Cum ne afectează pe noi taxa Google pentru telefoanele Android

Judecând după comentariile din zilele trecute la știrile despre Google, amenda sa din Europa și taxa de licențiere pe care compania o va percepe de la producătorii de telefoane Android, există ceva confuzie despre ce exact s-a întâmplat și care sunt consecințele. Așa că voi încerca să clarific pe cât de bine pot situația.
Recomand să aruncați o privire peste articolele anterioare link-uite mai sus, precum și pe declarațiile oficiale emise de Comisia Europeană și de către Google în ziua în care a fost anunțată amenda. Acum că sunteți la zi cât de cât cu evenimentele, haideți să le luăm pe rând.
De ce a fost Google amendat?
Google a primit o amendă de 4.3 miliarde de euro în luna iulie de la Comisia Europeană pentru modul în care forța producătorii de telefoane mobile să împacheteze Chrome și Google Search în Android pe toate dispozitivele vândute. În unele instanțe compania se folosea de monopolul său efectiv asupra pieței pentru a interzice prin termenii de licențiere ai aplicațiilor sale utilizarea vreunei alte variante de Android sau a vreunui alt sistem de operare de către producătorii de telefoane mobile. Efectiv, dacă o compania vrea să facă un telefon care să aibă acces la Google Play Store, trebuia să includă Search și Chrome, iar în cazul în care făcea un telefon cu altceva decât varianta preferată de Google a Android, riscau să nu mai primească o licență pentru Play Store. Google mai oferea și beneficii, cum ar fi împărțirea cu producătorul de telefoane mobile a unei părți din profitul generat de Search. Un astfel de monopol este ilegal. O amendă era inevitabilă și va urma în curând în Rusia, poate chiar și în SUA.
Argumentele de tipul „e softul or fac ce vor cu el” nu funcționează pentru că nu este softul lor, este o piață. Sunt legi foarte clare care limitează ce poți face într-o piață. Dacă acele legi nu ar exista, am reveni la era în care o singură compania poate dicta prețurile, în locul pieței. Asta deja se cam întâmplă la RAM, și nu văd să vă bucurați de asta.
Ce face Google pentru nu mai avea un monopol?
Compania a dezvăluit zilele trecute că pentru telefoanele vândute în Europa nu va mai obliga folosirea de împachetarea aplicațiilor sale în toate instalările de Android. Sistemul de operare Android este gratuit, este Open Source, și va putea fi folosit la nesfârșit de oricine, nu el este problema. Aplicațiile Google și accesul la Play Store vor putea fi licențiate contra cost, fără a mai fi obligat producătorul să folosească o anumită variantă de Android, Chrome sau google Search. Aici intervine taxa Google. Dacă producătorul de telefoane optează să includă iarăși Chrome și Search, taxa de licențiere dispare din nou și vor putea iarăși să ia o cotă parte din venitul generat de search. În alte cuvinte, nu se schimbă nimic, dacă producătorul decide să mențină exact aceleași ecosistem ca până acum.
Ce taxează acum Google?
Aplicațiile uzuale și accesul la Play Store vin acum contra cost. Un cost care este acoperit de producător, și variază în funcție de regiune și modelul de telefon. Google nu a publicat datele exacte, așa că tot ce știm deocamdată se bazează pe un leak. Sunt 3 regiuni de cost pentru licențiere în Europa. România este într-una dintre ele, dar nu în cea mai scumpă.
Cât va fi taxa Google?
În cea mai scumpă regiune din Europa, pentru cele mai scumpe telefoane, este de 40 de dolari per dispozitiv. În România va fi mai mică.
Pe partea de hardware, telefoanele sunt clasificate după densitatea ecranului:
- peste 500ppi (orice rezoluție mai mare de Full HD la mai puțin de 6 inch)
- între 400 și 500ppi (ex: 5 inch la 1920×1080)
- sub 400ppi (ex: 5 inch la 1280×720 sau 6 inch la 1920×1080)
Cea mai mică taxă, pentru regiunea Europa 3 în cazul telefoanelor cu mai puțin de 400ppi este de doar 2.5 dolari. Suspectez că România se află în această
Cum ne afectează pe noi?
Mai deloc. Dacă aveți o pasiune arzătoare pentru telefoane Android care vin la pachet cu Google Search și Chrome, nu veți plăti nimic în plus. Nu trebuie să importați nimic de nicăieri. Nu trebuie să cumpărați telefoane din cine știe ce văgăună secretă a internetului. Veți plăti zero lei în plus.
Dacă vreți un telefon care să folosească altceva decât varianta standard de Android, ca LineageOS (în cazul în care cineva are să facă un telefon cu așa ceva), tot nu veți plăti nimic în plus dacă Search și Chrome sunt instalate deja de către producător.
Dacă vreți un telefon care să să folosească DuckDuckGo în loc de Google Search și vine ca standard cu Opera în loc de Chrome, dar care încă are acces la Google Play Store, veți plăti taxa.
Dacă vreți un telefon care să folosească orice variantă de Android sau orice alt sistem de operare, și folosește altceva decât Google Search și altceva decât Chrome și care nu are acces nici la Google Play Store, nu veți plăti nimic în plus, din moment ce nu va fi nimic Google pe acel telefon.
De ce se face toată această harababură?
Pentru ca tu, drag cititor, să ai opțiunea de a cumpăra un telefon cu PureOS. Să ai opțiunea de a cumpăra un telefon care folosește Ubuntu. Să ai opțiunea de a folosi DuckDuckGo ca standard. Să poți să folosești din plin telefonul proaspăt cumpărat, fără să fii nevoit să îl modifici și fără să faci un cont de Google. Este o măsură menită să îți dea libertatea pe care ar trebui să o ai. Libertatea ocazional costă. În acest caz nu costă mult.
majoritatea telefoanelor pe android sunt facute in ASIA, ce treaba are licentierea europeana pe telefoane daca ele sunt facute in asia?
cum poate dovedi acel producator ca telefoanele vor fi vandute in europa si sa ceara licenta ?
imi raspunzi la aceste 2 intrebari :)))?
Amble intrebari au acelasi raspuns. Pentru ca un telefon sa poata fi vandut intr-o regiune, trebuie certificat in acea regiune si este adaptat acelei regiuni.