MORE

Broadcom licitează 130 miliarde de dolari pentru Qualcomm

Broadcom a oferit investitorilor Qualcomm 70 dolari per acțiune, adică aproximativ 130 miliarde de dolari pentru acțiunile pe care ei le dețin la companie, adică cu 28% mai mult decât valoarea acțiunilor pe data de 2 noiembrie – ajunul zilei în care Broadcom și-a manifestat interesul achiziției. Qualcomm a declarat că a primit și va lua în considerare propunerea.

Într-o declarație de presă, Broadcom a declarat că dorește să achiziționeze Qualcomm, deoarece acest lucru ar „poziționa compania astfel formată în poziția de lider global cu un portofoliu impresionant de tehnologii și produse„. Experiența Qualcomm pe piața de telefonie mobilă pare a fi de interes deosebit; Broadcom se pare că dorește să vândă cipurile care să alimenteze totul, de la dispozitivele Internet of Things (IoT) până la telefoanele inteligente.

Hock Tan, președintele Broadcom, a declarat:

Această tranzacție complementară va poziționa compania combinată ca lider mondial în comunicare cu un portofoliu impresionant de tehnologii și produse. Nu am face această ofertă dacă nu suntem încrezători că clienții noștri globali comuni ar îmbrățișa combinația propusă. Cu o mai mare amploare și o diversificare mai largă a produselor, compania combinată va fi poziționată pentru a furniza soluții de semiconductori mai avansate pentru clienții noștri la nivel mondial și va conduce la creșterea valorii acționarilor.

Există probabil un alt motiv pentru oferta Broadcom: a simțit că firma concurentă este într-un moment critic. Practicile de afaceri ale Qualcomm au intrat sub o scrutare crescândă în ultimele luni, cu firme precum Apple și Intel acuzând compania că este anticoncurențială. Comisia Federală pentru Comerț (The Federal Trade Commission – FTC) a lansat, de asemenea, o investigație după ce a declarat că Qualcomm și-a folosit influența pentru a forța companiile la „acordarea de licențe în termeni necinstiți și anticoncurenți”.

Lupta cu Apple a fost interesant de urmărit. Ambele companii au plimbat dosare înainte și înapoi prin procese și contra-procese, și prin pârâri reciproce la autoritățile de reglementare. Apple a intentat procese de 1 miliard de dolari și 1 miliard de yuani în S.U.A. și, respectiv, în China, și se presupune că a inspirat investigația FTC. Qualcomm a acuzat, de asemenea, compania de a le spune producătorilor să-și întrerupă contractele și să le deterioreze profiturile.

Ținând cont de acești factori, nu e de mirare că Broadcom consideră că acesta este momentul oportun să liciteze pentru companie. Qualcomm pare dornică să rămână independentă, totuși, compania declarând într-un comunicat de presă:

Consiliul de conducere al Qualcomm, în consultare cu consilierii săi financiari și cu juriștii săi, va evalua propunerea pentru a urma cursul care este în interesul acționarilor Qualcomm. Qualcomm nu va mai avea nici un comentariu până când consiliul de administrație nu va finaliza revizuirea.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button