ReviewsTelefoane

Xiaomi 12T Pro, un flagship extrem de puternic la un preț avantajos

De câțiva ani de zile, Xiaomi a venit în întâmpinarea consumatorilor oferind telefoane pentru orice tip de buget. Pe lângă asta, ei și-au construit și un ecosistem extrem de vast în care poți integra electrocasnice și diverse electronice. Evoluția telefoanelor sale este una interesantă, deși compania are doar 12 ani de la înființare.

Iată-ne în luna octombrie, una în mod tradițional încărcată de mari lansări de tehnologie. De la Apple la Samsung, toți producătorii se îngrămădesc să lanseze flagship-uri, concepte noi și wearables de top, iar Xiaomi nu e o excepție: tocmai au lansat noul lor flagship, Xiaomi 12T Pro. Haideți să facem cunoștință cu el.

Design și construcție Xiaomi 12T Pro

În primul rând aș vrea să demontez o memă care e deja învechită. Orice comentariu legat de faptul că telefonul ar fi o „chinezărie” este lipsit de fond în condițiile în care majoritatea telefoanelor ori sunt produse în China ori sunt asamblate acolo. Chinezărie, în mod complet eronat, este asociat produselor de proastă calitate, dar când știi că iPhone este asamblat în China parcă nu îți mai vine să arunci așa ușor cu apelative.

Când vorbim de design, cei de la Xiaomi s-au asigurat mereu că vom avea un look premium, iar Xiaomi 12T Pro continuă acest trend. Știm cu toții cum unii producători încearcă să mascheze zona camerelor principale, iar răspunsul lui Xiaomi 12T Pro la acest trend este că nu îi pasă. Se mândrește cu ele, mai ales că are de ce (cel puțin prin perspectiva datelor tehnice). Zona camerei principale aduce aminte cu o plită electrică cu un singur ochi, fiind chiar mai ridicată decât restul modulului de camere.

Xiaomi 12T Pro

Celelalte două camere sunt puse dedesubt, tot acest modul fiind de dimensiuni acceptabile pentru un smartphone. Atunci când te uiți însă din lateral la el, parcă ai montat trei piese de Lego cum nu trebuie.  Ansamblul de camere este foarte proeminent și adaugă o câțiva milimetri buni la grosimea lui Xiaomi 12T Pro. În cazul în care nu îl vei folosi cu o husă, s-ar putea să întâmpini probleme la folosirea lui pe o suprafață plană.

Mergând mai departe, culoarea albastră a exemplarului testat te va face să îl așezi pe masă cu ecranul în jos de multe ori, doar pentru a-l admira. E așa… discretă și totuși frumoasă, are o adâncime de-a dreptul specială, în combinație cu materialul de pe spate. Cât timp vă scriu asta, l-am lăsat lângă tastatură cu fața în jos și încer că îmni dau seama când a fost ultima oară când mi-a plăcut așa mult o nuanță de culoare.

Dar gusturile nu se discută, așa că dacă nu îți place culoarea aceasta, pe numele ei Clear Blue, mai ai de ales între o variantă Cosmic Black și Lunar Silver. Venind de la un om care a avut doar telefoane negre, pot spune cu mâna pe inimă că vreau orice altă culoare de acum încolo.

Dimensiunile telefonului sunt la nivel Pro: aproximativ 163 mm înălțime, 76 mm lățime și un corect 8,6 mm grosime. Greutatea sa îl plasează sub un iPhone 14 Pro Max, având 205g, și chiar avem un raport greutate-dimensiune bun.  Marginile rotunjite fac telefonul să se simtă mai subțire decât este, iar sticla mată de pe spate se simte premium.

În tradiția producătorului chinez, Xiaomi 12T Pro vine cu încărcător în pachet. Nu este orice încărcător, întrucât are o putere de 120W și probabil îți poate alimenta și un laptop la nevoie. Asta însă are și un preț: este mai greu char decât telefonul. Revenind la conținutul cutiei, avem în pachet un cablu USB-C la USB-C dar și o husă transparentă. Frumos obiceiul ăsta de la Xiaomi care include atâtea în cutie, asta ca să nu mai zic că avem și o folie pre-aplicată pe ecran. Oare vom trăi ziua în care producătorii nu se vor zgârci la modele de 1000+ euro?

Xiaomi 12T Pro incarcator

Vorbind de construcția lui Xiaomi 12T Pro, telefonul are un layout care a devenit standard pentru cei mai mulți producători de telefoane Android. Butoanele de volum pe partea dreaptă, butonul de power sub ele, iar tăvița pentru SIM este jos lângă portul USB-C.

Din păcate nu avem loc pentru un card microSD în tăvița SIM pentru că s-a făcut loc pentru cel de-a doua cartelă SIM. În partea de jos, regăsim un microfon și un difuzor, iar în partea de sus avem un alt microfon și un difuzor alături de care avem inscripționat „sound by harman/kardon”. Iar acum, că am studiat acest tanc de telefon la exterior, să vedem și ce conține.

Specificațiile lui Xiaomi 12T Pro sunt foarte interesante

Chipsetul pe care îl regăsim pe Xiaomi 12T Pro este unul Snapdragon 8+ Gen 1, practic campionul performanțelor pe Android. Procesorul grafic inclus în SoC este un Adreno 730, iar telefonul vine în următoarele versiuni: 128 sau 256 GB cu 8 GB de RAM plus o versiune cu stocare de 256 de GB cu 12 GB de RAM.

Evident, modelul de top al celor de la Xiaomi vine cu cu ecran de 6,67 inch cu toate specificațiile din lume. Rezoluție de 2712×1220 de pixeli, un refresh rate variabil de la 60 la 120 Hz în funcție de conținutul de pe ecran, Dolby Vision, HDR10+… ce să mai, la o densitate de 446 pixeli per inch ecranul este extrem de arătos, iar rata de sampling pentru atingere de 480 Hz te va ajuta dacă vrei joci multe jocuri de tip Shooter sau Battle Royale pe el. Telefonul vine cu difuzoare stereo, lucru care te ajută la redarea de conținut video sau audio dar și dacă te vei juca pe el.

Xiaomi 12T Pro display

Camerele lui Xiaomi 12T Pro au, evident, factorul de Wow, mai ales pentru că senzorul de 200 MP este creat de cei de la Samsung. Este același senzor pe care îl vom vedea pe S23 Ultra? Aș putea să bag mâna în foc că Samsung păstrează un as în mânecă aici, dar nu vreau momentan să pornesc vreun zvon nefondat. Alături de senzorul cu un număr gigantic de pixeli, mai avem o cameră de 8 MP ultrawide cu unghi de 120 de grade și una macro de 2 MP. Pe față avem o cameră de 20 MP cu unghi larg.

Xiaomi 12T Pro camere

În ceea ce privește conectivitatea, avem Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3, NFC și nelipsitul USB-C. Jack-ul audio lipsește de aici, însă asta nu cred că mai poate fi catalogată ca o surpriză. M-ar fi bucurat să văd un Wi-Fi 6E sau jack-ul, mai ales că dimensiunile lui Xiaomi 12T Pro sunt suficiente pentru acesta din urmă.

Ca să nu vă mai plictisesc cu date tehnice, mai menționez doar că Xiaomi 12T Pro are o baterie de 5000 mAh capabilă de încărcare rapidă la 120W. Mai multe detalii găsiți pe pagina produsului.

Diagonala ecranului și rezoluție 6,67 inch, 1220×2712 pixeli
Densitatea pixelilor 446 ppi
Dimensiune (mm) 163.1 x 75.9 x 8.6 mm
Greutate (g) 205 g
Software Android 12, MIUI 13
Camere principale 200 MP, f/1.7, (wide), 8 MP, f/2.2, 120˚ (ultrawide), 2 MP, f/2.4, (macro)
Cameră frontală 20 MP, f/2.2, (wide),
Filmare 8K, 4K (30/60 fps) – cameră principală; 1080 (30/60 fps) – cameră frontală
Chipset Qualcomm SM8475 Snapdragon 8+ Gen 1 (4 nm)
Procesor Octa-core (1×3.19 GHz Cortex-X2 & 3×2.75 GHz Cortex-A710 & 4×1.80 GHz Cortex-A510)
RAM 8/12 GB
Stocare 128/256 GB
Stocare extra Nu
Baterie 5000 mAh
Senzor de amprentă Sub ecran (optic)
Conectivitate USB-C 2.0, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, NFC, GPS

Xiaomi 12T Pro a excelat în teste. Telefonul a înregistrat Geekbench 5 un scor de 1302 în testul Single-Core și un impresionant 4351 în Multi-Core. Vedem potența celor de la Qualcomm pe acest Snapdragon 8+ Gen 1 integrat în modelul de la Xiaomi care, având scorul de peste 4300, învinge telefoane ca Samsung S22 Plus (Exynos 2200), realme GT Neo 3 (MediaTek Dimensity 8100), ba chiar și pe Asus ROG Phone 6 Pro (Snapdragon 8+ Gen 1).

Pe parte de procesare grafică, rezultatul flagship-ului celor de la Xiaomi este unul bun. În 3DMark Wild Life Extreme, 12T Pro a obținut scorul de 2778, punctaj mai mare decât al unor modele precum Samsung S22 Ultra (Exynos 2200), Google Pixel 6 Pro sau Oppo Find X5 Pro.

Totuși, aici trebuie făcută o mențiune importantă: Xiaomi 12T Pro nu este un alergător de cursă lungă. În testele mele, telefonul s-a încălzit serios, iar testul Wild Life Extreme Stress Test a evidențiat un aspect de care mă temeam: telefonul nu reușește să țină temperaturile sub control atunci când este solicitat puternic. La atingerea unei temperaturi a carcasei de 45 de grade, testul eșuează și ești aruncat înapoi în meniul principal. Acest comportament nu se regăsește însă în timpul sesiunilor de gaming, poate și pentru că Xiaomi limitează performanțele chipsetului în acestea.

Din aceste teste, se poate vedea că modelul celor de la Xiaomi este unul extrem de performant, care nu te va dezamăgi fie că vorbim de multitasking sau jocuri. Ba mai mult, îi place să se bată cu alte flagship-uri și iese învingător.

Bateria lui Xiaomi 12T Pro se încarcă mai repede decât faci tu un duș

Vă mărturisesc că eram foarte curios de cum se va comporta bateria de pe acest model. Avem pe 12T Pro o baterie de 5000 mAh, o valoare de bun simț care ar trebui să se găsească pe cele mai multe modele de top. Dar în cât timp reușește să se încarce telefonul cu power brick-ul inclus în pachet?

Xiaomi 12T Pro incarcare

Trebuia să testez namila de încărcător, așa că am pus telefonul la fiecare test de performanță posibil ca să îl descarc complet. Am pregătit o coală de hârtie și un cronometru și am zis „hai să vedem cât de repede te încarci”, dar fix atunci m-a lovit. Sigur este o funcție de boost a încărcării prin setările bateriei. Și ce să vezi? Era fix acolo, neactivată în mod implicit. Așa că am activat funcția înainte să ajungă telefonul la 0%. Când mai are puțin bateria telefonului, acesta pornește o numărătoare inversă ca să știi când se va închide. Am pus repede încărcătorul în priză, cablul în telefon și am pornit cronometrul. Iată rezultatele:

Timp (min)  0  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  12  15  18  20  21  22  23
120W  1  7  15  23  31  38  43  48  53  57  62  65  73  83  90  94  97 100

Sigur ați văzut rezultate mai bune, ba chiar am avut recent în redacție un telefon care s-a încărcat complet în 17 minute. Însă este impresionant pentru mine așa un timp scurt de încărcare a bateriei. Performanța asta te ajută mai ales dacă te afli în situația în care n-ai apucat să îl încarci în dimineața unei zile pline sau când ești pe fugă. Dai drumul la aparatul de cafea, te speli pe dinți, te îmbraci, iar bateria ta a ajuns la aproximativ 60%.

xiaomi 12t pro charging speed

Bun, deci l-ai încărcat complet în mai puțin de 25 de minute. Ce te faci cu autonomia? Cred că știi și tu cum unele guri rele spun: „dacă se încarcă atât de repede, sigur se va descărca repede. Nu e sănătos să se încarce așa”. Gicule, iartă-mă că îți zic dar le poți avea pe ambele. Autonomia lui Xiaomi 12T Pro s-a dovedit încă o surpriză plăcută. Eu am obiceiul de a „forja” un telefon și să fac multitasking. Nu am văzut un consum ridicat al bateriei și am stat liniștit fără stresul de a găsi o priză. Dacă îl vei folosi într-un mod uzual, unul în care nu te joci intensiv sau nu stai cu ecranul aprins pe luminozitate maximă, poți ajunge liniștit la două zile de utilizare.

Camerele lui 12T Pro

Camerele lui Xiaomi 12T Pro nu mi-au înșelat așteptările, mai ales că vedeta este senzorul de 200 MP al celor de la Samsung. Unul care se zvonește că va veni pe următorul model din seria Galaxy S. Rezultatele scoase prin procesare sunt foarte bune și te face să îți dai seama că Xiaomi lucrează mult pe parte de software. Interfața este una foarte intuitivă, având acces rapid funcții precum timer, dimensiunea imaginii sau rezoluția clipurilor video. Funcțiile suplimentare precum cea de scanare de documente, portret sau night mode sunt accesibile rapid fără să mai intri în alte meniuri.

Xiaomi 12T Pro interfata foto

Camera principală a lui Xiaomi 12T Pro înregistrează și în format RAW, scoate poze în modul Ultra HD la 50 și 200 MP. În ceea ce privește filmarea video, modelul știe până la 8K în 24 de cadre pe secundă. Imaginile sunt foarte bune când vine vorba de condiții de iluminare normală în exterior, iar un plus îl reprezintă senzorul de 200 MP care nu își pierde din calitate atunci când dai zoom. În interior nu am avut probleme, iar nivelul de detalii nu se pierdea. În ceea ce privește Night Mode, am avut o surpriză. Își face treaba excelent și găsește lumină acolo unde nu ar fi multă. Recomand activarea sa pentru a avea poze sau videoclipuri bune indiferent de oră.

Camera ultra wide de 8 MP este ok. În exterior va merge bine în condiții de iluminare potrivite, însă vor avea de suferit pozele făcute în interior sau cele care sunt făcute într-o lumină mai slabă. Culorile sunt bune pe toate cele 3 camere, însă vei vedea o diferență când vine vorba de modul ultra wide. Acolo vei avea niște culori mai reci în comparație cu senzorul principal. Mai menționez doar că senzorul macro de 2 MP are focalizare fixă.

Camera de selfie a lui Xiaomi 12T Pro este ok când ai lumină bună, iar eu am văzut diferențe mari când activezi HDR. În plus, m-am mirat de câte setări extra ai pentru camera selfie. În modul portret ai de ales între mai multe moduri cinematice și desigur modul beautify (care este activat implicit). Dacă revii la modul standard de photo și comuți pe modul selfie, vei fi întâmpinat cu niște setări luate parcă din seria de jocuri „Sims”. Aici îți poți subția fața, mări ochii sau chiar să îți schimbi dimensiunea bărbiei.

Camera are un mod Vlog care îți poate ușura munca în zona asta sau te poate inspira să te apuci de așa ceva. Ai o serie de presetări care au o muzică prestabilită sau chiar un stil de editare. Modul Short Video pare să fie răspunsul lor pentru TikTok prin faptul că poți crea clipuri direct din cameră. Nu vei avea acces la sunetele de pe platformă sau la filtre, dar te poți juca cu viteza clipurilor sau să adaugi una din piesele predefinite de la Xiaomi.

Xiaomi 12T Pro filmare

Aș mai adăuga multe despre diversele moduri de pe camera foto, dar voi mai spune doar de unul foarte tare. Movie Effects este o serie de presetări pentru filmările video. Unul dintre ele se numește „magic zoom” și se folosește de distanța focală pentru a crea un efect spectaculos când ai un subiect care stă nemișcat, iar tu te apropii și te îndepărtezi de el.

Experiența în utilizarea lui Xiaomi 12T Pro

Telefonul are dimensiunile perfecte pentru mine, eu fiind un fan al telefoanelor mari de când mă cunosc. Am avut telefoane precum LG G4 sau Samsung Galaxy S20+ care au avut dimensiuni potrivite pentru mine. În cazul lui Xiaomi 12T Pro, parcă uiți de cât de masiv este ca dimensiuni prin muchiile rotunjite ale sale. Faptul că ai o husă transparentă în pachet îl face să nu își ascundă culoarea albastră și nici nu îl face cu mult mai gros. Unde mai pui că astfel mai dispare problema dată de grosimea camerelor principale.

Xiaomi 12T Pro back

Ecranul s-a descurcat de minune în lumina soarelui, iar rata de refresh mare a făcut telefonul să meargă ca și uns. Am avut momente când nu voiam să îl las din mână. Acesta este efectul unui panel bun care are margini subțiri. Boxele sunt bune, puternice și am rămas surprins să simt bassul venit de la ele. Nu aș spune că sunt cele mai bune din clasă, dar clar sunt peste medie.

Experiența software a fost o premieră pentru mine, fiind la o primă experiență cu MIUI 13. Am rămas plăcut surprins de interfață. Fie că vorbim de meniul de setări, funcțiile extra sau lista de aplicații, întreaga experiență este fluidă, iar refresh rate-ul de 120 Hz ajută mult la asta. Nu am văzut să se „agațe” telefonul când vine vorba de intrarea sau ieșirea din aplicații. Singura problemă observată de mine a fost apariția meniului „sidebar” chiar dacă îl dezactivasem. Asta însă a dispărut după un restart și nu a mai apărut de atunci.

Xiaomi 12T Pro MiUI

Meniul Quick Settings este separat de cel de notificări, o idee folosită de mulți producători și care pentru mine funcționează. Iar dacă uiți în ce parte a ecranului trebuie să tragi în jos să ajungi la notificări, nu e nicio problemă. În caz în care ai ajuns în quick settings, poți da un swipe la dreapta și ai notificările. Mă bucură personalizarea experienței MIUI până la cele mai mici detalii, asta face din telefon ceva mult mai personal. Faptul că Xiaomi promite 2-3 ani de update-uri mă bucură, mai ales că arată că modelul va avea o viață mai lungă.

Mai notez funcții speciale precum „second space” prin care ai acces la un „al doilea telefon” în care poți avea alt cont Google, alte setări sau alte aplicații instalate. Avem și o funcție de măsurare a pulsului care funcționează prin senzorul de amprentă, feature nemaiîntâlnit la alți producători.

Xiaomi 12T Pro second space

Poți debloca telefonul cu amprenta sau cu camera, și am rămas surprins de rapiditatea în funcționare. Nici nu aveam timp să procesez că s-a deblocat cu fața mea că eram deja înapoi în aplicația TikTok.

M-am și jucat cu Xiaomi 12T Pro oleacă. Am încercat jocurile preinstalate, iar după câteva minute mi-am zis că mai bine îmi instalez jocurile care îmi plac cel mai mult. Am jucat Asphalt 9 sau PUBG și m-am bucurat să văd puterea telefonului pe partea de grafică. Jocurile au mers perfect și totul a mers foarte fluid. Nu am simțit că s-a încălzit pentru cât de mult era solicitat telefonul, asta fiind o altă veste bună.

Ce m-a bucurat tare la Xiaomi 12T Pro este… încărcarea rapidă. Spune-mi tu mie câte telefoane se pot încărca complet în 23 de minute. Ăsta este un punct forte al telefonului pentru că nu am avut grija bateriei. Eu fiind un pasionat de festivaluri, m-aș gândit că ar fi perfect pentru un eveniment care ține 3-4 zile. Aș putea să filmez, să fotografiez artiști, să postez pe rețelele sociale și să nu stau cu stresul bateriei. În cel mai bun caz, aș încărca telefonul a doua zi. O fi încărcătorul masiv, dar găsesc loc pentru el fără probleme.

Xiaomi 12T Pro pachet

Ce părere am de flagship-ul celor de la Xiaomi? Una foarte bună. Am rămas plăcut surprins de dimensiunile sale, performanța sa și bateria potentă a sa. Aș recomanda telefonul? Da. Dacă ești pasionat de fotografie, te vor bucura camerele de pe el și toate funcțiile extra ale sale. Iar la dimensiunile ecranului, vei putea edita fotografii pe el fără probleme. Dacă ești pasionat de gaming, vei ști că telefonul nu va dezamăgi indiferent de joc și că bateria te va ajuta la sesiuni mai lungi.

Dacă ești pasionat de muzică, difuzoarele vor fi acolo când vei dori să le arăți colegilor sau prietenilor o piesă nouă pe care ai descoperit-o. Dar să fim serioși, probabil vei folosi difuzoarele pentru TikTok-urile la care vei râde cu colegii în pauza de masă. Xiaomi 12T Pro are ceva pentru fiecare și este aici să îți duci la bun sfârșit ziua indiferent de câte taskuri arunci în direcția sa. Eu cred că Xiaomi 12T Pro are ce îi trebuie pentru a se bate cu modelele de top de la Samsung, Apple sau HUAWEI.

Și dacă te grăbești să dai precomanda pe magazinul oficial Xiaomi, ai parte de o promoție foarte interesantă: primești un Mi Robot Vacuum-Mop 2 Lite la pachet cu Xiaomi 12T Pro!

Design și construcție - 8
Specificații tehnice și performanțe - 9
Camere - 8.5
Experiența în utilizare - 8

8.4

Xiaomi revine cu un smartphone extrem de performant, cu camere bune și autonomie pe măsură. Telefonul se încinge în teste, dar problema nu se regăsește în jocuri.

User Rating: 3.13 ( 24 votes)

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button