să favorizeze marile corporații, în special cele din domeniul muzical, pentru care această legislație a fost creată în primul rând. Pe scurt, este un sistem care nu va da rezultate tocmai grozave. Pot doar să sper că sistemul va avea pe undeva pe acolo o componentă umană care să faciliteze contestarea deciziilor luate de un algoritm. La Youtube asta n-a prea funcționat până acum.

Bun, acum că ați înțeles, sper, despre ce este vorba, ce mai e rămas de spus?

În primul rând, nu știu să vă spun dacă legislația va rămâne exact în această formă când va intra în efect. Este o legislație mare, cu alte părți componente importante pe lângă Articolul 11 și Articolul 13, care au propriul lor efect asupra dragului nostru internet.

Urmează să înceapă negocierile private cu Consiliul European, pentru a determina cum va fi implementată. Apoi, prin decembrie va avea loc un alt vot în Parlamentul European, pentru a determina dacă legislația va intra în efect. Dacă tot nu este într-o formă care să nu poată fi exploatată, atunci avem șansa să ne rugăm de trimișii noștri în Parlament să voteze împotriva sa. Dacă vreți să știți cumva pe cine trebuie să convingeți, puteți găsi mai jos o listă, împrumutată de pe Votewatch.eu. În cazul în care vă întrebați ce înseamnă ultima coloană, este o reprezentare a votului individului în comparație cu facțiunea europeană din care face parte partidul fiecăruia.

Nu am date pentru votul pe amendamentele individuale, doar pentru votul general pentru sau împotriva noii legislații.

Dincolo de a încerca să ne asigurăm că riscurile reprezentate de Articolul 11 și de Articolul 13 sunt cunoscute de toată lumea, nu prea mai avem multe lucruri pe care le putem face. Va trebui să stăm, să așteptăm, să vedem care sunt rezultatele finale ale negocierilor, iar apoi să vedem cum va decurge al doilea vot. Atunci vom avea o idee mai clară despre ce fel de internet vom avea în Europa și dacă ne îndreptăm spre o scindare a internetului în general, sau dacă și peste oceane se vor adopta măsuri similare.

 

Victor BOŞTINARU S&D Romania Didn’t vote
Daniel BUDA EPP Romania Loyal
Cristian-Silviu BUŞOI EPP Romania Loyal
Andi CRISTEA S&D Romania Loyal
Mircea DIACONU ALDE/ADLE Romania Didn’t vote
Damian DRĂGHICI S&D Romania Didn’t vote
Doru-Claudian FRUNZULICĂ S&D Romania Loyal
Maria GRAPINI S&D Romania Loyal
Cătălin Sorin IVAN S&D Romania Loyal
Monica MACOVEI ECR Romania Loyal
Marian-Jean MARINESCU EPP Romania Loyal
Sorin MOISĂ EPP Romania Didn’t vote
Siegfried MUREŞAN EPP Romania Loyal
Ramona Nicole MĂNESCU EPP Romania Loyal
Dan NICA S&D Romania Loyal
Norica NICOLAI ALDE/ADLE Romania Loyal
Emilian PAVEL S&D Romania Loyal
Ioan Mircea PAŞCU S&D Romania Loyal
Răzvan POPA S&D Romania Loyal
Cristian Dan PREDA EPP Romania Loyal
Laurenţiu REBEGA ECR Romania Rebel
Theodor Dumitru STOLOJAN EPP Romania Loyal
Daciana Octavia SÂRBU S&D Romania Loyal
Csaba SÓGOR EPP Romania Loyal
Claudiu Ciprian TĂNĂSESCU S&D Romania Loyal
Traian UNGUREANU EPP Romania Rebel
Adina-Ioana VĂLEAN EPP Romania Loyal
Renate WEBER ALDE/ADLE Romania Rebel
Iuliu WINKLER EPP Romania Loyal
Maria Gabriela ZOANĂ S&D Romania Didn’t vote
Mihai ŢURCANU EPP Romania Loyal
Claudia ȚAPARDEL S&D Romania Loyal

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button