TECH

Robotul patruped Xiaomi Cyberdog ajunge și în România

De când eram copil și mă jucam cu roboții Transformers și până acum, când am acasă o mască RGB cu ventilație de la Razer, am căutat mereu să fiu la curent cu cele mai exotice gadgeturi și dispozitive. Așa că atunci când am primit invitația să fiu printre primii români care studiază Xiaomi Cyberdog de aproape, am zis da fără să stau prea mult pe gânduri.

Primul contact cu Xiaomi Cyberdog

Nu aveam prea multe informații despre robot și am încercat să nu mă documentez prea mult dinainte, ca să mă las surprins. Am ajuns la Xiaomi Store Sun Plaza la puțin timp după începerea prezentării, așa că am scos repede aparatul foto și am început să pozez creatura. Primele impresii, la cald: după mine, prima incursiune Xiaomi în robotica patrupedă arată ca răspunsul la întrebarea „care ar fi fructul iubirii dintre aparatul de făcut cafea și o boxă portabilă” sau la întrebarea „cum ar arăta un aspirator cu picioare„. Dar hei, asta nu-i neapărat ceva rău.

Xiaomi Cyberdog
Mi se pare mie, sau arată ca un scăunel posedat?

Am asistat timp de vreun sfert de oră la giumbușlucuri de tot felul din partea roboțelului patruped: de la stat în fund, culcat, în două labe, și până la dat mâna cu vizitatorii și țopăit. Ba la un moment dat mi s-a părut că dansează Lambada. Mobilitatea mi s-a părut foarte ok, deși nu cred că ar putea să se lingă la, mă scuzați, servomotoare. Xiaomi Cyberdog este de dimensiunea unui câine de talie medie, cântărește aproximativ 14 kilograme și dispune de o groază de senzori: module GPS, senzori ultrasonici și de atingere, dar și mai multe camere.

Xiaomi Cyberdog face
Câinele ăsta are mai multe camere decât apartamentul tău

Xiaomi Cyberdog are un mod de funcționare complet manual, în care se comportă ca o dronă cu picioare, dar și un mod autonom, în care dispune de funcții avansate de inteligență artificială, inclusiv executarea de comenzi vocale și recunoașterea stăpânului. Imaginează-ți să intri în casa cuiva care are jucăria asta și să înceapă să latre pe șapte voci sau să facă precum o sirenă de poliție. Bine, de fapt robotul este complet inofensiv și se dorește a fi un companion credincios pentru adulți, copii și animale de casă.

Xiaomi Cyberdog control
Ce lipsește din interfața de control este butonul de adu-mi berea

După prezentare, am avut ocazia să uurmăresc cum era pus la încărcat. Nu are nevoie de cine știe ce fancy charger, se încarcă prin USB-C, la fel ca telefonul tău. Atâta doar că nu are o autonomie la fel de bună ca, să zicem, Xiaomi 12S Ultra: în stadiul actual, bateria lui Xiaomi Cyberdog ține cam o oră, și asta în condițiile în care nu-l pui să te însoțească la sesiunea de jogging.

Ce am mai văzut pe spatele robotului sunt alte două porturi USB-C, precum și un port HDMI, pentru că… Cyberdog? Îmi și imaginez un dialog: „Iubitule, nu vrei să ne punem în pat și să ne uităm la un serial pe Netflix? Imediat, să bag cablul de la televizor în câine„. Sună greșit, nu-i așa?

Xiaomi Cyberdog la incarcat
Nu vă supărați, aveți un cablu USB-C? Mi s-a descărcat câinele

Lăsând gluma la o parte, Xiaomi Cyberdog este un showcase foarte bun pentru tehnologia din domeniul roboticii și pentru a arăta dedicarea Xiaomi în direcția asta. Scopul lui Cyberdog este să atragă dezvoltatori și ingineri pentru a stimula dezvoltarea roboticii și aducerea roboților tot mai aproape de publicul larg. Cine știe, poate în câțiva ani vei putea să îți cumperi un ciber-câine din ăsta la fel de ușor cum îți cumperi o trotinetă electrică acum.

Și tu poți să vezi Xiaomi Cyberdog în acțiune

Pentru că Xiaomi vrea să ne obișnuim cu a avea roboți în preajma noastră, au pregătit și un eveniment în acest sens. Așa că dacă vrei să dai mâna cu viitorul (sau să-l vezi cum se pune cu burta-n sus ca să îl mângâi), în perioada 28-29 iulie, Xiaomi CyberDog va putea fi văzut în acțiune la Xiaomi Store Sun Plaza din București (Calea Văcărești nr. 391). Vor avea loc demonstrații live în intervalele orare 13:00-13:30, 15:30-16:00 și 18:00-18:30, iar accesul la demonstrații este gratuit.

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un Pentium 2 - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button