ȘtiriTech&IT

Apple se conformează DSA și elimină peste 135.000 de aplicații din App Store în UE

Apple se conformează DSA (Digital Services Act) și elimină peste 135.000 de aplicații din App Store în Uniunea Europeană, scrie TechCrunch, pe baza datelor Appfigures. Articolele 30 și 31 din DSA solicită dezvoltatorilor de aplicații să furnizeze „statutul de comerciant” pentru a putea distribui aplicații noi sau actualizări pe teritoriul UE.

Apple se conformează DSA: termenul limită și consecințele

Apple a avertizat dezvoltatorii încă din 2023 cu privire la această cerință impusă de Uniunea Europeană, anunțându-i că termenul limită este 17 februarie 2025. Nerespectarea acestui termen a dus la eliminarea aplicațiilor din App Store în statele membre ale UE. Aplicațiile au fost eliminate pentru că dezvoltatorii lor nu au furnizat informațiile cerute. Este cea mai amplă eliminare de aplicații din App Store de la lansare.

DSA cere ca organizațiile să furnizeze numărul de telefon, adresa de email și adresa fizică asociată cu numărul lor D-U-N-S, în timp ce dezvoltatorii individuali trebuie să furnizeze doar adresa, numărul de telefon și adresa de email, fără a fi necesar un număr D-U-N-S. Numărul D-U-N-S (Data Universal Numbering System) este un identificator unic format din nouă cifre, atribuit companiilor și organizațiilor de către Dun & Bradstreet (D&B). Acest număr este folosit la nivel global pentru a identifica și verifica entitățile comerciale în scopuri de raportare financiară, creditare și conformitate legală.

Conform DSA, un „comerciant” este orice persoană fizică sau juridică care desfășoară activități comerciale, de afaceri, meșteșugărești sau profesionale. Statutul de comerciant se aplică și creatorilor de aplicații care generează venituri prin descărcări plătite, achiziții în aplicație sau publicitate.

Efectele eliminării aplicațiilor și motivele nerespectării DSA

Aplicațiile eliminate vor rămâne „ascunse” până când dezvoltatorii lor își vor actualiza statutul de comerciant prin intermediul App Store Connect. Această măsură asigură conformitatea cu DSA și transparența pentru consumatori, oferindu-le acces la informații clare despre furnizorii aplicațiilor pe care le utilizează.

Utilizatorii din UE care nu mai pot găsi, descărca sau actualiza aplicațiile eliminate se pot confrunta cu probleme de compatibilitate, securitate și pierderea unor funcționalități esențiale. De asemenea, cei care depindeau de aplicații de nișă riscă să rămână fără alternative adecvate sau să fie forțați să folosească versiuni învechite.

Unii dezvoltatori nu și-au furnizat datele fie din lipsă de informare, fie pentru că nu au acordat atenție termenului limită impus de Apple. Alții au fost reticenți din motive de confidențialitate, nefiind dispuși să-și publice informațiile personale, mai ales dacă sunt dezvoltatori independenți. De asemenea, multe dintre aplicațiile eliminate sunt abandonate, iar procesul birocratic necesar pentru conformitate poate fi considerat prea complicat sau costisitor. În anumite cazuri, probabil dezvoltatorii au încercat să evite obligațiile fiscale sau cerințele legale impuse de DSA.

Articole asemanatoare

Back to top button