ȘtiriTech&IT

WhatsApp va permite utilizatorilor să-și ascundă adresa reală de IP

În timp ce numărul de telefon te poate ajuta să afli identitatea unui utilizator de WhatsApp, adresa de IP poate ajuta un hacker să determine locația persoanei respective și eventual, compromite dispozitivul acesteia într-un atac informatic.

Recunoscând această problemă, WhatsApp anunță introducerea unei noi opțiuni în meniul de configurare al aplicației pentru smartphone. Odată bifată, setarea va ascunde adresa IP pentru toate apelurile inițiate de pe dispozitiv, redirecționând conexiunea prin serverele WhatsApp.

”Această nouă funcție oferă un nivel suplimentar de confidențialitate și securitate orientat către utilizatorii noștri cei mai atenți la confidențialitate”, declară WhatsApp într-o postare pe blog.

În modul de funcționare obișnuit, apelurile WhatsApp sunt direcționate prin conexiuni peer-to-peer (directe) către persoana contactată, în funcție de condițiile rețelei. Deși există protecție împotriva interceptării, obținută prin folosirea tehnologiilor de criptare end-to-end, adresa IP poate fi folosită pentru a determina locația persoanei aflată la celălalt capăt și ataca dispozitivul acesteia.

Odată ce activați opțiunea ”Protejați adresa IP în apeluri”, WhatsApp va retransmite apelurile prin propriile servere. Important de știut, fidelitatea audio va avea puțin de suferit din pricina compresiei optimizată pentru a evita supraîncărcarea serverelor WhatsApp. Meta dă asigurări că apelurile rămân criptate end-to-end, neexistând niciun risc în ce privește „ascultarea” conversațiilor private.

În schimb, dacă nu ai motive întemeiate pentru a vrea să-ți ascunzi adresa IP de contactele pe care le apelezi (sau te apelează) pe WhatsApp, atunci modul peer-to-peer îți va oferi cele mai stabile și clare apeluri de voce.

Bine de știut, WhatsApp a adăugat în ultimele luni și alte funcții de confidențialitate. Spre exemplu, o setare care permite blocarea automată a apelurilor primite de la utilizatori care nu se află în lista ta de contacte (număr necunoscut). De asemenea, a introdus și un ghid „Verificare confidențialitate”, asistând alegerea setărilor de confidențialitate care se potrivesc cel mai bine cu modul tău de utilizare. Tot pentru confidențialitate, WhatsApp a adăugat la începutul anului opțiunea pentru protejarea anumitor chat-uri folosind amprentă sau recunoaștere facială.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button