ȘtiriTech&IT

Windows 11, prezent deja pe mai mult de 400 milioane de PC-uri

Spre deosebire de Windows 10, care a fost lansat după fiascoul numit Windows 8, Windows 11 nu a avut un debut în forță, adopția sa fiind mult încetinită de lipsa compatibilității cu PC-urile existente și „ghinionul” de a fi înlocuitorul unui OS foarte apreciat de utilizatori.

Ajuns într-o poziție foarte confortabilă cu rata de adopție Windows 10, Microsoft și-a permis o atitudine mai intransigentă în ce privește Windows 11, forțând unele schimbări nepopulare dar necesare pentru modernizarea platformei Windows. Spre exemplu, asocierea unui cont Microsoft este acum cerută chiar de la instalarea sistemului de operare, utilizatorii primind în schimb avantaje precum backup de fișiere și sincronizare cloud a setărilor Windows, a aplicațiilor instalate și acces la servicii conexe. Toate acestea sunt banalități pentru orice utilizator de Android sau iOS, însă pe Windows 10 aveai de instalat tot felul de aplicații terțe.

O altă schimbare majoră vizează partea de securitate, Microsoft introducând o cerință hardware suplimentară, care a lăsat milioane de PC-uri (unele chiar de generație recentă) necompatibile cu Windows 11. Vorbim despre acum celebrul TPU (Trusted Platform Module), parte esențială a noii arhitecturi de securitate Windows. Deși acesta poate fi instalat și ca modul separat, modificarea este posibilă doar pe unele configurații PC. Astfel, pentru ca Windows 11 să prindă cu adevărat tracțiune a fost nevoie de înlocuirea în masă a PC-urilor create pentru Windows 10 (ex. cele fabricate înainte de anul 2018, fără modul TPM suportat).

Anunțat oficial pe 5 octombrie 2021, Windows 11 a beneficiat din plin de măsurile de distanțare socială luate pentru gestionarea pandemiei COVID, milioane de elevi, angajați și administratori de companii grăbindu-se să-și reorganizeze activitatea pentru munca/studii la distanță. Cum altfel decât achiziționând în masă noi sisteme PC, laptopuri și tablete. Așa se face că Windows 11 a ajuns în numai doi ani să numere peste 400 milioane de dispozitive active, urmând să depășească jumătate de miliard în prima parte a anului viitor.

Lansat la jumătatea anului 2015, Windows 10 atingea 1 miliard de utilizatori la începutul lui 2020, ajutat de o campanie agresivă de promovare, Microsoft oferind inclusiv opțiunea de upgrade gratuit pentru utilizatorii de Windows 7.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button