ReviewsPCRSS PaginaDeMediaTECH

Intel Core i9-12900K învinge orice procesor și pune la pământ orice contor de curent (review)

Ultimii ani au reprezentat o perioadă dificilă pentru Intel: câteva lansări slabe, renașterea din cenușă a rivalului numărul unu și despărțirea de cel mai mare și important partener sunt doar câteva dintre piedicile pe care producătorul american a trebuit să le depășească pentru a-și recăpăta statutul de lider de piață pe care l-a câștigat odată cu debutul seriei de procesoare Core. Iar astăzi vorbim despre Intel Core i9-12900K, cel mai de seamă reprezentant al generației a 12-a de procesoare Core, care poartă numele de cod Alder Lake.

Iar după luni de așteptare, zeci de zvonuri și cel puțin la fel de multe păreri, este timpul să vedem ce are de oferit cea mai nouă familie de procesoare a producătorului și ce loc va ajunge să ocupe într-o piață care parcă nu îi mai primește produsele cu brațele deschise, așa cum o făcea acum câțiva ani. Și brusc, misiunea lui Intel Core i9-12900K a devenit mult mai grea, dar cred că are tot ce îi trebuie pentru a închide gurile rele. Iar dacă nu mă credeți pe cuvânt, rămâneți alături de mine și sunt sigur că la finalul acestui material voi fi motivat afirmația optimistă de mai devreme.

Să facem cunoștință cu Intel Alder Lake

Alder Lake este numele de cod pe care Intel l-a oferit celei de-a 12-a generații de procesoare din seria Core. Această lansare marchează trecerea producătorului la un nou proces de fabricație și este însoțită de noutăți precum memorie RAM DDR5 și PCI-Express 5.0, toate acestea fiind caracteristicile oferite de cel mai nou chipset, Intel Z690.

Primul lucru despre care vreau să vorbim este Intel 7. Aceasta este procesul de fabricație care a dus la nașterea Alder Lake și obișnuia să fie recunoscut printre pasionații de calculatoare sub numele de „10nm Enhanced SuperFin„. În acest fel, noile procesoare vin cu două tipuri de nuclee:

  • Golden Cove – Nucleele puternice care suportă Hyper-Threading;
  • Gracemont – Nuclee mai slabe cu un singur thread.

Asta rezultă într-o configurație neobișnuită a numărului de nuclee și fire de execuție, iar Intel Core i9-12900K vine cu 16 nuclee și 24 de thread-uri. Cele 8 nuclee Golden Cove (P-cores) au Hyper-Threading și dublează numărul de fire de execuție, astfel ai un format 8 cu 16. Iar până la 24 de thread-uri avem nucleele Gracemont (E-cores). Nucleele P, adică cele rapide, au frecvența de bază de 3.2GHz și în modul Turbo Boost Max (o caracteristică specifică acestui tip de nuclee) pot atinge și 5.2GHz pentru un maxim de performanță. Chip-ul are un consum PMP (de bază) de 125W și un consum MTP (maxim) de 241W.

Procesoarele Intel Alder Lake pentru desktop vor fi disponibile în două variante. Prima este o configurație cu șase nuclee de tip P, iar a doua este similară cu 12900K și oferă opt nuclee de tip P acompaniate de alte opt nuclee de tip E.

Review Intel Core i9-12900K

Comparativ cu Intel Core i9-11900K, marea diferență o vedem în zona de memorie cache. Unde procesorul din generația precedentă oferă 16MB de memorie Intel Smart Cache, reprezentantul familiei Alder Lake vine cu 30MB de memorie L3 Cache și 14MB L2 Cache. Combinăm astea cu noile nuclee introduse de 12900K și obținem un boost vizibil de performanță, în ciuda faptului că 11900K poate atinge frecvențe cu 100MHz mai mari decât modelul nou lansat.

O altă noutate introdusă de Alder Lake este suportul pentru memorie DDR5. Doar că aici există anumite limitări pe care vreau să le explic. Noile procesoare suportă nu mai puțin de patru tipuri de memorie: DDR5-4800, LP-5200, DDR4-3200 și LP4x-4266. Plăcile de bază cu chipset Z690 entry-level, cât și modelele B și H vor suporta DDR4, iar memoria DDR5 va fi rezervată platformelor high-end Z690. Deși va induce mulți cumpărători în eroare, această strategie este benefică pe termen scurt deoarece memoria DDR5 va avea prețuri mari pentru early adopters și va trece ceva timp până când va deveni un standard universal, cum este DDR4 in acest moment.

Odată cu această lansare vedem și debutul PCI-Express 5.0 cu o lățime de bandă de 64GB/s. Procesoarele high-end pentru desktop vor oferi suport pentru PCIe 5.0 X16, alături de PCIe 4.0 X4. Modelele mai slabe vor avea suport pentru PCIe 4.0 X12 alături de o conexiune PCIe 3.0 X16. Momentan nu există plăci video capabile să folosească întregul debit oferit de PCIe 5.0, dar odată cu popularizarea SSD-urilor care folosesc magistrala PCI-Express nu cred că vom avea probleme în a utiliza întreaga capacitate a noului chipset de la Intel.

Intel Core i9-12900K – Specificații

Intel Core i9-12900K este flagship-ul acestei generații și oferă o configurație formată din nu mai puțin de 16 nuclee cu 24 de fire de execuție. Am văzut cu ce se mănâncă acestea și am înțeles de unde a venit producătorul cu aceste numere neobișnuite. O privire mai in detaliu asupra specificațiilor ne arată însă că noul procesor oferă mai mult decât niște nuclee noi și mai multă memorie cache.

Un alt aspect interesant de urmărit este soluția grafică integrată. În cazul de față vorbim despre Intel UHD Graphics 770 care vine cu frecvența de bază de 300MHz și poate atinge și 1.55GHz atunci când este solicitată la maxim. Chip-ul integrat oferă suport pentru DirectX 12 și OpenGL 4.5, ceea ce înseamnă că va putea rula cele mai noi jocuri și aplicații de pe piață… desigur, cu limitările aferente unei soluții grafice integrate.

Specificații de bază
Litografie Intel 7 (10nm)
Nuclee 8 nuclee Golden Cove cu Hyper-Threading (P)
8 nuclee Gracemont (E)
Fire de execuție 24 (16 de la nucleele P, 8 de la nucleele E)
Frecvența de bază 3.20GHz pe nucleele performante
2.40GHz pe nucleele eficiente
Frecvență Boost 5.20GHz pe nucleele P (cu tehnologia Intel Turbo Boost Max 3.0)
5.10GHz pe nucleele P
3.90GHz pe nucleele E
Memorie Cache 30MB L3 (Intel Smart Cache)
14MP L2
Consum de bază 120W
Consum maxim 241W
Specificațiile memoriei RAM
Capacitate de memorie suportată 128GB
Tipul memoriei suportate Până la DDR5 4800 MT/s
Până la DDR4 3200 MT/S
Canale de memorie 2
Lațimea de bandă a memoriei 76.8GB/s
Specificațiile chip-ului grafic
Grafică integrată Intel UHD Graphics 770
Frecvență de bază a graficii 300MHz
Frecvența dinamica a graficii 1.55GHz
Suport DirectX 12
Suport OpenGL 4.5
Suport OpenCL 2.1
Numărul de ecrane suportate 4
Opțiuni de expansiune
Revizie PCI-Express 5.0 și 4.0
Configurație PCI-Express 1×16+4 sau 2×8+4
Linii PCI-Express 20
Specificațiile fizice
Socket suportat FCLGA1700
Număr maxim de procesoare 1
T Junction (temperatură maximă) 100*C
Dimensiuni 45mm x 37.5mm

Dacă tabelul cu specificații ne arată câteva diferențe notabile, acestea pot fi observate și cu ochiul liber. Procesorul în sine a renunțat la forma de pătrat, iar acum vine în formă de dreptunghi. Am folosit un sistem AIO de la Republic of Gamers care a venit cu diferite sisteme de prindere în pachet, iar în cazul lui Intel Core i9-12900K nu am schimbat decât prinderea. Talpa cooler-ului a rămas aceeași, deci pe măsură ce producătorii vor oferi sisteme de prindere compatibile cu noul socket, vom putea folosi sistemele de răcire din configurațiile actuale pentru a potoli procesoarele Alder Lake.

Sesiunea de testare Part. I – Platforma de Teste

Odată cu noua serie de procesoare am primit și un socket nou. Asta înseamnă o altă placă de bază, memorii DDR5 și o configurație de test schimbată aproape complet. Din fericire, ASUS ne-a oferit placa de bază, sursa, placa video și răcirea, avem memorii și stocare de la Kingston și carcasa rămâne aceeași platformă open-bench de la Lian-Li pe care o folosim de câteva generații de procesoare încoace.

Procesor Intel Core i9-12900K
Cooler ROG Ryujin 360
Placă de bază ROG Maximus Z690 Hero
Memorie RAM Kingston Fury Beast 32GB 5200MHz
Stocare Kingston KC3000 2TB PCIe 4.0
Placă video ASUS GeForce RTX 3090 TUF Gaming
Sursă ROG Thor 1000W 80+ Platinum

Placa de bază este ROG Maximus Z690 Hero și este prima din seria ei care renunță la numerotare, astfel în loc de Maximus XIV Hero poartă numele chipset-ului. Această placă poartă ADN-ul Republic of Gamers și oferă o mulțime de caracteristici care o fac o alegere foarte bună pentru această generație de procesoare. În primul rând, este una dintre plăcile high-end cu suport pentru memorie DDR5. Aceasta îți oferă un etaj de alimentare format din 20+1 faze, nu mai puțin de cinci sloturi M.2, USB 3.2 Gen 2×2 atât pe spatele plăcii, cât și prin intermediul unui port pentru USB frontal, două bucăți de Thunderbolt 4, un slot PCI-Express 5.0 și Wi-Fi 6E.

Review Intel Core i9-12900K

Iar cu o așa placă de bază, trebuie să alegem la mustață și restul componentelor. Sistemul de răcire All-in-One ROG Ryujin 360 este fix ce trebuie pentru o astfel de platformă și reușește să țină în frâu noul Intel Core i9-12900K și al sau consum de „numai” 241W. Am abordat și subiectul temperaturii, dar despre asta voi vorbi ceva mai târziu. O mică notă de subsol aș avea de adăugat însă: această răcire în combinație cu fix acest model de placă de bază se va dovedi dificil de montat deoarece radiatoarele de pe VRM îți lasă foarte puțin spațiu de manevră în jurul block-ului care vine montat peste procesor. Nu este imposibil, dar este inutil de complicat.

Memoriile sunt Kingston Fury Beast și vin într-o configurație de două module a câte 16GB la frecvență de 5.200MHz. Placa de bază le-a văzut din prima și o simplă setare a profilului XMP a dus frecvența de la 4.800MHz la 5.200MHz. Latența acestor memorii este CL40, ceea ce mi se pare enorm comparativ cu setul de Kingston Fury Renegade la 3.600MHz și CL16 pe care-l folosesc în PC-ul personal. Cât de bine se descurcă în timp și ce impact au noile memorii în utilizarea de zi cu zi rămâne de văzut, dar despre acestea din urmă voi vorbi într-un alt material dedicat, cândva în viitorul nu prea îndepărtat.

Review Intel Core i9-12900K

Ultima piesă care trebuie menționată în acest capitol este placa video: RTX 3090 este cea mai puternică placă video mainstream de pe piață, așa că a fost alegerea logică pentru a preveni situațiile în care procesorul ar putea fi limitat de placa video.

Sesiunea de testare Part. II – Teste sintetice (ft. 5950X și 11900K)

Spuneam la începutul articolului că Intel Core i9-12900K are tot ce îi trebuie pentru a închide gurile rele. Iar acum a venit momentul să-mi susțin afirmația prin intermediul testelor de performanță pe care le-am realizat. Rezultatele au fost de-a dreptul spectaculaose, cel puțin în cazul aplicațiilor single-threaded unde procesorul Alder Lake joacă într-o ligă proprie. Iar pentru comparație am ales cele mai puternice procesoare de pe piață la momentul actual, adică AMD Ryzen 9 5950X și Intel Core i9-11900K, precedentul flagship al producătorului. Dar înainte de a le compara, vreau să aruncăm o privire peste rezultatele obținute de 12900K.

Test Rezultat
Cinebench R15 Single-Core 283
Cinebench R15 Multi-Core 4038
Cinebench R20 Single-Core 749
Cinebench R20 Multi-Core 10267
POV-Ray Single-Core 728
POV-Ray Multi-Core 8947
Blender BMW (*rezultat măsurat în secunde) 91
V-Ray CPU 26826

Pentru majoritatea utilizatorilor aceste teste nu valorează mare lucru și reprezintă doar niște numere obținute în aplicații care nu reflectă neapărat performanța în sarcini de zi cu zi. Însă acum este momentul perfect să introducem în comparație și celelalte două procesoare, astfel avem un punct de plecare pentru Intel Core i9-12900K și vedem ce îmbunătățiri aduce noua platformă.

Test Core i9-12900K Ryzen 9 5950X Core i9-11900K
Cinebench R20 Single-Core 749 648 621
Cinebench R20 Multi-Core 10267 10063 6138
POV-Ray Single-Core 728 624 616
POV-Ray Multi-Core 8947 8699 4832
Blender BMW (*rezultat măsurat în secunde) 91 96 154
V-Ray CPU 26826 29582 11667

Când punem noul procesor alături de Intel Core i9-11900K și AMD Ryzen 9 5950X, numerele de mai sus capătă mai mult sens. Dacă în performanța single-core vedem o îmbunătățire de aproximativ 14% comparativ cu Ryzen 9 5950X și aproximativ 16% în comparație cu 11900K, adevăratele upgrade-uri le putem observa în testele care folosesc mai multe nuclee. Intel Core i9-12900K reușește să prindă din urmă flagship-ul de la AMD și oferă performanță multi-core comparabilă, în timp ce este cu circa 47% mai rapid decât 11900K în aceleași teste.

Intel Core i9-12900K reușește nu doar să ofere un upgrade foarte mare în comparație cu generația anterioară, dar reușește să egaleze performanța multi-core a celui mai puternic procesor de la AMD și să îl învingă în rezultatele single-core. Asta nu poate însemna decât un lucru, adică performanță sporită în anumite jocuri și aplicații single-threaded precum browserele de internet, serverele web, editoarele de text și multe alte softuri care se bazează pe viteza unui singur nucleu, nu pe numărul de thread-uri disponibile.

Sesiunea de testare Part. III – Gaming

Dacă procesoarele Intel au fost mult timp depășite pe zona de productivitate de alternativele de la AMD, când vine vorba de gaming acestea s-au luptat mereu cu ăi’ mai mari de la competiție. Iar Intel Core i9-12900K este de departe cel mai performant procesor de gaming de pe piață. Din nefericire, o comparație directă cu unul dintre procesoarele de mai devreme nu este chiar relevantă din cauza memoriei DDR5, iar până când voi pune mâna pe o placă de bază Z690 cu memorii DDR4, nu voi putea oferi un termen de comparație unu la unu.

Joc FPS (medie) FPS (minim 1%)
Far Cry 6 (Ultra, RTX ON) 108 97
Marvel’s Guardians of the Galaxy (High, DLSS OFF, RTX ON) 132 78
Metro Exodus Enhanced Edition (Extreme, RTX ON) 85 52

Pentru această sesiune de testare m-am limitat la numai trei jocuri, două abia apărute și unul ceva mai vechi. Astfel am ales Far Cry 6, Marvel’s Guardians of the Galaxy și Metro Exodus Enhanced Edition. Toate au fost rulate la rezoluție FullHD cu detaliile la maxim, iar pentru a stresa și mai tare configurația am activat Ray-Tracing și am lăsat DLSS-ul dezactivat. Am mai explicat și în trecut, dar prefer să repet și de această dată: jocurile au fost rulate la 1080p deoarece la rezoluții mai mari impactul procesorului scade și greul trece pe placa video.

În Far Cry 6 am obținut o medie de 108FPS, iar rezultatul minim înregistrat a fost de 97 de cadre pe secundă. Diferența atât de mică între minim și medie ne arată stabilitatea procesorului și ne asigură de faptul că o configurație de gaming cu Intel Core i9-12900K va oferi performanța necesară pentru gaming la peste 100FPS. Același lucru este valabil și în Guardians of the Galaxy și chiar dacă diferența dintre cele 132FPS în medie și minimul de 78FPS este ceva mai mare decât în Far Cry 6, experiența per total rămâne aceeași.

Review Intel Core i9-12900K

Singurul joc în care noul procesor a sughitat puțin a fost Metro Exodus Enhanced Edition, iar setările Extreme s-au dovedit cam mult, chiar și pentru o configurație care are în componența sa o placă video RTX 3090. Însă și cu un minim de 52 de cadre pe secundă și o medie de 85, putem spune că rezultatele sunt consistente și procesorul nu va reprezenta un factor limitator în nici un fel de joc, fie el dependent de frecvență sau de numărul de nuclee.

Sesiunea de testare Part. IV – Temperaturi și răcire

Un lucru pe care l-am spus și în cazul lui Intel Core i9-11900K și vreau să-l reiau și aici este că procesoarele Intel necesită un sistem de răcire destul de potent pentru a face față consumului de peste 200W. Măcar de data asta nu mai este vândut drept un procesor de 125W, iar specificațiile arată clar că în sarcină maximă, Intel Core i9-12900K poate suge până la 241W din sursă. Asta fără să luăm în considerare un potențial overclock.

Așadar recomandarea mea de ultima dată rămâne valabilă: fie alegi un cooler high-end pe aer precum be quiet! Dark Rock Pro 4 sau Noctua NH-D15, ori te orientezi spre o răcire pe apă cu un radiator de minim 280mm. Iar înainte de a mă întreba, nu, un radiator de 240mm la 250 de lei nu va face față unui astfel de procesor și există riscul de thermal throttling. După cum am specificat și mai sus, eu am folosit un ROG Ryujin 360, care după cum specifică și numele, folosește un radiator de 360mm.

Temperaturi (open-bench, aprox. 23*C ambient) Max
Idle 25*C
Prime95 (Small FFTs, 10 minute) 88*C
Cinebench R20 (3 repetari) 80*C
Gaming (Benchmark Far Cry 6) 54*C

Am măsurat temperaturile într-o cameră cu o temperatura ambientală de aproximativ 23 de grade Celsius. Când nu este utilizat, Intel Core i9-12900K este extrem de cuminte, iar cu ajutorul răcirii overkill pentru această situație reușește să stea cu doar două grade peste ambient, la 25*C. Dar această reușită nu este relevantă, întrucât simplul task de a deschide un browser face temperatura să urce spre 30-35 de grade.

Adevărata provocare a venit în momentul în care am dat drumul la Prime95 cu preset-ul „Small FFTs” care trage la maxim de memoria cache și generează cea mai multă căldură. Chiar și cu radiatorul de 360mm de la ROG, procesorul s-a apropiat periculos de temperatura maximă pe care o poate suporta, atingând nu mai puțin de 88 de grade Celsius. Iar asta pe o platformă open-bench, într-o cameră destul de aerisită. În Cinebench R20 situația a stat ceva mai bine, iar abia după a treia repetare a testului multi-core am văzut mai mult de 75 de grade, cu o temperatura maximă de 80 de grade Celsius.

Chiar dacă testele sintetice nu au fost promițătoare, dacă vei folosi noul Intel Core i9-12900K pentru gaming vei avea parte de o experiență mult mai bună. Într-un benchmark de Far Cry 6 cu aceleași setări de mai sus, adică totul la blană cu Ray-Tracing activ, procesorul a fost utilizat mult mai puțin, iar temperatura nu a sărit de 54 de grade.

Review Intel Core i9-12900K

Concluzie – Alder Lake marchează revenirea celor de la Intel pe podiumul performanței

Intel Core i9-12900K este un flagship în toată puterea cuvântului și reușește să pună la respect și cel mai puternic procesor de la AMD. Iar asta nu este o reușită de trecut cu vederea, mai ales că Ryzen 9 5950X este construit cu ajutorul unui proces de fabricație pe 7nm și chiar dacă are același număr de nuclee, vine dotat cu 32 de thread-uri, adică cu fix 8 mai multe. Iar când iei toate astea în considerare, înțelegi că Intel chiar s-a întrecut pe sine cu această lansare și merită să aibă cel puțin un procesor pe podiumul celor mai puternice modele de pe piață.

Însă nu doar 12900K este important aici, ci întreaga familie de procesoare Alder Lake. Alături de acesta avem și un 12900KF care vine fără grafică integrată, alături de Intel Core i7-12700K/KF și Intel Core i5-12600K/KF. Personal sunt mai interesat de Core i5-ul din cea de-a 12-a generație de procesoare de la Intel deoarece ăsta din urmă va fi cel mai cumpărat dintre toate și are potențialul de a învinge excelentul Ryzen 5 5600X când vine vorba de gaming.

Să revenim însă la oițele noastre și să vorbim și despre preț, deoarece ăsta este un alt aspect care s-a îmbunătățit în tabăra albastră. Cu un preț recomandat de producător de 599$, noul Intel Core i9-12900K este cu numai 49$ mai scump decât AMD Ryzen 9 5900X, un procesor care nici măcar nu se apropie de cifrele obținute de modelul de la Intel. În acest fel, raportul performanță/preț este foarte bun și va reuși să atragă un număr foarte mare de doritori. Să fiu sincer, AMD avea nevoie de un rival adevărat care să motiveze și mai multe inovații, iar până la răspunsul taberei roșii, spun încă o dată ca să fie clar: avem un nou rege pe tronul din regatul procesoarelor!

Specificații - 9
Caracteristici noi - 7
Performanță - 10
Raport calitate/preț - 9

8.8

:O

Intel Core i9-12900K reprezintă o revoluție din partea producătorului care reușește să demonstreze că poate crea un procesor foarte puternic cu un preț foarte bun. Și chiar dacă memoria DDR5 nu are un impact prea mare și PCIe 5.0 încă nu își are sensul într-un sistem normal, aceste tehnologii se vor dovedi extrem de folositoare mai târziu, când vor fi exploatate la maxim. Per total, reușește să întreacă chiar și Ryzen 9 5950X când vine vorba de performanță deși, are cu opt thread-uri mai puțin. Dacă asta nu este o reușită, atunci nu știu ce ar putea fi.

User Rating: 4.25 ( 10 votes)

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button