MORE

Google adaugă o nouă setare Chrome pentru protejarea intimității online

Inspirată de soluția Privacy Relay dezvoltată de Apple pentru protejarea conturilor iCloud, noua setare promite să ascundă adresa IP reală pentru utilizatorii Chrome, îngreunând monitorizarea activității online și eventuale tentative de hacking.

Chiar dacă există și scopuri legitime pentru care un website să-ți folosească adresa IP legitimă (ex. afișarea de conținut localizat), informația poate facilita și alte practici cel puțin discutabile, cum ar fi identificarea și urmărirea activității tale pe site-uri aparent fără legătură unul cu celălalt. Iar dacă ești cu adevărat ghinionist, hackeri sau organizații cu intenții obscure ar putea folosi adresa IP pentru a se conecta la dispozitivul tău, infiltrând aplicații de monitorizare sau alte forme de malware.

Testată deja de Google, noua funcție denumită IP protection va permite utilizatorilor Chrome să-și ascundă adresa reală de IP permițând redirecționarea conexiunii prin noduri de tip Proxy Server. Spre deosebire alte servici Proxy comerciale, soluția IP protection oferită de Google oferă doar protecție de bază, direcționând conexiunea printr-un număr limitat de servere și fără opțiunea de a alege un nod anume. În schimb, este o soluție gratuită și fără bătăi de cap, utilizatorii având doar de bifat setarea Chrome nou adăugată.

Totuși, înainte de opta pentru VPN-ul oferit de Google ar trebui să știi că funcția IP protection vine cu propriile riscuri. Potrivit Google, conexiunile intermediate de la utilizatori Chrome vor fi mai dificil de verificat împotriva tentativelor de fraudă și chiar atacuri DDoS, administratorii anumitor site-uri putând decide să le blocheze pur și simplu. Un alt pericol este ca unul sau mai multe servere Google să fie compromise de hackeri, permițând interceptarea și chiar manipularea conexiunilor (ex. atacuri de tip phishing).

Google va introduce funcționalitatea IP protection mai întâi pentru utilizatorii Chrome din Statele Unite, urmând să includă și alte regiuni în viitorul apropiat. Desigur, aceasta va apărea ca o setare opțională, debifată în mod implicit.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button