ȘtiriTech&IT

Apple a lansat iPhone 16e, un entry-level cu un preț mai mare cu aproape 40%

Apple a lansat miercuri, 19 februarie, iPhone 16e, un model care îmbunătățește designul și performanța seriei SE, dar vine și cu un preț mai mare. Noul telefon costă 599 de dolari, ceea ce reprezintă o creștere de 170 de dolari față de prețul de lansare al modelului iPhone SE 3, care costa 429 de dolari. Asta înseamnă o scumpire de aproape 40%, o diferență mare pentru cei care își doresc un iPhone mai accesibil.

Ce aduce nou iPhone 16e?

La exterior, iPhone 16e seamănă mai mult cu un model premium decât cu un telefon entry-level. Vine cu un ecran OLED Super Retina XDR de 6,1 inch, renunțând definitiv la butonul Home și la Touch ID în favoarea Face ID. Telefonul este dotat cu procesorul A18 însă acesta este o versiune diferită de cel folosit pe iPhone 16 și 16 Plus. Varianta de pe iPhone 16e are un GPU cu 4 nuclee, spre deosebire de versiunea standard care are 5 nuclee grafice, scrie Gizmodo.

iPhone 16e vine cu o stocare minimă de 128GB, dublu față de cei 64GB ai modelului SE precedent. Creșterea este în linie cu cerințele de stocare actuale ale utilizatorilor.

Telefon Apple iPhone 16e camere

Un alt upgrade important este camera principală de 48 MP, care aduce o îmbunătățire față de senzorul de 12 MP al modelului SE din 2022. Deși lipsește un obiectiv ultra-wide, Apple susține despre cameră că are un zoom optic 2x, cel mai probabil este vorba de un crop pe senzor.

În plus, iPhone 16e adoptă portul USB-C, renunțând la clasicul Lightning, o mișcare normală. Și bateria a evoluat, oferind o autonomie mai bună comparativ cu modelul SE precedent (15 ore de redare video), ajungând până la 26 de ore de redare video. Modul de măsurare nu mi se pare cel mai relevant pentru un telefon, pentru că în utilizarea reală omul sună, navighează pe pagini de internet, comunică prin aplicații de mesagerie, se joacă etc.

Apple a introdus pe iPhone 16e și Action Button, buton programabil care permite utilizatorilor să personalizeze acțiunile rapide, cum ar fi pornirea camerei, înregistrarea de note vocale sau activarea unor comenzi rapide.

Un element de noutate este integrarea Apple Intelligence, suita de funcții AI a companiei, care aduce îmbunătățiri în utilizarea Siri, generarea automată de text și alte funcții inteligente.

Ce lipsește de pe iPhone 16e?

Deși aduce multe îmbunătățiri, iPhone 16e vine și cu câteva compromisuri. Nu include MagSafe, ceea ce înseamnă că accesoriile magnetice compatibile cu celelalte modele din serie nu vor funcționa. De asemenea, nu are Dynamic Island, funcția introdusă pe modelele premium, și nici noul buton Camera Control.

Un alt aspect care merită menționat este faptul că modemul C1, primul modem 5G dezvoltat intern de Apple, nu oferă aceeași performanță ca modemul folosit pe iPhone 16. Acest lucru ar putea însemna o conectivitate ușor mai slabă în anumite condiții comparativ cu modelele mai scumpe.

Telefonul nu are slot pentru cartelă SIM, cel puțin în SUA, Apple continuând să mizeze exclusiv pe eSIM. La nivel global, nu este compatibil cu WiFi 7, limitându-se la standardul WiFi 6.

iPhone 16e va fi disponibil pentru precomandă, în alb și negru, începând cu 21 februarie, iar lansarea oficială pe piață va avea loc pe 28 februarie.

Tentația de a critica telefonul, în condițiile unui preț substanțial mai mare, este puternică. Dar prefer să-l văd, să pun mâna pe el, înainte de un verdict. Totuși, presimt că mai mult decât în cazul altor telefoane Apple, acest model este de tip totul sau nimic, fie va avea succes, fie va fi ignorat.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button