ȘtiriTech&IT

ASUS a prezentat o placă video RTX 4070 fără alimentare separată

Dacă este ceva ce pot spune fără doar și poate despre ASUS, este că inovația stă la baza acestei companii. Chiar dacă o mai dau în bară (uneori mai grav decât alți producători) reușesc să ofere produse revoluționare. Un exemplu bun este placa video fără alimentare separată pe care au prezentat-o zilele trecute. Este vorba despre o RTX 4070 de la NVIDIA, un model care trage destul de mult curent: 200W. Dar cum au reușit?

Placa video despre care discutăm aici nu aparține vreunei familii de produse. Nu e nici Republic of Gamers, nici TUF Gaming, nici vreun ProArt sau altă nebunie. Momentan este doar un prototip; unul cu format de 2.3 sloturi de expansiune, trei ventilatoare, backplate și un sistem dual-BIOS care te lasă să alegi între modurile „Performance” și „Quiet”.

ASUS RTX 4070 fara alimentare separata
Sursă foto: Wccftech

Toate astea sună însă destul de standard, deci ce face din această RTX 4070 o placă specială? Iar răspunsul se află la baza PCB-ului, sub cooler, acolo unde vedem un conector destul de ciudat. Adică avem conexiunea standard PCIe 4.0 x16, iar în continuarea lui, câțiva centimetri mai în spate, există un al doilea conector. Asta din urmă intră într-un slot proprietar prin care curge toată energia de care are nevoie placa. Asta fără să mai folosești cabluri extra și alte nebunii.

Înainte de a vă bucura că „Ura! Am scăpat de alimentare” trebuie însă să clarificăm niște chestii. Dacă există un conector extra pe placa de bază, nu înseamnă că brusc, ăsta nu mănâncă la fel de mult curent. În plus, de cabluri nu scapi în totalitate, numai că o să fie plasate pe spatele plăcii de bază. Și odată cu asta am deslușit și misterul. ASUS Cums-onumi RTX 4070 fără alimentare extra face parte dintr-o lansare mai mare, care include plăci de bază cu conectorii de alimentare pe spate pentru build-uri cât mai curate și un wire-management cât mai ușor.

Nu se știe când vom pune mâna pe ele, dar par că vor fi o parte importantă din viitorul industriei. ASUS nu este singurul producător care a apucat-o pe această direcție, dar pare că a avansat cel mai mult în ultime vreme spre acest obiectiv. Eu unul aștept, pentru că mi-ar plăcea la nebunie să pot asambla un build „wireless” fără să fac modificări componentelor.

ASUS RTX 4070 fara alimentare separata
Sursă foto: Wccftech

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button