ȘtiriTech&IT

ASUS va începe producția de plăci video wireless, alături de plăci de bază compatibile

Printre cele mai tari chestii de la Computex 2023 au fost plăcile video ASUS care nu necesită alimentare separată. Cei care au trecut pe la taraba producătorului au putut vedea în acțiune o placă NVIDIA GeForce RTX 4070 care funcționa bine-mersi fără nici un fel de alimentare extra. Încă de pe-atunci am zis că ăsta ar putea fi un nou trend și acum pare că producătorul vrea să bage la cuptor câteva bucăți. Informația vine direct din China, prin intermediul unui creator de conținut care a luat parte la Bilibili World 2023 in Shanghai. În cazul expoziției a fost prezentată și o placă albă.

La prima vedere ar putea părea magie, însă sub inovația din spatele acestei plăci se află un conector suplimentar. Asta înseamnă că fiecare placă video wireless de la ASUS va necesita și o placă de bază specială cu acel conector pe ea. Și desigur, plăcile astea nu vor fi produse de altcineva. Cum altcumva ai vrea să fii blocat într-un ecosistem al unui singur producător? Și nici măcar nu pot să îi arăt pe ăștia de la ASUS cu degetul, pentru că de bine de rău, sunt singurii care chiar au creat un ecosistem funcțional în domeniul ăsta hardware.

Dar de unde nevoia asta bruscă de a renunța la cabluri? Păi, să vedem… NVIDIA a introdus prostia aia de cablu odată cu generația RTX 3000. Prima dată când a venit, a mers, dar s-au produs niște schimbări pe parcurs și restul poveștii o știți: cablurile începeau să se topească în conectorul de pe placa video. Și de aici, ASUS a decis că nu vrea asta, dar nici nu s-ar întoarce la vechea metodă prin cablu PCIe 8-pin, așa că s-a ajuns aici.

Ok, nu vreau să pară că ASUS sunt singurii care fac treaba asta, ori că ei au inventat-o. Încă de pe la jumătatea lui 2022 vă tot povestesc despre proiecte precum Stealth de la AORUS și Zero de la MSI. Cei doi producători au propus carcase și plăci de bază gândite special pentru PC-uri cu un design cât mai minimalist cu putință. Personal, pot vedea un viitor al calculatorului „wireless chiar dacă suntem încă departe. Dar cu astfel de inițiative, culmea, venite de la producători rivali, eu zic că nu e cazul să ne întrebăm „Când?”, ci mai de grabă „Când?”.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button