Am ajuns așadar, la cea de-a cincea generație de ASUS ROG Phone. Iar dacă va întrebați ce este atât de special la un telefon de gaming, o să încerc să vă explic în termeni cât mai umani. Fără doar și poate, ROG Phone 6 aici de față poate fi utilizat ca un telefon normal: îl scoți din buzunar, verifici ora, suni unde ai treabă, un scroll pe Facebook, bagi înapoi în buzunar. Dar pe lângă asta, oferă și niște funcții speciale alături de un eco-sistem format din câteva accesorii foarte interesante. Iar când cântărești pachetul ca întreg, deși scump, înțelegi că e cam cea mai bună variantă de pe piață dacă ești în căutarea unui telefon care să fie și daily driver, dar să poată servi și pe post de consolă portabilă.
Și la fel ca și în cazul lansărilor precedente, ASUS ROG Phone 6 oferă o platformă extrem de puternică și o selecție hardware care nu lasă loc compromisurilor. Mai mult de atât, fiind un telefon de gaming vine cu un design pe măsura titulaturii, un sistem de răcire superior celor de pe alte telefoane, ergonomia gândită pentru sesiunile lungi de gaming și alte câteva caracteristici d-astea pe care nu le vei vedea pe iPhone-urile și Galaxy-urile care tronează topurile de vânzări din segmentul smartphone-urilor.
ROG Phone 6 vine în două variante: standard și Pro. Dar nu vă așteptați la diferențe majore între cele două dispozitive. Versiunea Pro vine cu 2GB de memorie RAM în plus, cu mici diferențe de aspect și cam atât. În rest, ambele variante ale acestui telefon oferă specificații identice, performanță la fel de mare și aceeași experiență de gaming pe care te-aștepți s-o primești de la un telefon dedicat jocurilor. Am primit la test versiunea Pro, însă tot ce voi spune aici se aplică aproape în totalitate și celor care vor să-și cumpere modelul Standard. Ce să mai? E o mare nebunie telefonul asta, așa că rămâneți alături de mine pentru a descoperi tot ce are de oferit!
Ecranul lui ASUS ROG Phone 6 Pro
Vom începe discuția cu ecranul, că până la urmă, la ăsta te vei holba ore bune în timp ce te joci. ROG Phone 6 este dotat cu un display mare cu diagonală de 6.78″ și aspect 20.4:9, adică aproape format ultrawide. Panoul este fabricat de Samsung și oferă o rată de refresh de 165Hz, variabilă desigur, cu o valoare maximă de 1.200 nits și certificare HDR10+. Atunci când vorbim despre culori, ecranul oferă o acoperire de 111% a spectrului de culoare DCI-P3 și are o valoare Delta-E mai mică de 1, ceea ce înseamnă că acuratețea culorilor este foarte mare.
Toate specificațiile astea sună extrem de bine, iar în utilizare se simt la fel de bine pe cât sună. Imaginile din jocuri arată spectaculos, iar rată de refresh variabilă este extrem de importantă pentru experiență overall. Și fiind vorba despre un ecran rapid, care este totuși integrat pe un telefon, ai libertatea de a alege dintre mai multe moduri: 165, 144, 120, 90 sau 60Hz. Ori dacă vrei un balans bun între performanță și durata de viață a bateriei, lași telefonul pe Auto și acesta va alege pentru tine. Și trebuie să va spun că a făcut asta destul de bine. Dacă stăteam pe net și scrollam prin ceva text, am observat că a stat pe la 90Hz în majoritatea timpului. Odată ce-am scăpat pe YouTube și am dat drumul la un video, a comutat pe 60Hz, iar când am intrat în Subway Surfers s-a simțit și a urcat la 165Hz.
Vreau să vorbim însă și despre luminozitate pentru că și aici sunt câteva chestii interesante de specificat. În primul rând, specificațiile vorbesc despre o luminozitate maximă de 1.200 nits. Dar la această valoare, imaginile nu vor mai fi la fel de acurate. ROG Phone 6 vine calibrat din fabrică și este gata pentru două scenarii diferite. Dacă vrei să te joci pe timpul zilei și nu ai nici o lumină care să-ți reflecte în ecran, setat la 450 nits vei atinge valorile de 111% acoperire a spectrului DCI-P3 și acel Delta-E foarte mic. Dar aceeași acuratețe o ai și la 100 nits în cazul în care te joci în pat înainte de culcare sau într-o cameră întunecată.
Iar o chestie pe care o vor observa puțini, dar care este importantă pentru un telefon de gaming, este latența touch-screen-ului. Iar în cazul acestui telefon vorbim despre un sampling rate de 720Hz. Dar asta nu este tot, întrucât ASUS au lucrat și la nivel hardware, dar și la nivel de soft pentru a se asigura că obții cea mai mică latență la atingere, iar în urma optimizarilor făcute au obținut o valoare de 23 de milisecunde. Iar ca o mică cireașă în vârful tortului, ecranul găzduiește și senzorul de amprentă care folosește machine learning pentru a-și îmbunătăți performanța pe măsură ce-l folosești. Bine, nu știu ce-ar putea îmbunătăți aici, mai ales că mi se pare destul de rapid încât să nu prea ai nevoie de îmbunătățiri.
Designul lui ASUS ROG Phone 6 Pro
Pentru a mă lega de aspectul lui ROG Phone 6, trebuie să încep prin a face o trimitere la ROG Phone 5 Ultimate de anul trecut. Se pare că cei de la ASUS au fost surprinși de răspunsul foarte pozitiv din partea clienților, iar anul acesta au abordat același design futurist pe toate versiunile telefonului. De data aceasta, aspectul este inspirat de ceea ce producătorul descrie drept „o navetă spațială care călătorește prin univers la viteze amețitoare”. Și trebuie să recunosc că îmi place; chiar îmi place mai mult decât 5-ul de anul trecut și mi se pare ceva mai finuț, chiar dacă rămâne în continuare un dispozitiv over-the-top. Este ceva mai discret, dar tot are elemente unice care-l diferențiază de alte telefoane.
ROG Phone 6 vine în două variante de culoare: Storm White și Phantom Black. Ori pe limba muritorilor de rând, alb sau negru. Și aici încep să apară micile diferențe dintre versiunea Standard și cea Pro. ROG Phone 6 Pro vine într-o singură variantă de culoare, anume Storm White. Veți înțelege imediat de ce. Diferențele de aspect apar pe spatele telefonului. Pro-ul pe care-l testăm vine cu un ecran ROG Vision PMOLED montat pe spatele telefonului. Acesta poate să afișeze tot felul de grafici customizabile precum numele celui care te apelează, ora, dacă se încarcă, ce mod de utilizare este selectat, etc. Iar acest ecran este și motivul pentru care Pro-ul este disponibil doar în alb, întrucât nu cred că ar fi arătat la fel de bine dacă spatele telefonului era negru.
Versiunea standard a telefonului nu se bucură de această adiție; în schimb vine și aceasta cu un logo Republic of Gamers iluminat RGB și două elemente decorative care la rândul lor, au ceva luminițe. Nu am versiunea asta a telefonului la îndemână, dar pozele pe care le-am văzut pe net exemplifică destul de bine ce v-am descris până acum.
Și la așa design, calitatea construcției se ridică și ea la nivelul așteptărilor. În primul rând, ASUS ROG Phone 6 este un telefon greu. Cântărește 239 de grame, iar asta va fi pe placul multor clienți. Iar această greutate nu este artificială, prin folosirea de greutăți sau alte trucuri. Este rezultatul unei combinații de alegeri hardware despre care vom discuta imediat și unor alegeri de materiale pentru construcția în sine. Astfel, ecranul este protejat de un strat de sticlă de protecție Corning Gorilla Glass Victus, în timp ce spatele este și el protejat de Corning Gorilla Glass 3. Iar atâta sticlă, plus sticlă de protecție de deasupra, atârnă greu. Iar ca un mic bonus vizual, versiunea Storm White a telefoanelor (Standard și Pro) vine cu sticlă cu finisaj frosted și arată în mare fel.
Dar având un design atât de diferit, ROG Phone 6 nu este la fel ca restul telefoanelor. Așa că nu va așteptați la margini super subțiri ale ecranului sau o grosime de sub 10mm. Pe zona frontală, ecranul este mărginit de două buze negre în părțile de sus și jos. Și chiar dacă unii cârcotași ar putea comenta despre faptul că are margini groase în 2022, pe un telefon de gaming nu cred că vrei un breton sau un punch-hole care să-ți taie din câmpul vizual. Până la urmă vorbim despre un dispozitiv cu un scop bine-stabilit, nu neapărat un all-rounder cât mai compact și minimalist. Dacă vrei asta, ai de unde alege.
Și cu atât de multă sticlă pe față și pe spatele telefonului, marginile metalice sunt o adiție numai bună. Este și un contrast foarte bun între cele două suprafețe de sticlă, dar servește și ca întăritor al șasiului. Și un element care mi-a plăcut mult este capacul care acoperă slot-ul SIM. Este o pată albastră într-un ansamblu alb-negru care se potrivește foarte bine cu elementele decorative de pe spate. ASUS au păstrat așa o consistență, încât vedem aceeași nuanță de albastru și în jurul camerei principale. Și stați făr’ de grijă că vorbim și despre asta, dar cred că este timpul să trecem la specificațiile care fac din ROG Phone 6 nu doar un telefon de gaming, ci și cel mai rapid dispozitiv cu Android.
Există un motiv și pentru forma ceva mai atipică a telefonului. La o privire rapidă observi cât de înalt este, ceea ce contrasteaza cu lățimea relativ redusă. Iar asta se întâmplă datorită faptului că ROG Phone 6 este gândit pentru a fi folosit în modul landscape, adică orientarea majorității jocurilor AAA pentru mobile, console, PC, whatever. Și pentru a facilita gaming-ul în modul landscape, producătorul a inclus un al doilea port USB-C pe laterala telefonului, într-o poziție centrală. Aici se conectează accesorii precum cooler-ul suplimentar AeroActive Cooler 6. Și dacă despre capabilitățile sale de răcire vom discuta mai târziu, acum vreau să vorbim puțin despre butoanele suplimentare pe care le oferă cooler-ul. Astfel, când îl montezi, practic transformi telefonul într-un controller cu ecran și ventilator.
Mai departe, astea se combină și cu marginile telefonului care folosesc tehnologia AirTrigger și servesc ca, ei bine, triggere, ca cele de pe un controller normal. Mai pui la socoteală și abilitatea de a ținti cu giroscopul și diversele gesturi pe care le poți folosi pentru comenzi suplimentare și obții un dispozitiv foarte versatil pe care-l poți configura pentru aproximativ orice tip de joc îți place.
Specificații și performanță
Dacă vrei să construiești un telefon dedicat jocurilor, automat ai nevoie de cele mai tari componente pe care le poți găsi. Și fix asta au făcut și cei de la Republic of Gamers aici, când au ales cel mai nou Snapdragon 8+ Gen1 de la Qualcomm pentru ROG Phone 6. Acest chip atinge frecvențe de până la 3.2GHz și livrează cu până la 10% mai multă performanță comparativ cu Snapdragon 8 Gen1. Asta în timp ce este cu până la 30% mai eficient decât versiunea fără Plus în coadă. Bine, astea-s estimările celor de la Qualcomm, dar stați liniștiți că le-am pus și noi la încercare pentru a vedea dacă se ridică la așteptările create de producător.
Iar rezultatele obținute în teste au fost de-a dreptul uimitoare. După un minut și jumătate (pe ceas) la congelator, temperatura la nivelul telefonului era de 17 grade Celsius. Și cum l-am scos de la rece am dat drumul la un GeekBench 5 și am obținut cel mai mare scor pe care l-am văzut pe un Android: 4181 de puncte. Și ca de fiecare dată, am testat și în condiții normale. Așa că am lăsat telefonul în cameră, iar după vreo 15 minute temperatura indicată în Armoury Crate era de 31 de grade. Atunci am dat drumul iarăși testului de GeekBench 5 și am obținut un alt scor impresionant: 4160. Adică mai puțin de 5% diferență față de testul făcut imediat după scoaterea din congelator.
De amorul artei am dat și un test imediat după, cu telefonul deja încins, iar de această dată am înregistrat o scădere mai mare, cu un rezultat de 4098 de puncte. Adică ASUS ROG Phone 6 Pro a obținut consistent mai bine de 4000 de puncte. Ca și context, niciun alt telefon pe care l-am testat până acum nu a atins această valoare. Iar asta o depășește.
Am rulat și 3DMark pentru telefon și am realizat testul Wild Life Extreme. Aici, ASUS ROG Phone 6 a obținut 2801 puncte, ceea ce l-a clasat foarte sus în clasamentul aplicației, singurul telefon care a reușit să-l bată fiind iPhone 13 Pro. Și asta la o temperatură de numai 28 de grade și cu un impact destul de mic asupra bateriei, care a pierdut doar două procente de-a lungul testului care a solicitat telefonul la maxim. Iar printre telefoanele de gaming, ROG Phone 6 Pro reușește să se claseze mai sus decât orice competitor, inclusiv Lenovo Legion Y90 sau Nubia Red Magic 7 Pro. Bine, astea două din urmă rulează Snapdragon 8 Gen1, fără Plus, deci asta ar putea fi diferența.
Pe lângă procesorul extrem de puternic, telefonul de la Republic of Gamers oferă și 18GB de memorie LPDDR5 și stocare pe SSD în format UFS3.1. De menționat aici ar fi faptul că ASUS ROG Phone 6 normal vine cu „numai” 16GB de memorie RAM. Deci diferența este minusculă din punct de vedere al performanței. Dar cei doi GB ar putea servi ca memorie video sau naiba știe ce altă găselniță software, deci sunt bine-veniți în cazul variantei Pro a telefonului.
Variantă | ASUS ROG Phone 6 Pro | ASUS ROG Phone 6 |
Culori disponibile | Storm White | Phantom Black / Storm White |
Platformă hardware | Qualcomm Snapdragon 8+ Gen1 | |
GPU | Qualcomm Adreno 730 | |
Sistem de operare | Android 12 cu ROG UI & Zen UI 2 update-uri de OS și cel puțin 2 ani de actualizări de securitate | |
Display | 6.78″ 2448×1080 (395ppi) 165Hz, 1ms AMOLED HDR10+, 720Hz touch sampling rate, 23ms latență atingere Luminozitate: 5 nits – 800 nits @ APL100 +HBM sau 1200 nits @ APL1 111.23% acoperire DCI-P3, sRGB: 150.89%, Delta-E <1 Contrast: 1.000.000:1 Sticlă Corning Gorilla Glass Victus 2.5D SGS Eye Care 6.5% & SGS Seamless Pro (120Hz) | |
Chip Display | Pixelworks i6 | |
Certificare IP | IPX4 | |
Memorie / Stocare | Până la 18GB / 512GB LPDDR5 / UFS3.1 | Până la 16GB / 512GB LPDDR5 / UFS3.1 |
Stocare SD | Fără slot SD, suport NTFS pentru stocare externă | |
Senzori | Accelerator, E-Compass, senzor proximitate, senzor lumină ambientală, senzor amprentă în display, senzori Ultrasonic pentru AirTrigger 6 | |
Camere principale | Senzor principal SONY IMX766, senzor ultra-wide 13MP, cameră macro | |
Cameră frontală | SONY IMX663 | |
Design spate | Ecran ROG Vision PMOLED | Logo ROG iluminat (RGB) |
Înregistrare video | 8K (7680×4320) @ 24FPS (camera principală) 4K (3840×2160) @ 30/60FPS (camera principală), @30FPS (camera ultra-wide) 1080p @ 30/60FPS, 720p @ 30FPS Stabilizare electronica a imaginii pe trei axe Time Lapse 4K Filmare slow-motion (4K120, 1080p240/120, 720p480) | |
Difuzoare | 12×16 5-magneți difuzoare super liniare | |
Output Audio | 2x Cirrus Logic CS35L45 cu boost 15V | |
Microfon | Sistem de trei microfoane cu tehnologia OZO Noise Reduction | |
Tehnologie wireless | IEEE 802.11a/b/g/n/ac(6E), 2×2 MIMO, 3 antene Suport pentru Wi-Fi Direct UL 2×2 MIMO, Bluetooth 5.2 | |
Navigație | GNSS GPS (L1/L5), GLONASS (L1), Galileo (E1/E5a), BeiDou (B1/B2a), QZSS (L1/L5), NavIC (L5) | |
Cartele SIM | Dual SIM dual standby Dual Nano SIM (DSDV LTE+LTE) | |
I/O | Port USB-C lateral: USB3.1 gen2/DP 1.4(4K) / Încărcare Rapidă (QC3.0+QC5.0/PD3.0) / Direct Charge Port USB-C: USB2.0 / Încărcare Rapidă (QC3.0/PD3.0) / Direct Charge Jack audio 3.5mm | |
NFC | Da (suport pentru modul card atunci când dispozitivul este închis) | |
Baterie | Design cu două baterii de 3.000mAh, total 6.000mAh | |
Încărcător | 65W (21v3A) PD3.0 / QC5.0 / Direct Charge | |
Dimensiuni | 173 x 77 x 10.3mm | |
Greutate | 239g | |
Accesorii | Aero Case Adaptor HyperCharge |
Puteți consulta specificațiile complete accesând pagina produsului: ASUS ROG Phone 6 Pro.
Și-am ajuns la partea amuzantă, adică la gaming. Am instalat câteva jocuri de data asta: avem Subway Surfers, Call of Duty Mobile, Asphalt 9, Rocket League Sideswipe și GeForce Now. Știu că ultimul nu este joc, dar hear me out. Cu abonamentul RTX 3080 te poți bucura de gaming la 120FPS direct în cloud, iar în combinație cu ecranul ăsta, va dați seama că trebuia să testez și acest feature, nu? Și vai, o vai, ce experiență de joc am avut. În Subway Surfers am înregistrat fără probleme 165FPS, GeForce Now m-a lăsat să mă joc la rezoluție cu aspect 19.5:9. În Call of Duty am avut avantajul controlului mai bun grație accesoriilor despre care vom discuta spre finalul clipului și în Asphalt 9 nu a dorit să treacă de 30FPS din ceva motiv. O fi o problemă de implementare pe noul procesor, ori naiba știe.
Oricum ar fi, orice înseamnă joc a rulat excelent pe noul ROG Phone 6 Pro. Și nici nu ar fi avut de ce să nu fie așa, mai ales că este cel mai puternic telefon cu Android pe care l-am testat vreodată. Iar dacă nu mă înșel, se prea poate să fie cel mai puternic telefon cu Android, punct. Și când zboară atât de aproape de soare, adică de performanța oferită de Apple A15 Bionic din iPhone 13 Pro, este cu atât mai impresionant. Mai ales că ține și Snapdragon-ul în frâu fără probleme, chestie pe care multe telefoane mai scumpe de-atât nu o reușesc.
Sistemul de răcire
Dacă tot am adus vorba despre modul în care este răcit procesorul Snapdragon din noul ROG Phone 6, cred că este momentul potrivit să vorbim despre tehnologia care se ocupă de bună-starea dragonului. Se prezintă sub numele de GameCool 6 și reprezintă cel mai mare salt în tehnologiile de răcire de pe telefoanele din seria ROG Phone. Iar pentru a trage la maxim de capabilitățile acestui cooler, producătorul a plasat chip-ul Snapdragon într-o poziție centrală, între cele două baterii, iar cooler-ul acționează la 360 de grade.
Sistemul de răcire în sine este un senviș care include cele două baterii, procesorul și un vapor chamber între două foi de grafit. Asta rezultă într-o îmbunătățire a capacității de răcire cu până la 10 grade Celsius comparativ cu răcirea de pe modelele anterioare de ROG Phone. Și că să fie treaba treabă, poți să-ți cumperi și un accesoriu AeroActive Cooler 6 pe care îl conectezi la USB-ul lateral. Ăsta din urmă este un add-on foarte util, care vine cu un ventilator de 40mm ce răcește spatele telefonului, astfel scade temperatura chip-ului și, ca bonus, ai și aer proaspăt peste degete pentru a nu mai transpira. Iar chestia asta este atât de eficientă, încât la setarea maximă a ventilatorului miniatural, temperatura suprafeței poate scădea cu până la 25 de grade Celsius. Bine, temperatura suprafeței, nu neapărat cea de la nivelul procesorului.
Cu toate astea, ROG Phone 6 Pro a reușit ceva ce multe alte telefoane nu au reușit până acum… ori nu la magnitudinea asta. A reușit să țină Snapdragon 8+ Gen1 atât de rece, încât acesta a avut rezultate consistente și la 17 grade, dar și la 30. Iar asta este mare lucru. Bine, ajută destul și faptul că versiunea Plus a lui Snapdragon 8 este simțitor mai eficientă decât prima iterație. Dar asta nu schimbă faptul că răcirea implementată de Republic of Gamers este o reușită inginerească.
Bateria lui ASUS ROG Phone 6 Pro
Cât va povesteam despre senvișul cu care ROG ține în frâu dragonul de la Qualcomm, am pomenit de cele două baterii; da, producătorul a folosit un sistem cu două baterii, fiecare cu o capacitate de 3.000mAh care în mod natural înseamnă că ASUS ROG Phone 6 însumează 6.000mAh. Și cu o capacitate atât de mare, chiar era nevoie de un sistem de răcire care să acționeze și asupra bateriilor, deoarece producătorul poate astfel să asigure temperaturi sigure pentru încărcarea rapidă fără să afecteze durata de viață a acestora.
În plus, bateriile folosesc o tehnologie numită MMT care mărește densitatea energiei și încarcă bateria de la mijloc, astfel scade impedanța și încetinește creșterea temperaturii în timpul încărcării. Asta îi permite producătorului să mențină un voltaj mai mare de încărcare pentru o perioadă mai lungă de timp. Și cu un încărcător de 65W inclus în pachet, care pe deasupra mai este și compatibil Quick Charge 5.0 și folosește tehnologia HyperCharge, noul ROG Phone 6 se încarcă de la 0 la 100% în circa trei sferturi de ora. Adică cu vreo 10 minute mai rapid decât precedentul model din serie.
Republic of Gamers au inclus și ceva măsuri de protecție a bateriei. Printre acestea se numără limitarea încărcării până la 90% sau 80% care dublează durata de viață a bateriei. Ori tehnologia de Scheduled Charging, care îți învață obiceiurile și îți încarcă telefonul mai încet pe timpul nopții, atunci când oricum nu-l foloseșți și nici nu îl deconectezi de la încărcat fără să te trezești.
Și dacă poate să-ți învețe obiceiurile din timpul serii, tehnologia inclusă în Armoury Crate poate să învețe când este nevoie de mai multă putere, ori când poate limita anumite componente pentru a potoli temperaturile și a economisi procente din baterie. Reușește să facă asta prin intermediul modurilor de utilizare: X Mode, Dynamic, Ultra Durable și Advanced. Iar după denumiri va cam dați seama ce fac. X Mode e modul pe care-l vei folosi în jocuri, Dynamic pentru orice altceva, Ultra Durable atunci când te lasă bateria, iar Advanced când te crezi mai deștept decât AI-ul care decide ce și unde să aloce.
Camerele lui ASUS ROG Phone 6 Pro
Haideți să aruncăm un ochi și la o caracteristică mai comună: camerele foto. Ce credeați, că dacă este pentru jocuri ROG Phone 6 nu vine și cu niște ocheane deștepte? Ba s-ar putea să fie cele mai tari de pe orice telefon d-ăsta de gaming. Este vorba despre un senzor principal SONY IMX766 de 50MP, care îți poate oferi și fotografii de calitate mult mai mare, dar reduse la 12.5MP cu ajutorul filtrelor de culoare Quad Bayer. În plus, îți permite un zoom 2x fără să pierzi din calitate… gen deloc. Ceea ce este al naibii de interesant și se poate dovedi folositor. Bine, folositor pe timp de zi, pentru că în condiții de iluminare slabă se schimbă puțin situațiunea și primești un zoom digital 2x în modul de 12.5MP pentru a capta cât mai multă lumină.
Camera secundară de pe spatele lui ROG Phone 6 și 6 Pro este o lentilă ultra-wide de 13MP cu rază de 125 de grade. Și mai are și un sistem de corectare a distorsiunilor în timp real. Nu e rău deloc, mai ales pentru un telefon care nu are ca focus principal fotografia. Iar în punctul ăsta, camera macro de 5MP vine ca un bonus așa, să fie.
Pe partea de soft al camerei, avem o ofertă bogată de chestii extra: poți edita modurile camerei, ai un timer pentru bliț, îți poți crea preseturi de imagine în modul Pro, ai și niște tutoriale simple la dispoziție când folosești camera pentru prima dată. Și mai și filmează bine, întrucât include chiar și-un mod Pro Video. În timpul filmării poți alege pe care dintre microfoane să-l folosești pentru a capta sunetul și poți face zoom fără să mai muți camera spre subiect.
Vine și cu ceva chestii de corecție, precum tehnologia HyperSteady Video care e evident ce face, stabilizează imaginea, ori tehnologia Wind Filter care elimină sunetul vântului din înregistrările în aer liber. Filmează și HDR, mai știe și 8K la 30FPS și 4K la 60; ah, mai are și slow-motion 4K la 120FPS… ce să mai? E dat dracu ăsta micu’ de la ROG! Și mai are și o cameră frontală, tot SONY și asta… care, există… și na, nu-s multe de spus despre camera de selfie.
Sunet
Revenim la jocuri, unde nu doar imaginile sunt importante, dar și sunetul trebuie să se ridice la așteptările setate de ecranul foarte precis al lui ASUS ROG Phone 6. Cum să vă zic? A început să urle telefonul la mine că să mă convingă că sună bine. Și într-adevăr, chiar se vede că producătorul a depus ceva efort în dezvoltarea sistemului audio. Ba chiar i-a dat și-un nume: GameFX. Și se pare că anul acesta vine cu ceva îmbunătățiri importante comparativ cu ultima iterație de ROG Phone.
Deci, toată treaba sună cam așa: telefonul este dotat cu două difuzoare frontale 5-magnet 12×16 Super Linear. Și chestia și mai tare este că fiecare difuzor vine cu un amp mono dedicat, în cazul de față, câte un Cirrus Logic CS35L45. Asta îi oferă telefonului o calitate audio destul de mare încât să primească certificarea Hi-Res Audio (HRA), ceea ce înseamnă că poate reda fișiere audio de calitate mare (24-bit/96kHz sau 24-bit/192kHz). Și pentru cei pasionați de căștile wireless, ROG Phone 6 folosește un chip Snapdragon Sound pentru o calitate superioară a sunetului căștilor conectate prin Bluetooth. Am făcut și testul ăsta rapid cu o pereche wireless de la ROG și comparativ cu iPhone Xs Max-ul meu chiar am simțit o diferență. Nu este neapărat ceva de la cer la pământ, dar într-adevăr, e ceva acolo.
Dar ne îndepărtăm de la subiectul interesant. Difuzoarele de pe telefonul ăsta se aud foarte bine și sunt extrem de gălăgioase pentru un telefon. Sunetul este clar, poți localiza sursele destul de ușor, are bass (ceea ce este chiar impresionant) și overall, sună extrem de bine pentru cât de multă aparatură audio poți îndesa într-un telefon destul de înghesuit. Și chiar cred că bass-ul a făcut o mare diferență, întrucât rotunjește sunetul și îi oferă mai multă profunzime. Iar asta este o chestie introdusă odată cu ROG Phone 6, așa că vorbim de un upgrade și aici.
Iar de controlul hardware-ului audio impresionant se ocupă o soluție software destul de rock-solid. Se numește ASUS AudioWizard și ajută la optimizarea și îmbunătățirea sunetului. Ai un egalizator cu 10 benzi pe care-l poți calibra după bunul plac, iar când ești gata îl poți presăra cu niște efecte audio: Dynamic, Music, Cinema și Game. Și vreau să vorbim despre ultimul, adică cel dedicat jocurilor. Odată ce l-ai activat vei simți o îmbunătățire a soundstage-ului, ceea ce face sunetul mai simplu de localizat. Pierzi puțin din claritatea despre care vorbeam mai sus, însă câștigi la sunete care contează în jocuri, precum pașii inamicilor dintr-un joc shooter. Și dacă se-ntâmpla să ai și niște căști Republic of Gamers pentru telefonul ăsta, este o șansă foarte bună ca softul să fie pregătit să le acomodeze; cu îmbunătățirile de rigoare.
Ce conectăm și cum?
Ei și-am ajuns la încă o caracteristică importantă pentru experiență de joc. Vedem ce conectăm și cum facem asta. Și evident, primul răspuns care vă vine tuturor în minte este legat de cele două USB-C-uri de pe laterale. Iar dacă va gândeați la asta, aveți completă dreptate. Setup-ul complet pe care l-am realizat eu include cam așa: un bumper pentru marginile telefonului care ocupă USB-ul din partea de jos a telefonului. Iar odată ce l-ai montat p-asta, iei controller-ele astea ca de Switch și le atașezi fix la fel ca la consola celor de la Nintendo. Și nu am menționat asta ca să dovedesc că ROG a furat ceva, ci ca să dovedesc că unele idei pot funcționa în mai multe direcții.
Pe lângă controller-ele astea și bumper-ul pentru ele, celălalt USB l-am populat cu ventilatorul suplimentar care să-mi țină telefonul rece. Iar la final, mai aveam un jack 3.5mm liber că să conectez o pereche de căști, dar nu am găsit nimic prin birou așa că mi-am conectat o pereche de căști wireless de la ROG prin Bluetooth. Dar înainte să trecem mai departe, vreau să vorbesc despre experiența de joc alături de ASUS ROG Phone 6 Pro, dotat cu un gamepad ROG Kunai 3 pentru că asta m-a făcut să mă gândesc de două ori dacă vreau un Steam Deck atât de tare.
Adică da, e cool să poți juca din ce în ce mai multe indie-uri pe SteamOS și să ai o consolă de la Valve dedicată ție, gamerului. Dar ce-ai zice de un telefon? Unul foarte puternic, cu un ecran mai performant și MULT MULT mai rapid, baterie mai durabilă, fără probleme cu încălzirea, care poate rula orice joc de Android și întreaga librărie de pe GeForce Now la rezoluție în format 19.5:9. Adică oferă o experiență completă care integrează cu succes lumea jocurilor pe mobile și titlurile AAA de pe calculatoare. Iar jocurile rulate prin GeForce Now vor funcționa 100%. Not bad, heh?
Mai există și alte accesorii, precum ROG Gaming Clip, care îți permite să-ți agăți telefonul de un controller DualShock, de Xbox One sau Stadia și să-l folosești ca metodă de control al jocurilor de pe telefon. Iar pentru jocurile care nu recunosc automat aceste controller-e, poți folosi interfața Game Genie pentru a alege unul dintre preset-urile potrivite controller-ului tău. Dacă vrei un accesoriu mai cool, există Professional Dock. Cu ajutorul acestuia poți conecta atât mouse și tastatura direct la ROG Phone 6, cât și un alt cablu USB-C pentru alimentare. Și ai control de PC pe telefon.
Iar dacă ai deja un ASUS ROG Phone 5 și eșți interesat doar de noile accesorii, o parte dintre acestea sunt backwards-compatible. Gamepad-ul Kunai 3, ROG Clip, Dock-ul și foliile pentru ecran din sticlă securizată pot fi folosite și pe telefonul mai vechi. Asta este o bilă albă pentru Republic of Gamers care par că nu încearcă să își țină clienții aproape la fiecare lansare, ci preferă un profit mai mic pe accesoriile îmbunătățite pe care le poți atașa și modelului precedent din serie.
Sistem de operare
A mai rămas un singur lucru despre care nu am vorbit încă, iar asta este sistemul de operare. ASUS ROG Phone 6 și 6 Pro rulează Android 12. Și pentru a-ți oferi mai multă libertate, producătorul îți pune la dispoziție două interfețe grafice: ROG UI și Zen UI Classic. În cazul acestora, numele îți zice ce trebuie să știi. Interfața ROG este construită pentru gameri și vine cu un aspect din ăsta futurist și agresiv, cu chestii animate și tot felul de culori îndrăznețe. La polul opus, interfață Zen Classic este pentru aceia care preferă un look foarte fresh al telefonului. Mai ales că ASUS a păstrat foarte curată această opțiune, integrând doar Armoury Crate în mijlocul meniului de quick access.
Iar dacă numele asta va spune ceva, este pentru că e același software pe care ASUS te cam obligă să-l instalezi pe PC pentru a-ți putea folosi placa de bază, placa video sau laptopul la capacitate maximă. Și chiar își face treaba, atât pe PC, cât și pe telefon. Acest software îți afișează temperaturi, te lasă să controlezi profilul de putere, îți oferă informații real-time în stilul în care-o face și MSI Afterburner pe PC și îți pune la dispoziție o interfață overlay pe care o poți accesa oricând cu un simplu swipe dintr-un colț.
Interfața asta overlay îți oferă fix controalele de care ai putea avea nevoie într-o sesiune de gaming. Un meniu de selecție rapidă a profilului de putere, un switch pentru rata de refresh a ecranului, toggle-uri pentru Wi-Fi, Bluetooth și ce alte chestii te-ar putea încurca sau ajuta în gaming și, în mare, cam asta am folosit. Bine, existau mult mai multe funcții acolo, dar nu am stat să le explorez pentru că am intuit ce face fiecare și nu mă interesa prea tare.
Dacă chiar eșți pasionat de gaming și vrei să le arăți asta celor care-ți văd telefonul, ASUS continuă colaborarea începută anul trecut și produce teme inspirate din aspectul unor jocuri populare. Teme pe care mai apoi să le poți folosi pe propriul telefon pentru a-ți arăta aprecierea față de jocul favorit. Nu este ceva care să îmbunătățească masiv experiența sau care să ofere performanță extra, dar este destul de interesant că ai nivelul asta deep de personalizare.
Tot la soluții software întră și o funcție rezervată lui ROG Phone 6 Pro: ROG Vision. Din meniul acestui software poți controla ce afișează telefonul pe ecranul AMOLED de pe spate. Ai o librărie numeroasă de animații dintre care poți alege, iar numărul continuă să crească cu fiecare lansare de telefon. Iar dacă te simți neașteptat de creativ într-o zi plictisitoare, te poți apuca să-ți faci propria temă de la zero și să obții un aspect unic pentru un telefon care și-așa va atrage o mulțime de priviri.
Concluzii
Am luat la puricat toate aspectele importante ale celui mai nou ROG Phone și am explorat împreună noutățile introduse de acesta, performanța pe care o oferă clienților și mai important decât toate astea, am dezvoltat o opinie despre acest produs. Iar decizia mea finală vis-a-vis de ASUS ROG Phone 6 Pro este că așa telefon n-am mai văzut și probabil, nu voi mai vedea o perioada. Este al naibii de puternic, are o camera neașteptat de bună, bateria… bateriile țin mult, softul este ireproșabil, sună bine, oferă imagini bune, are conectivitate bogată și un eco-sistem de accesorii…
Un lucru este clar: ăsta nu-i un telefon oarecare. Este o experiență pe care ți-o vei cumpăra. Este motivul pentru care telefonul tău va fi ăla care iese în evidență dintr-o adunătură de mai multe dispozitive. Este rezultatul a câțiva ani de mutat gaming-ul on-the-go pentru a se potrivi cu noul nostru stil alert de viață. Și știți care este partea care îmi place cel mai mult? Că iese în evidență fix acolo unde trebuie și nu face rabat la calitate când vorbim despre gaming. Deci nu doar că este un telefon impresionant, dar mai face și ce și-a propus atât de bine încât mi-e greu să mă gândesc la o variantă alternativă. Poate doar Steam Deck, dar ceva-mi spune că produsele astea două se vor cam bate cap în cap în mintea multor potențiali cumpărători. Și ASUS ROG Phone 6 merită onoarea asta.
NOTĂ: Poți urmări acest review în format video pe canalul Zona IT, dând click aici: ROG Phone 6 este cel mai puternic și mai al dracu’ telefon Android ever.