ȘtiriTech&IT

Xiaomi a inaugurat o fabrică autonomă controlată de AI. Va produce peste 10 milioane de telefoane anual

Xiaomi a găsit o soluție la problema costurilor cu forța de muncă: înlocuirea angajaților umani din lanțul de producție cu mașinării controlate de AI. Noile linii de fabricație vor fi complet autonome și capabile de auto-optimizarea proceselor tehnologice pentru maximizarea eficienței.

Ceea ce vedem deja în uzinele ultramoderne de autoturisme este pe cale să fie extins și în fabricile unde sunt produse electronice de larg consum, precum smartphone-uri și tablete. Cu mențiunea că Xiaomi încearcă să ducă această practică la extrem, excluzând angajații umani din toate etapele procesului de producție.

Noua Smart Factory este 100% automatizată, singurii angajați păstrați de Xiaomi fiind specialiști care se ocupă de mentenanța echipamentelor robotizate. Și nici măcar aceștia nu sunt prezenți full-time, ci doar atunci când rutinele automate de diagnosticare evidențiază probleme pe care sistemul nu le poate corecta de unul singur. Într-adevăr, compania susține că sistemul este suficient de inteligent pentru a diagnostica și a remedia problemele, precum și pentru a-și optimiza propriile procese pentru a „evolua de la sine”.

Doar că instalația amplasată la marginea de nord-est a Beijingului și desfășurată pe 80.000 de metri pătrați nu produce „roboți Terminator” ci smartphone-uri. Iar acesta nu este un experiment la scară redusă, compania urmând să retehnologizeze și fabrica din Yizhuang, care până de curând producea aproximativ un milion de smartphone-ul Mix Fold pe an.

”Există 11 linii de producție”, spune fondatorul și CEO-ul Xiaomi, Lei Jun, într-o scurtă declarație video. ”100% din procesele cheie sunt automatizate. Am dezvoltat întregul nostru software de producție și producție pentru a realiza acest lucru.”

Noua fabrică va produce viitoarele telefoane pliabile Xiaomi, MIX Fold 4 și MIX Flip, așteptate pentru lansare la sfârșitul acestei luni. Și nu oricum, ci într-un ritm de aproximativ un telefon la fiecare trei secunde, zi și noapte.

Fără grija angajaților care au nevoie de pauze și odihnă, Xiaomi se poate concentra pe maximizare eficienței și creșterea calității dispozitivelor fabricate.  Spre exemplu, asigurând un mediu de producție complet curat, cu îndepărtare a prafului la nivel de microni, mai mult decât ar fi posibil în preajma sutelor de angajați care „poluau” spațiul de lucru. Sigur, există un mic număr de tehnicieni care poartă halate și bonete în stilul celor întâlnite în sălile de operații. Dar aceștia sunt puțini și lucrează în „camera de război” a Smart Factory, supraveghind bunul mers al operațiunilor.

Pentru obținerea acestor rezultate Xiaomi a dezvoltat un creier AI specializat:

„Platforma de producție inteligentă Xiaomi Pengpai, dezvoltată 100%, este creierul fabricii, injectând suflet în fabrică, permițând întregii fabrici să aibă auto- capabilități de percepție, de luare a deciziilor și de autoexecuție și poate diagnostica în mod independent problemele echipamentelor, poate îmbunătăți fluxurile de proces și poate realiza un management digital cu scenarii complet, de la achiziționarea de materii prime până la livrare, devenind o adevărată fabrică inteligentă care poate evolua de la sine. ”

„Ceea ce este cel mai impresionant”, spune Lei Jun, „este că această platformă poate identifica și rezolva probleme, contribuind în același timp la îmbunătățirea procesului de producție. Este cu adevărat incredibil! Această platformă i-a uimit pe colegii noștri când au văzut-o prima dată.”

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button