
Ușurel și timid, realme a început să își facă simțită prezența pe piața românească, oferind o gamă variată de modele la prețuri corecte pentru performanțele oferite. Am urmărit evoluția telefoanelor lor de-a lungul scurtei istorii a acestui brand (înființat în 2018 ca sub-brand al lui Oppo), și deși cârcotașii o să sară iar că favorizăm telefoanele chinezilor, trebuie să o spun: realme a crescut și s-a maturizat foarte mult într-o perioadă foarte scurtă.
O apariție interesantă pe piața românească din partea lor este realme GT Neo 3, un telefon ce se poziționează în segmentul mid-spre-high-end, concurând cu telefoane ca Samsung Galaxy S21 FE sau OnePlus Nord 2T. Nu este chiar flagship, dar o parte din specificațiile tehnice îl fac să stea la aceeași masă cu „băieții mari„. În acest articol voi testa versiunea „specială” a lui GT Neo 3, cea care încarcă cu până la… 150W. Nu mai trag de timp, să începem.
Designul lui realme GT Neo 3 este… diferit
Designul lui realme GT Neo 3 îl diferențiază vizual semnificativ de concurenți în același fel în care dungile de pe mașini le diferențiază de mașinile oamenilor normali. Nu, pe bune, spatele lui realme GT Neo 3 chiar are două dungi, o aluzie evidentă la legendarul Ford GT. Adaugă la asta și culoarea albastru electric pentru exemplarul testat și vei avea una din următoarele reacții: „wow, ce cool”, sau „îhhhh”.

Dacă culoarea Nitro Blue nu este pe placul tău, mai ai la dispoziție încă două: Sprint White și Asphalt Black. Versiunea pe negru nu include și dungile, deci dacă nu vrei să ieși în evidență îți recomand să mergi pe această culoare.
Dimensiunile telefonului sunt din clasa „Pro”: aproximativ 163 mm înălțime, 75 mm lățime și un decent 8.2 mm grosime. Greutatea este un pic mai mică decât de exemplu ca a lui Samsung Galaxy S22 Plus, adică 188g, dar se încadrează în limitele clasei. Lateralele rotunjite îl fac să se simtă mai subțire decât este, iar spatele din sticlă mată se simte foarte premium. Camerele sunt puse pe un „piedestal” destul de masiv, deci în lipsa unei huse, spatele telefonului are o formă neregulată.
Apropo, pe lângă încărcătorul absolut gigantic (și mai greu decât telefonul), în pachet vei găsi un cablu USB-C la USB-C și o husă transparentă. Un alt obicei bun al celor de la realme este că toate telefoanele lor vin cu folie pre-aplicată. Mă gândesc, așa, cam cât îl costă pe producător să adauge o husă și o folie. Trei dolari? Cinci? Mi-ar plăcea să văd un astfel de gest și de la producători mai mari, care nu dau la telefoane de 8-900 de euro o amărâtă de husă.
Revenind la construcția telefonului în sine, acesta are un layout tipic pentru un realme: butoanele de volum pe stânga, butonul de power pe dreapta și tăvița pentru SIM jos, lângă portul USB-C. Din păcate, tăvița SIM nu are loc pentru un card microSD Butonul de pornire este texturat, pentru a-l putea identifica mai ușor pe întuneric sau în buzunar. În partea de jos, realme GT Neo 3 are difuzorul principal și microfonul, iar în partea de sus doar un microfon pentru noise-canceling.
Voi mai menționa doar că tehnologia de fabricație (similară cu cea a telefoanelor de la Apple) a permis reducerea substanțială a ramei ecranului, astfel că în partea de jos, unde este cea mai groasă, aceasta are doar 2.37 mm grosime. Camera frontală este situată central, iar decupajul pentru aceasta este foarte discret.
Ecranul lui realme GT Neo 3
În recenzia pe care am făcut-o lui realme GT2 Pro acum câteva luni, am avut numai cuvinte de laudă pentru ecran. Gt Neo 3 nu țintește atât de sus, fiind inferior atât ca rezoluție (1080 pe 2412 pixeli față de 1440 pe 3216 pentru Gt2 Pro) cât și ca tehnologie (lipsa LTPO2, care ar fi permis o variație mai granulară a frecvenței de refresh a ecranului). Dar cam aici se oprește lista de specificații inferioare flagship-urilor de ultimă generație. În valoare absolută, ecranul este excelent: AMOLED de 6.7 inch cu un miliard de culori, rată de refresh maximă de 120 de hertzi, HDR 10+, contrast declarat de 5.000.000 : 1 și o acuratețe foarte bună a culorilor (100% din spectrul P3).
Pe viu, ecranul arată și se mișcă foarte bine. Atât de bine încât mi-a fost imposibil să văd vreo diferență față de ecranul lui realme GT2 Pro. Luminozitatea maximă măsurată a fost de aproape 800 de nits pe modul Auto (similară cu cea a lui Samsung Galaxy S21 FE), ceea ce se traduce în viața reală printr-o vizibilitate bună chiar și în condiții de soare puternic. Unghiurile de vedere sunt foarte bune, specifice ecranelor AMOLED.
Un alt aspect relativ important este touch sampling rate-ul, adică frecvența cu care telefonul „citește” poziția degetului/degetelor pe ecran, frecvență pe care am măsurat-o la 125 Hz. Nu este la nivelul unui telefon dedicat gaming-ului (ca de exemplu ASUS ROG Phone 6 Pro, care are un touch sampling rate absolut exagerat, de 720 Hz), dar pentru 95% din scenarii, este absolut suficient.
Ecranul lui realme GT Neo 3 include și senzorul de amprentă optic. Apreciez faptul că senzorul nu este în butonul de pornire, poziție care îmi pune probleme mai mereu (pentru că sunt stângaci). Dacă ar fi să fiu cârcotaș, aș zice că este poziționat cam jos pe ecran, dar odată ce l-ai nimerit, nu vei avea probleme cu precizia lui sau viteza de deblocare.
Specificațiile și performanțele lui realme GT Neo 3
Bun, acum să ne uităm și la specificații. Încep cu chipsetul, care este de la MediaTek, și anume Dimensity 8100. Este un chipset fabricat pe tehnologia de 5 nanometri și conține un procesor cu 4 nuclee de performanță (Arm Cortex-A78)la 2.85 GHz și 4 nuclee de eficiență (Arm Cortex A55) la 2.0 GHz. Procesorul este ajutat de o memorie RAM de 8 sau 12 GB LPDDR5, iar ca stocare ai la dispoziție 128 sau 256 GB de memorie UFS 3.1 (deci extrem de rapidă).
Camerele sunt cam la nivelul la care te-ai aștepta de la un astfel de telefon. Cea principală este luată de pe GT2 Pro și în mod implicit, face poze de 12.5 MP, dar poate fi forțată să pozeze și la 50MP. Camera ultrawide este de 8 MP, cu un unghi de captură de 120 de grade, iar camera pentru macro are 2MP. Pe față, realme GT Neo 3 are o cameră de 16 MP cu unghi larg.
Sistemul de sunet este stereo, dar din păcate, deși telefonul e suficient de mare, nu conține și un jack de 3.5. Conectivitatea este bună, cu Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3, GPS compatibil cu GLONASS, BDS, GALILEO și A-GPS și un modul NFC care funcționează pe ambele părți ale telefonului. Senzorul de amprentă este situat sub ecran și este optic. Iată informațiile despre telefon grupate într-un tabel:
Diagonala ecranului și rezoluție | 6.7 inch, 1080 x 2412 pixeli |
Densitatea pixelilor | 394 ppi |
Dimensiune (mm) | 163.3 x 75.6 x 8.2 mm |
Greutate (g) | 188 g |
Software | Android 12, Realme UI 3.0 |
Camere principale | 50 MP, f/1.9 (wide); 8 MP, f/2.3, 120˚ (ultrawide); 2 MP, f/2.4, (macro) |
Cameră frontală | 16 MP, f/2.5 |
Filmare | 4K, 30/60 fps (camera principală); 1080p, 30 fps (camera frontală) |
Chipset | MediaTek Dimensity 8100 |
Procesor | Octa-core (4×2.85 GHz Cortex-A78 & 4×2.0 GHz Cortex-A55) |
RAM | 8/12 GB |
Stocare | 256 GB |
Stocare extra | Nu |
Baterie | Li-Po 4500 mAh, încărcare rapidă la 150W |
Senzor de amprentă | Sub ecran (optic) |
Conectivitate | USB-C 2.0, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3, NFC, GPS |
Desigur, dacă doriți informații mai detaliate, puteți accesa pagina produsului.
În testele sintetice, realme GT Neo 3 s-a comportat foarte bine, mai ales pe partea de procesare. Astfel, în GeekBench 5, telefonul a înregistrat un scor de 955 în testul Single-Core și un incredibil 4048 în cel Multi-Core. Deși Dimensity 8100 nu este un chipset de flagship, scorul de peste 4000 îl propulsează peste Samsung S22 Plus (chipset Exynos 2200), S21 FE (Snapdragon 888) și realme GT2 Pro (Snapdragon 8 Gen 1).
La nivel de procesare grafică, situația nu mai e chiar atât de roz. În testul 3DMark Wild Life Extreme, realme GT Neo 3 a obținut un scor de 1511, punctaj care îl plasează peste Samsung S21 FE, dar sub S22 Plus. În Wild Life, realme GT Neo 3 a obținut 5488 puncte, în contextul în care Samsung S22 Plus obține în jur de 7400. Interesant e că în testul de stabilitate, realizat prin rularea de 20 de ori a testului Wild Life Extreme, realme GT Neo 3 s-a comportat foarte bine, având o scădere a performanței doar în ultimele patru rulări (asta în condițiile în care era pus în husă) și un scor de stabilitate de 69,5%.
Mie mi-e deja clar din scoruri cam unde se plasează realme GT Neo 3. Este un telefon din gama medie superioară, cu performanțe absolut suficiente pentru orice task sau joc, fără a avea pretenția să se ia la trântă cu băieții mari.
Bateria lui realme GT Neo 3 150W se încarcă cel mai rapid din tot ce am testat până acum
Ajungem, iată, la cel mai interesant feature al telefonului: bateria. La varianta simplă a lui GT Neo 3, aceasta este de 5000 mAh și se încarcă cu până la 80W. Ambele valori sunt foarte bune, dar varianta testată duce tehnologia un pas mai departe: dacă la capacitate este în urma fratelui său, având „doar” 4500 mAh, încărcarea se face cu nu mai puțin de 150W (valoare maximă)! Și dacă nu am reușit să te impresionez cu cifrele asta, ei bine, timpul de încărcare de la 0% la 50% declarat de producător este de… 5 minute!
Evident că nu puteam să nu testez asta. Așa că, profitând de faptul că am descărcat bateria cu testele de performanță, am luat un cronometru și încărcătorul (cotat la un maxim de 8 amperi la 20V) și m-am pregătit să pun GT Neo 3 la încărcat. Întâi am scotocit prin setările de baterie, unde am descoperit că în mod implicit, încărcarea ultra-rapidă este dezactivată. Am decis să fac testarea în ambele situații, să văd care e diferența în realitate. Rezultatele le poți vedea mai jos.

Avem un nou campion, deci! GT Neo 3 150W s-a încărcat de la 1 la 100% în aproximativ 21 minute cu puterea de încărcare normală și aproximativ 17 minute cu Rapid Charging activat. Asta înseamnă că a detronat Xiaomi 12 Pro și 11T Pro și este în clubul select „sub 20 de minute”. În primele două minute, viteza de încărcare a fost de 10% pe minut în ambele cazuri (normal și rapid), ceea ce este formidabil. Practic, dacă ai uitat să încarci telefonul și îți dai seama de asta cu cinci minute înainte să pleci de acasă, în minutele alea ajungi la 40%, adică suficient pentru 12 ore de utilizare moderată.
Timp (min) | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 12 | 15 | 16 | 17 | 18 | 20 | 21 |
Normal | 1.0% | 10% | 21% | 28% | 33% | 38% | 43% | 47% | 51% | 56% | 61% | 68% | 80% | 83% | 87% | 91% | 98% | 100% |
150W | 1% | 10% | 21% | 28% | 35% | 41% | 46% | 52% | 57% | 62% | 66% | 76% | 91% | 96% | 100% |
Cât despre autonomie, doar de bine: telefonul ține aproape două zile, dacă nu îl ții non-stop cu ecranul aprins sau dacă nu te joci intensiv. Asta deși bateria are 4500 mAh, mai puțin decât alte telefoane din clasa lui GT Neo 3. Am sesizat un consum peste medie în stand-by, dar sper că această problemă se va rezolva cu un update ulterior. În concluzie, chiar și doar prin prisma bateriei și a vitezei de încărcare, realme GT Neo 3 este un companion perfect pentru călători de toate felurile.
Înainte să închei acest capitol, aș vrea să mai menționez ceva legat de durata de viață a bateriei. Inginerii de la realme spun că bateria va păstra 80% din capacitate după 1600 de încărcări rapide. Dacă e să îi credem, bateria va rezista lejer trei ani. Totuși, pentru cei dintre voi care încă nu sunt adepții încărcării rapide, pot spune cu siguranță că tehnologia a evoluat foarte mult în ultimii ani în ceea ce privește durabilitatea bateriilor iar inovațiile au venit în special de la producătorii chinezi.
Înainte deci să judecați încărcarea rapidă ca fiind o prostie, uitați-vă și la stilul de încărcare, nu doar la viteză. Un telefon care este lăsat în soare, încărcat de la 0%, până la 100% sau lăsat peste noapte la încărcat va avea o longevitate mai mică decât un telefon încărcat de la 20% la 80-90%.
Camerele lui realme GT Neo 3
După cum m-am așteptat, camerele sunt bune, fără a fi neapărat speciale. Am menționat mai sus că senzorul camerei principale este același ca la GT2 Pro, iar diferențele de calitate față de el sunt inexistente. Există poate o diferență la nivel de culori, dar asta o pun mai degrabă pe seama procesării decât a senzorului. Inclusiv interfața este la fel, deci cam toate lucrurile pe care le-am zis despre GT2 Pro rămân valabile și aici.
Astfel, camera poate înregistra și în format RAW, poate scoate poze la 50MP (cu un mic delay la scriere), în schimb poate filma la maxim 4K cu 60 FPS, acolo unde GT2 Pro putea și 8K la 24 FPS. Imaginile sunt foarte ok la exterior în condiții de iluminare normală, iar în interior nu au foarte mult de suferit la nivel de detalii (doar mai mult zgomot). Pe timp de noapte, activarea Night Mode are un impact substanțial asupra calității pozelor, deci recomand să îl activezi.
Camera wide angle de 8MP e mediocră, bună la exterior dar cu o calitate a pozelor substanțial deteriorată când condițiile de iluminare nu mai sunt bune. Culorile sunt ok, ceea ce nu pot spune și despre camera de macro. Aceasta are doar 2MP și are focalizare fixă, deci trebuie să miști telefonul ca să ai subiectul corect focalizat. Recomand să faci mai multe poze, fiecare cu o distanță mai mică și mai mare de unde ți se pare că ai focalizat corect, pentru că e posibil să nu fi estimat corect inițial.
Camera de selfie este fix la fel ca tot pachetul: suficientă, fără a fi remarcabilă. este bună pe lumină, dar nu are o gamă dinamică prea largă, chiar și cu HDR activat. Per total, în marea majoritate a timpului vei fi mulțumit(ă) de poze, dar nu te aștepta de rezultate wow la concerte sau în alte condiții de iluminare dificilă.
Experiența în utilizare
Din start, declar în scris că nu sunt fanul telefoanelor mari. Îmi plac mai degrabă telefoane precum Zenfone 9, iPhone 13 mini sau Samsung S22, cu o înălțime sub 150 mm. Acestea fiind scrise, realme GT Neo 3 își ascunde cu destul de mult succes dimensiunile, datorită formei rotunjite pe margini. Mi-a plăcut mult că telefonul vine cu folie preaplicată, dar husa mi s-a părut că face telefonul prea butucănos pentru gusturile mele.
Ecranul este absolut ok, nu am avut nicio secundă probleme cu lizibilitatea. L-am folosit atât în modul 120Hz, cât și în cel 60Hz, dar nu pot să spun că am fost dat pe spate de rata de refresh mai mare. Then again, poate nu sunt eu atât de pretențios. Bateria în schimb a avut oleacă de suferit din pricina ratei de refresh mai mare. Nu mult, dar sesizabil. Boxele sunt ok, puternice dar nu foarte balansate. Bass-ul există, fără a fi însă suficient de pronunțat.
Softul mi s-a părut curățel, cu foarte puține lucruri de menționat. Realme UI 3.0 e o interfață care nu mă impresionează neapărat prin feature-uri, dar nici nu are probleme mari. De mișcat se mișcă fluent în meniuri, dar am sesizat o problemă enervantă, prezentă și la multe alte dispozitive realme: intrarea și ieșirea în/din sertarul de aplicații uneori „agață”, fiind necesară repetarea mișcării. Este o problemă care ar putea fi rezolvată super-ușor, dar se pare că nu s-au plâns suficienți utilizatori de asta.
Spre deosebire de alți producători, realme au ales ca meniul Quick Settings să nu fie separat de cel de notificări, deci când tragi în jos de bara de notificări, vei avea acces la ambele. Asta nu e neapărat un lucru rău, că nu trebuie să ții minte de care parte (stânga sau dreapta) trebuie să tragi ca să deschizi notificările, respectiv Quick Settings. Un fapt care mă îngrijorează este că realme nu menționează nimic cu privire la suportul de update-uri. Ăsta este un aspect crucial pentru un smartphone de clasă medie care se dorește a fi păstrat mai mult de doi ani.
Altfel, am notat prezența lui realme Lab, ultima secțiune din meniul Setări (Settings), care ca de obicei conține funcții experimentale. În cazul lui realme GT Neo 3, vorbim de o funcție de măsurare a pulsului ce funcționează pe baza senzorului de amprentă plus o funcție de restricționare a accesului la telefon și al nivelului de notificări pe timpul nopții, denumit Sleep Capsule.
Că tot am vorbit de el, senzorul de amprentă este rapid și cu o rată de succes mare, iar pentru voi ăștia ciudații care vă deblocați telefonul Android cu camera, pot să confirm că sistemul funcționează, deși cu o rată de succes mult mai mică și variabilă în funcție de condițiile de iluminare.
În aplicații, telefonul s-a mișcat excelent. Am jucat uzualul Asphalt 9, precum și PUBG și altele, dar niciodată nu am simțit vreun slowdown pe partea grafică. Ce mi s-a părut și mai tare a fost că telefonul nu s-a încălzit pe cât ar sugera performanțele. Da, era cald în sesiunile de joc prelungite, dar nu se compară cu telefoanele ce au vestitul chipset Snapdragon 8 Gen 1. Asta și pentru că realme au aruncat cu tot ce au avut spre răcirea lui realme GT Neo 3: grafit, grafen, cupru, oțel și diverse tipuri de paste termice.
Dar ce m-a încântat de-a dreptul a fost (previzibil, știu) încărcarea lui realme GT Neo 3 150W. Nu a existat moment în care să mai am grija bateriei. Da, dezavantajul e că trebuie să cari încărcătorul masiv după tine dacă pleci în călătorii lungi, dar dacă ești ca mine și ești plecat 8-10 ore pe zi de acasă, timpul de încărcare anulează complet orice grijă în acest sens.
Aș recomanda realme GT Neo 3 150W? Da, dar cu câteva mențiuni. În primul rând, trebuie să fii ok cu designul diferit și să nu ai o problemă cu dimensiunile lui. Doi la mână, suportul software este o omisiune îngrijorătoare din specificații (și motivul pentru care am scăzut nota la experiența în utilizare). Dacă ești ok cu astea și ai 3.000 de lei de dat (la momentul recenziei), realme GT Neo 3 150W poate fi o alternativă bună. Concurența în zona asta de preț este destul de aprigă: ai Samsung S21 FE, Xiaomi 12 și OnePlus Nord 2T.
Niciunul din concurenți nu se apropie de viteza de încărcare a lui realme GT Neo 3 150W, Xiaomi 12 e ceva mai performant și are ecran mai bun iar Samsung beneficiază de ecosistemul și software-ul binecunoscut. Eu consider însă că realme GT Neo 3 are suficiente atuuri pentru a ține piept numelor mari.
Design și construcție - 8.5
Specificații tehnice și performanțe - 8.5
Camera - 7
Experiența în utilizare - 7.5
7.9
realme GT Neo 3 este un telefon corect pentru banii pe care îî dai pe el. Dacă uiți mereu să îți pui telefonul la încărcat, ăsta e telefonul perfect pentru tine.