ReviewsRSS PaginaDeMediaTECH

Astăzi este votul decisiv pentru soarta internetului

V-am tot dat de veste în ultimele luni despre soarta internetului în Uniunea Europeană. Parlamentul în acest moment încearcă să adopte legi noi de copyright, legi moderne, legi care să ține cont de internet și care să protejeze creatorul de conținut de abuzul marilor companii și platforme de distribuție. Din păcate, două părți din această reformă, Articolul 11 și Articolul 13, supranumite taxa de link și filtrul de internet, aduc probleme mai mari decât ar repara.

Aceste articole au fost respinse deja o dată, în forma lor inițială, ca urmare a votului care a avut loc în luna iulie, dar astăzi va avea loc votul în privința formei lor revizuite. Aceste forme noi sunt considerate a fi ceva mai acceptabile, dar tot includ prevederi pentru implementarea unui unor filtre obligatorii. Consensul general printre cei care au experiență cu folosirea internetului este că acest gen de filtre, văzute deja în acțiune pe servicii ca Youtube, sunt mult prea defecte pentru a se pune în mâinile lor soarta internetului. Ca să nu mai spun de ușurința cu care un astfel de filtru poate fi dirijat să blocheze conținut care nu este legat de copyright, ci de libera exprimare. Dacă sunteți curioși să vedeți în detaliu propunerile pentru noua legislație, și aveți timp, puteți găsi amendamentele aduse legislației pe pagina oficială a Parlamentului European.

Seara trecută au avut loc dezbateri în parlament, pro și contra noii legislații. Partea Pro a stabilit o dorință clară de a limita puterea pe care o au platformele americane asupra Europei în ceea ce privește știri, divertisment și cultură, adesea jecmănind creatorii de conținut locali și evitând pe cât de mult posibil plata taxelor, dar profitând din plin de public. Partea Contra este de acord cu dorința de a limita abuzul acestor platforme, dar nu dacă asta înseamnă punerea la punct a unei licențiere a link-urilor care va limita propagarea informațiilor și a unui sistem de filtre care vor asigura că nu va putea exista vreodată competiție pentru platformele cu pricina; deoarece un astfel de filtru va fi obligatoriu de implementat pentru orice start-up cu aspirații la măreție, contra unui cost considerabil. Apoi vine problema că filtrul în sine, după cum tot demonstrează Content ID-ul folosit de Youtube, nu are discernământ. Nu poate diferenția între parodie și plagiatură, între artă transformativă și furt, între un clip de câteva secunde cu un copil dansând la o melodie celebră și un act de încălcare a dreptului de copyright. Iar marile companii care se ocupă cu drepturile de copyright au tot interesul ca sistemul să fie defect și mereu în favoarea lor, înainte de implementarea sa unele entități de acest fel mergând până la punctul la care au încercat să dea jos de pe Youtube acest clip, din cauza melodiei de pe fundal.

Încă mai aveți timp pentru a vă asigura că măcar europarlamentarii noștri vor vota cum trebuie. Dacă vreți să îi luați la bani mărunți, puteți găsi toate datele lor aici: http://www.europarl.europa.eu/meps/ro/search.html?country=RO

Sau puteți să optați pentru formularele automate compuse de inițiativa Save Your Internet : https://ro.saveyourinternet.eu

Cert este că legile de copyright trebuiesc actualizate, dar sunt în acest moment propuneri mai bune sugerate decât cea a lui Axel Voss. Soarta internetului este în acest moment în mâinile aleșilor noștri, și ai celorlalți membri ai Uniunii Europene.

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button