TECHTech&IT

Adio 7 nanometri, GlobalFoundries renunță la dezvoltarea procesului

În dimineața asta a sosit o veste neașteptată care cu siguranță va schimba planurile câtorva producători de procesoare. GlobalFoundries anunță că renunță la dezvoltarea procesului de fabricare de 7 nanometri.

Deși a fost anunțat încă din 2016, iar compania a tot spus că va fi disponibil pentru partenerii săi de afaceri încă de anul acesta, nu ar trebui să vă așteptați să apară vreun procesor creat folosind această tehnologie de al GlobalFoundries.

Conform declarației oficiale, încetarea dezvoltării procesului nu a venit din cauza vreunei probleme de ordin tehnic, ci mai mult din motive financiare. Deși este unul dintre cei mai mari producători de semi-conductoare din lume, GlobalFoundries nu prea era profitabil, iar conducerea sa decis că era nevoie de o schimbare de strategie.

În loc să se concentreze pe dezvoltarea de tehnologii noi, care nu puteau fi tocmai competitive cu soluțiile oferite de TSMC și Samsung, vor rămâne la procesele de 14 și 12 nanometri, pe care pot menține un anumit nivel de profit fără nevoia de a deschide linii noi de producție. Compania va mai dezvolta în continuare și procesele de tipul FD-SOI, iar divizia sa care se ocupa cu dezvoltarea de soluții ASIC va deveni în esență propria sa companie.

Pe viitor, ar putea fi licențiate sau produse alte procese de fabricație mai avansate, dar nu sunt în plan dezvoltarea lor internă. Până la o altă schimbare de curs neprevăzută, compania rămâne unde este acum.

GlobalFoundries și-a început existența ca uzina de producție proprie a AMD, dar a devenit o companie de sine stătătoare în 2009, când AMD se confrunta cu numeroase probleme financiare.

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button