Telefoane

Samsung ar putea pierde cursa pentru lansarea primului telefon cu ecran rulabil

După ce a pierdut cursa pe segmentul pliabile, brandul chinezesc Vivo ar putea relansa competiția cu Samsung anunțând primul telefon cu ecran rulabil disponibil comercial.

Deși nu este prima dată când auzim despre telefoane rulabile ca și posibil succesor/alternativă pentru cele pliabile, până acum niciun producător cu reputație de protejat nu a mers mai departe de simple demonstrați cu dispozitive-concept, prea fragile pentru a fi lăsate nesupravegheate jurnaliștilor veniți la expozițiile de tehnologie. Totuși, potrivit informațiilor apărute în publicația sud-coreeană TheElec, inginerii Vivo și Transsion (brand deținut de Infinix, Itel și Tecno) au ajuns destul de aproape de obținerea unui telefon de tip slider, al cărui ecran poate fi extins printr-o simplă apăsare de buton.

Spre deosebire de telefoane pliabile, cele cu ecran rulabil nu au nevoie de un al doilea ecran secundar. Fără nevoia de a-l plia pentru transport, ecranul principal este perfect utilizabil și în modul rulat, doar o parte din acesta fiind ascunsă în carcasa telefonului. Astfel, telefoanele cu ecran rulabil pot fi mai subțiri, mai ușoare și în cele din urmă mai ieftine decât modelele pliabile vândute de Samsung și alți jucători din industrie.

telefon cu ecran rulabil

Problema este că mecanismul necesar pentru rularea ecranului este chiar mai complex decât balamaua unui telefon pliabil, existând motorașe și alte componente mobile, foarte vulnerabile la pătrunderea de praf, deformări și manevrare neglijentă. Demonstrat de Oppo la stadiu de prototip, telefonul rulabil OPPO X 2021 a fost amânat pe termen nedefinit, producătorul oferind explicații neconvingătoare, precum nevoia de a analiza dacă există cere din partea consumatorilor pentru un astfel de dispozitiv.

Revenind la ambițiile Vivo și Transsion, surse din industrie arată că o nouă încercare este pregătită pentru finalul acestui an, cei doi parteneri intenționând să anunțe înaintea Samsung primul telefon cu ecran rulabil, disponibil comercial.

Amintind de aproape-eșecul pe care chiar Samsung l-a avut cu prima generație Galaxy Fold, retras și apoi relansat după ce primele exemplare trimise jurnaliștilor au început să se defecteze unul câte unul, probabil că amatorii de telefoane cu ecran rulabil ar trebui să reziste tentației de a se alătura noului trend. De altfel, nici nu va fi prea „dificil”, primul smartphone Vivo cu ecran rulabil având cel mult șanse la o lansare în serie limitată, cu preț piperat și disponibilitate doar pentru piața din China. În plus, date fiind legăturile companiilor menționate cu Partidul Comunist Chinez, nu poate fi exclus nici ca planul să fie de fapt un exercițiu de PR, menit să arate superioritatea tehnologică a Chinei față de restul lumii.

Între timp, alte zvonuri susțin că Vivo negociază atât cu CSOT, furnizor local, dar și Samsung Display. Știm deja că ambii fabricanți lucrează la adaptarea tehnologiei OLED pentru telefoane cu ecran rulabil, anticipând cerere consistentă în viitorul nu prea îndepărtat.

Deși a demonstrat încă din luna martie prototipul unui ecran rulabil, Samsung nu are planuri oficiale pentru lansarea unui astfel de telefon mai devreme de anul 2025.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button