ȘtiriTech&IT

YouTube, acuzat că „pedepsește” utilizatorii care folosesc adblock

Criticat și chiar dat în judecată pentru blocarea utilizatorilor care folosesc adblock, administratorul YouTube este suspectat acum că întârzie în mod intenționat încărcarea clipurilor pentru utilizatorii suspectați că folosesc astfel de extensii. Mai mult, printre cei „pedepsiți” s-ar număra și utilizatori de bună credință, care nu folosesc browser-ul Chrome.

În mod predictibil, lupta utilizatorii care apelează la extensii de web browser sau aplicații modificate pentru blocarea reclamelor YouTube nu a adus o victorie decisivă pentru Google cei vizați găsind repede modalități pentru ocolirea piedicilor ridicate de administratorul platformei de video sharing.

Dat în judecată și acuzat că a strecurat pe dispozitivele utilizatorilor scripturi din categoria spyware, administratorul YouTube pare că a trecut la etapa de război psihologic, substituind mesajele de avertizare și blocare a accesului (pe care unii utilizatori au învățat să le depășească) cu veritabile capcane, menite să agaseze și să frustreze utilizatorii.

Considerat inițial a fi o problemă de server, efectul a fost confirmat prin analizarea codului paginii drept o măsură intenționată din partea Google. Confruntat cu dovezile, administratorul YouTube a confirmat această măsură într-un comunicat oficial:

Pentru a sprijini un ecosistem divers de creatori la nivel global și pentru a permite miliardelor de utilizatori să acceseze conținutul lor preferat de pe YouTube, am lansat un efort de a îndemna spectatorii cu adblock-uri activate să permită afișarea reclamelor pe YouTube sau să încerce YouTube Premium pentru o experiență fără anunțuri. Utilizatorii care au instalate extensii adblock pot avea o vizualizare suboptimă, indiferent de browser-ul pe care îl folosesc.”

S-ar părea că efectul de „pedepsire” a utilizatorilor YouTube nu se corelează doar cu detectarea extensiilor adblock, același ”loading page” apărând și dacă folosești alt browser web decât Google Chrome. Indiferent dacă acesta are sau nu adblock instalat.

Arătat la fiecare accesare a unui clip YouTube, ecranul de așteptare poate rămâne și câteva secunde, indiferent de viteza conexiunii la internet sau performanțele PC-ului folosit.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button