ȘtiriTech&IT

Poți avea Windows 11 fără reclame instalând această aplicație gratuită

Windows 11 poate fi „curățat” de reclamele afișate în Start Menu și alte elemente de interfață instalând o aplicație gratuită.

Microsoft distribuie începând de luna trecută o actualizare Windows 11 care adaugă și mai multe reclame în interfață. Este vizat îndeosebi Start Menu, care afișează mai multe sugestii de aplicații și postări sponsorizate ce aglomerează și încetinesc interfața sistemului de operare.

Botezată KB5036980, actualizarea aplicată automat prin serviciul Windows Update este opțională, dar în practică doar utilizatorii cu cunoștințe solide se vor descurca să o blocheze/dezinstaleze manual. Vestea bună pentru cei care nu doresc să „beneficieze” de noua experiență Windows 11 cu reclame este că acum au la dispoziție și o aplicație care oferă acest ajutor în mod gratuit.

Aplicația cu nume sugestiv, OFGB (Oh F**k Go Back), acționează la nivelul regiștrilor Windows permițând dezactivarea cu doar câteva clicuri a tuturor funcțiilor Windows 11 ce au legătură cu afișarea de reclame în interfață:

  • File Explorer Ads
  • Lock Screen Tips and Ads
  • Settings Ads
  • General Tips and Ads
  • „Finish Setup” Ads
  • „Welcome Experience” Ads
  • Personalized Ads
  • „Tailored Experiences”
  • Start menu Ads

Tot ce ai de făcut pentru a avea o experiență Windows 11 fără reclame este să bifezi toate căsuțele din aplicație. După repornirea sistemului de operare ar trebui să vezi doar spații goale în elementele de interfață rezervate afișării de reclame. În plus, fiind vorba de funcții cvasi-inutile care consumau resurse de memorie și procesor, dezactivarea acestora ar trebui să-ți aducă și un spor de viteză, afișarea Start Menu nemaifiind încetinită de afișarea reclamelor descărcate din internet.

Interesant de știut, aplicația OFGB a fost creată de o cunoscută programatoare din comunitatea Linux, Maddy (@xM4ddy), care a dorit să arate utilizatorilor de Windows 11 cum ar trebui să arate un sistem de operare cu adevărat liber:

Cred că cel mai important lucru pe care l-a făcut instrumentul este să îi convingă pe oameni să vorbească despre reclame și despre locul lor în software-ul plătit precum Windows”, a spus Maddy despre OFGB. Ea a continuat, spunând că programul „determină oamenii să se gândească să arunce o privire asupra software-ului alternativ precum Linux. Amintiți-vă, concurența este bună pentru consumatori”.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button