Tech&ITPC

AMD reciclează chip-urile defecte Ryzen 9 7950X în Ryzen 5 7600X

În încercarea de a scădea costurile de producție, AMD reciclează chip-urile defecte ale Ryzen 9 7950X și le transformă Ryzen 5 7600X. Asta este posibil deoarece procesoarele din vârful lanțului trofic al seriei Ryzen 7000, pentru a îndesa cât mai multe nuclee într-un procesor, folosesc ceva ce se numește „double CCD”, unde CCD vine de la Core Compute Die și reprezintă un ansamblu de nuclee așezate într-un singur pachet.

Recent, Der8auer, unul dintre cei mai cunoscuți overclockeri din lume, a făcut delidding unui Ryzen 5 7600X pentru a arăta noul instrument pentru delid. După ce a dat jos capacul a descoperit că, în realitate, avea de-a face cu un Ryzen 9 7950X defect. Der8auer a făcut și niște teste, pentru a se asigura că, într-adevăr, așa stau lucrurile. După ce a montat procesorul pe un sistem și i-a dat drumul a observat că doar CCD-ul principal se încălzește, pe când cel suplimentar rămâne rece, semn că este dezactivat complet. De menționat este faptul că nu toate procesoarele Ryzen 5 7600X sunt rebuturi ale Ryzen 9 7950X, iar marea majoritate de procesoare vândute conțin doar un singur CCD.

Nu ar fi prima dată când AMD folosește această tehnică pentru a mai micșora costurile. Când a fost întrebat de o publicație din domeniu, purtătorul de cuvânt al companiei a declarat că au adoptat același sistem și în cazul seriei Ryzen 5000, unde un 5950X defect se transforma în 5600X. Mai mult, AMD a declarat că al doilea CCD, cel defect, este deconectat complet de pe placa principală a procesorului, astfel un astfel de chip nu va consuma putere în plus iar nucleele care rămân funcționale nu sunt afectate deloc.

Dacă te interesează subiectul și vrei să afli mai multe sau ești pasionat și vrei să faci și tu delid noului tău procesor din seria Ryzen 7000, îți las mai jos link-ul de la clipul lui Der8auer:

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button