PCRSS PaginaDeMediaȘtiri ITTECH

AMD renunță la GlobalFoundries în favoarea uzinelor TSMC

După anunțul că GlobalFoundries renunță la procesul de 7 nanometri a sosit întrebarea destul de logică: Ce se va întâmpla cu procesoarele AMD?

Răspunsul a venit foarte rapid, chiar de la AMD, și este TSMC. Mai important de atât, vestea nu a prins AMD pe neașteptate, din moment ce compania anunțaseră de ceva vreme că va apela atât la GlobalFoundries pentru procesoarele sale, cât și la TSMC. Asta ridică posibilitatea ca AMD să fi fost informat de această schimbare de câteva luni bune, fiind partenerul de afaceri afectat cel mai mult de decizia luată de GlobalFoundries.

Ca urmare, planurile companiei nu vor fi afectate în mod negativ. AMD se așteaptă ca până la finalul anului să aibă deja pe piață o soluție grafică Vega dedicată sectoarelor de cercetare/profesioniste/enterprise, care va fi bazată pe acest proces de fabricație de la TSMC. După Vega va urma generația Rome a procesoarelor Epyc, iar de prin primăvara sau vara anului viitor vom avea parte de a doua generație Zen.

Aceste procesoare vor fi construite pe 7 nanometri de către TSMC, ceea ce înseamnă că orice critici de performanță pot fi aduse seriei Ryzen 3000 nu vor fi de la suspiciunile că GlobalFoundries n-ar avea un proces suficient de matur. Nu de alta, dar TSMC este în general văzut ca având o logistică de producție ceva mai robustă… atunci când nu descarcă cineva WannaCrypt pe vreun PC din uzină.

De asemenea, pentru că toate vor fi produse la un loc nu mai încap discuții despre cui îi pică un cutie un procesor mai bine produs. Problema aceasta s-a întâmplat în cazul seriei Vega, împachetarea efectivă a memoriei HBM și a procesorului grafic fiind în unele modele imperfectă, ducând la ineficiență termică sporită.

AMD se folosește de uzinele GlobalFoundries de foarte mulți ani, fiind la un moment o singură companie. Dar și din 2009, când cele două s-au separat, tot a rămas producătorul principal pentru diversele soluții oferite publicului larg de către AMD. Asta în timp ce produsele din categoria semi-custom, cum ar fi chipset-urile folosite la consolele de jocuri Xbox și Playstation, erau deja produse la TSMC.

[Anandtech]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button