RSS PaginaDeMediaTECHTech&ITTelefoane

Google se supune cerințelor Comisiei Europene, eliberează Android

De la sfârșitul acestei luni ecosistemul Android va fi zguduit pe teritoriul Europei, deoarece Google a decis să se conformeze deciziei Comisiei Europene, cea care a venit alături de o amendă de 4.3 miliarde de dolari.

Compania a făcut apel la această decizie, dar tot va schimba modul în care licențiază sistemul de operare Android și aplicațiile sale pentru dispozitive mobile, începând cu ziua de 29 octombrie. Cea mai importantă din aceste schimbări este cea că producătorii de telefoane mobile au în sfârșit dreptul de a vinde modele care folosesc variante non-standard de Android, fără a li se interzice utilizarea aplicațiilor Google, pe teritoriul Europei. Compania a ținut să precizeze că Android în sine va continua să rămână în totalitate gratuit și open source.

Apoi, aplicațiile în sine au fost separate în două grupuri. Unul dintre ele acoperă Search și Chrome, a căror preinstalare era cam obligatorie, iar celălalt grup acoperă fiecare altă aplicație creată de Google, inclusiv Play Store. Prin separarea celor două se crează ceva mai multă flexibilitate și opțiuni pentru producătorii de telefoane.

Există totuși și un efect negativ la mijloc. Din moment ce aplicația de căutare nu mai este integrată în sistemul de operare, Google trebuie să genereze cumva bani, așa că aplicațiile sale vor fi de acum înainte licențiate contra cost. Producătorul va trebui să plătească o taxă pentru putea integra în dispozitivele lor aplicații precum Google Maps și toată încrengătura de API-uri asociate care permit integrarea sa în alte aplicații.

Google se află în acest moment în discuții cu partenerii săi pentru a determina detaliile, nefiind publicat costul licențierii respective.

O consecință negativă posibilă ar putea fi scumpirea telefoanelor low-end care încă folosesc aplicații Google… nu de alta, dar cele scumpe deja au de unde amortiza costul. Dar, per total, ar trebui să vedem o varietate de lucruri pozitive, cum ar fi apariția de variante de Android ceva mai puțin groaznice. Sigur, această schimbare poate că era mai binevenită pe vremea când CyanogenOS sau FirefoxOS încă mai erau în dezvoltare. Dar cu siguranță vor răsări noi alternative. Este posibil să vedem o încercare nouă a Amazon de a intra pe acest segment, eșecul seriei Fire Phone având ca factor major interzicerea de către Google a producătorilor de telefoane să creeze modele care se foloseau de varianta de Android dezvoltată de Amazon.

Am putea vedea chiar și sisteme de operare mai variate. Poate PureOS va decola în cele din urmă… sau Google ar putea câștiga apelul și ne întoarcem la ce a fost și până acum.

[Ars Technica]

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button