Tech&ITPCTECH

GIGABYTE și MSI clădesc un viitor fără cabluri la vedere în PC

Îmi place să urmăresc noutățile din domeniul hardware și în ultima perioadă mi-a atras atenția un nou trend, care pare că se formează încet, dar sigur. GIGABYTE a prezentat placa de bază Z690 AORUS Elite Stealth. La prima vedere, pare un produs normal; până ajungi să te uiți mai atent și observi că porturile de alimentare nu sunt la locul lor… ba chiar pare că nu sunt deloc. Iar motivul este simplu: sunt montate pe lateralele și spatele plăcii de bază.

Acest produs face parte din kit-ul numit Project Stealth, prin intermediul căruia GIGABYTE vrea să schimbe modul în care construim un sistem modern. Dacă până acum era nevoie să gândești bine traseul cablurilor pentru un wire management cât mai curat, noile componente custom ale producătorului îți ușurează sarcina și în același timp îți fac sistemul să arate mult mai curat.

Vreau însă să faceți cunoștință și cu Project Zero, adică răspunsul celor de la MSI pentru Project Stealth de la AORUS. Momentan, placa de bază este la stadiul de proiect și imaginile au fost publicate pe Twitter de un utilizator independent, nu de companie. Asta înseamnă că produsul fie nu este gata pentru a fi eliberat în lume, fie producătorul nu este sigur dacă vrea să abordeze această piață și doar testează chestii noi pentru a vedea ce merge și ce nu.

Viitorul sistemelor fără cabluri urâte la vedere

La cât costă, deja putem compara calculatoarele cu mașinile. Și la fel ca și într-o mașină, mi-ar plăcea ca atunci când ma uit la un PC să nu îi văd toate mațele aruncate la întâmplare în carcasă. Așadar, produsele prezentate de GIGABYTE și MSI mi-au captat deja interesul și curiozitatea. Pare că odată cu popularizarea platformei Intel 12th Gen și ale sale plăci de bază Z690, acest trend va începe să capete tracțiune. Și mi se pare o evoluție normală a lucrurilor, mai ales că recunosc un produs de succes când îl văd.

Și ce spuneam în 2013-2014 despre carcasele minimaliste, care ofereau din ce în ce mai mult spațiu pentru componente vitale, eliminând suporții de HDD și DVD-RW, pare că este valabil și pe aici. Am știut de cum am văzut primele modele de carcase „new-age” că ăsta va fi viitorul, iar acum nu mai găsești nicio carcasă populară care să dedice o treime din spațiul disponibil mediilor de stocare.

Din perspectiva mea, Project Stealth și Project Zero clădesc fundația următorului pas în evoluția sistemelor. Pe măsură ce producătorii de carcase vor începe să-și adapteze tablele pentru noile plăci, sunt sigur că producători precum ASUS și ASRock vor oferi propriile abordări. Iar asta probabil va merge așa o vreme, până când noul format va deveni cel standard.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, dar drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button