Știri ITTECHTelefoane

Uniunea Europeană vs Google: Compania amendata cu 4.3 miliarde euro!

De câțiva ani de zile Google tot are probleme în Uniunea Europeană și Rusia din cauza modului în care încearcă să poziționeze propriile aplicații de Android ca cele standard ale sistemului de operare.


Iar astăzi Comisia Europeană a decis să amendeze Google pentru practicile sale cu suma de 4.3 miliarde de euro, cea mai mare acordată vreodată unei singure entități pe teritoriul Uniunii. Cu toate acestea, amenda reprezintă venitul generat de Alphabet pentru cam două săptămâni, așa că nu ar fi tocmai o problemă mare pentru companie de plătit, deși cu siguranță Google va face apel la această decizie. Mai important decât amenda ar fi limitările impuse asupra companiei de-a continua să mai trateze ecosistemul Android de parcă ar fi propria ogradă, în care are dreptul să decidă ce face fiecare producător în parte.

Această amendă este o măsură de a combate tendințele monopoliste ale companiei Google. Au fost raportate de-a lungul anilor mai multe incidente în care Google și-a impus propriile aplicații în defavoarea celor oferite de competiție.

Producătorii de telefoane mobile au primit motivații monetare să folosească Google ca motorul de căutare implicit al dispozitivelor. Aveau obligația de a pre-instala aplicații Google, precum Chrome, înainte de a putea integra în Android serviciile Google Play. În cele din urmă, au fost cazuri în care compania a impus chiar limitări asupra folosirii de alternative pentru Android, chiar și dacă era vorba de sisteme de operare bazate pe același cod sursă.

Aceste practici sunt ilegale sub regulamentul european, iar compania a fost pedepsită ca atare.

Comisia Europeană va monitoriza cu atenție acțiunile companiei de acum înainte. Dacă se va abate, atunci va primi penalități zilnice ce vor reprezenta 5% din venitul zilnic generat de corporația Alphabet. Unii spun că aceste măsuri înseamnă prea puțin, prea târziu, cel puțin pentru piețele din SUA și UE, unde poziția dominantă a celor de la Google este prea puternică pentru a mai putea face ceva. Dar, pe de altă parte, aceste măsuri i-ar putea împiedica să câștige o poziție similară în piețele emergente gen India, Africa sau America de Sud, iar lucrurile s-ar putea complica și mai tare pentru companie dacă SUA alege să impună măsuri similare într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat.

[Reuters,  Comisia Europeană]

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button