MORE

Afacerea Qualcomm – Broadcom a fost blocată de către Casa Albă

Am povestit în câteva rânduri anterioare despre tentativa de achiziție a Qualcomm de către Broadcom. A existat inițial o licitație nesolicitată din partea Broadcom, urmată de un refuz prompt, iar luna trecută Broadcom a plusat oferta inițială. Acum toată această șaradă a luat sfârșit.

Guvernul american intervine prin emiterea unui nou ordin de blocare a fuziunii celor două companii. Referindu-se la preocupările legate de securitatea națională în privința companiei Broadcom din Singapore, care intenționează să achiziționeze Qualcomm din SUA, președintele Trump a emis un ordin în temeiul Actului de producție în domeniul apărării (Defense Production Act) din 1950 pentru a interzice achiziția propusă sau orice altă tranzacție similară, încheind efectiv eforturile de achiziție ale Broadcom.

Având în vedere ceea ce ar fi putut fi cea mai mare achiziție până în prezent în industria tehnologică, eforturile de achiziție ale Broadcom au atras atenția Comisiei pentru investiții străine din Statele Unite (Committee on Foreign Investment in the United States – CFIUS), care a investigat achiziția. Cu toate acestea, în exercitarea autorității sale bazate pe recomandările CFIUS, Președintele a blocat fuziunea din motive de securitate națională, menționând că, prin proprietatea lor față de Qualcomm, Broadcom „ar putea lua măsuri care amenință să compromită securitatea națională a Statelor Unite„.

Ca urmare a ordinului prezidențial, eforturile de achiziție ale Broadcom sunt în așteptare pentru moment, poate pentru totdeauna. Ordinul cere ca cele două companii să oprească imediat orice activitate de fuziune și să-și relaxeze eforturile depuse până în prezent, și să raporteze către CFIUS progresele înregistrate până acum în această direcție. Mai mult, candidații propuși de Broadcom pentru consiliul de administrație al Qualcomm nu pot participa la aceste alegeri, iar Qualcomm nu le poate accepta nominalizările.

Ordinul președintelui nu oferă detalii cu privire la preocupările legate de securitatea națională pe care el și CFIUS le au cu potențialul acord. Însă Washington Post, citând o scrisoare din partea CFIUS trimisă avocaților companiilor în timpul weekend-ului, anunță că „este vorba despre cercetarea și dezvoltarea de la Qualcomm care ar putea atrofia sub direcția Broadcom” și că rivalii Qualcomm precum Huawei „ar putea deveni mult mai dominanți în întreaga lume„.

Deoarece cadrul de blocare a achiziției este o comandă prezidențială, ea nu poate fi atacată și acest blocaj este aparent permanent. Cu toate acestea, pe măsură ce Broadcom a demarat deja mai multe demersuri pentru achiziția companiei, inclusiv planificarea unei reabilitări în SUA, astfel încât achiziția să nu mai fie o afacere străină, s-ar putea dovedi prea devreme pentru a o exclude în întregime.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button