ȘtiriPCTECHTech&IT

Placă de bază cu conectori pe spate – noua modă în industria hardware

Să vedeți de-acum wire management ce o să ne iasă!

Se întâmplă din când în când să fim martorii unei lansări noi, ceva care schimbă puțin modul în care priveam anumite produse. Am pățit-o cu carcasele, când au început să fie pline de luminițe de Crăciun și să vină cu sticlă pe peste tot. Am trecut prin același proces cu plăcile de bază care au început să fie brăzdate de radiatoare mari și un fel de armură care acoperă aproape complet PCB-ul. Ultima astfel de mișcare este însă mai interesantă – placă de bază cu conectori pe spate.

Adică se ia placa normală, i se jumulesc conectorii de 24 de pini și alimentările de procesor și se montează pe spate. Asta înseamnă că toate cablurile din sursă, pe care adesea o găsim în podeaua carcasei, vor trebui să ajungă doar până pe spatele carcasei unde se conectează direct la placa de bază. Asta fără să mai trebuiască să-ți bați capul cu desenat de trasee pentru cabluri și tot planning-ul pe care-l implică o sesiune corectă de wire management.

Placa de bază evolueaza într-o direcție bună

Vă dați seama că nu pot decât să încurajez o astfel de mișcare, doar că trebuie să ținem cont și de limitările evidente pe care le vom întâmpina odată cu adopția acestui trend. Cam toate țin de carcasă, care nu trebuie doar să aibă destul spațiu între conectorii de pe placa de bază și panoul lateral de pe spate. Pe lângă asta, trebuie să aibă găurile spațiate corect, astfel să se potrivească cu conectorii în sine. Dacă aceștia sunt off-set, vor face montajul imposibil, așa că ar trebui să se ajungă la un consens între producătorii de plăci de bază și cei de carcase.

Ori mai există și a doua varianta, în care fiecare producător care lansează o placă de bază cu acest format, ar putea lansa și o carcasă gândită special. Și-am văzut asta deja, cu proiecte precum Project Stealth de la Gigabyte. Dar și tactica asta o să meargă doar la început, iar pentru o adopție la scară largă care să facă investițiile necesare să merite, producătorii trebuie să stabilească un soi de standard pe care să-l urmeze cu toții pentru a crea produse cât mai inter-compatibile.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button