
După ce a eșuat cu încercarea de a crea de la zero o platformă de divertisment pentru seria de EV-uri Volkswagen ID, producătorul german apelează la ChatGPT pentru rolul de asistent prin comandă vocală și îmbunătățirea experienței oferită posesorilor de mașini VW ID.7, ID.4, ID.5, ID.3, noul Tiguan, noul Passat și VW Golf.
Demonstrată cu ocazia CES 2024, integrarea ChatGPT pe modelele Volkswagen sus amintite ar putea ajuta la recuperarea decalajului față de Tesla și alți jucători din piața auto, permițând utilizatorilor să controleze funcții precum sistemul de navigație, aerul condiționat și chiar să „converseze” cu propria mașină.
Deși unele dintre vehiculele Volkswagen dispun deja de suport pentru interacțiune vocală prin asistentul vocal IDA, funcționalitatea acestuia este mai degrabă rudimentară și limitată în principal la răspunsuri pre-programate pentru situații și scenarii tipice de utilizare. IDA permite utilizatorilor să controleze lucruri precum navigația și aerul condiționat, însă fără tehnologiile ChatGPT interacțiunea se limitează la întrebări generale. Spre exemplu, Volkswagen ar putea apela la noul model GPTs pentru antrenarea unui chatbot specializat, capabil de interacțiune în limbaj natural chiar și fără nevoia unei conexiuni permanente la internet. În schimb, motoarele de căutare și internetul vor fi accesate doar pentru obținerea acelor informații care lipsesc, astfel îmbunătățind fiabilitatea întregului sistem și garantând confidențialitatea datelor.
„În viitor, AI-ul va oferi informații suplimentare ca răspuns la întrebările care depășesc acest lucru, ca parte a capacităților sale în continuă extindere. Acest lucru poate fi util la mai multe niveluri în timpul călătoriei cu mașina: îmbogățirea conversațiilor, clarificarea întrebărilor, interacțiunea într-un limbaj intuitiv, primirea de informații specifice vehiculului și multe altele – pur cu mâinile libere.”

Spre exemplu, asistentul IDA bazat pe GPTs ar putea învăța să fiecare utilizator al vehiculului, ajustând temperatura sistemului de climatizare și selecția de muzică bun după preferințele soțului sau a soției. Vei putea cere lui IDA să-ți reamintească diverse lucruri pe care trebuie să le faci la o anumită oră, sau când treci printr-o anume locație. Tot IDA s-ar putea ocupa și de alte lucruri, cum ar fi să anticipeze că vei avea nevoie de încărcare pe traseu, declanșând precondiționarea bateriei EV pentru încărcare rapidă și propunând stații de încărcare aflate pe traseu. În combinație cu sistemul de navigare, IDA te-ar putea anunța despre condițiile de trafic și situații neprevăzute (accidente pe traseu). Și toate acestea în mod conversațional, IDA funcționează mai mult ca un serviciu concierge decât un chatbot convențional.
Volkswagen asigură clienții că integrarea ChatGPT nu schimbă nimic pentru șofer, ceea ce înseamnă că vei putea să conduci și să-ți folosești mașina așa cum făceai de obicei. Dar pentru cei care doresc și altceva decât interacțiune pur manuală, va fi cu siguranță o experiență mai bună. De asemenea, compania susține că ChatGPT nu va accesa datele vehiculului și va șterge imediat întrebările și răspunsurile.