Sloganul ”Made in America” gândit de politicienii americani este deja realitate. Planul prin care activitatea TSMC, cel mai mare și avansat fabricant de semiconductoare din lume, este relocată pe teritoriul SUA este pe cale să fie dus la îndeplinire.
TSMC, sau Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, are drept patrie-mamă o regiune direct vizată de ambițiile imperiale/expansioniste ale PCC (Partidul Comunist Chinez). Nu atât pentru că Taiwan ar avea o importanță geostrategică majoră, sau pentru că populația acestei țări insulare este înrudită din punct de vedere istoric celei din China Continentală, dar mai ales pentru că Taiwan este o țară înalt tehnologizată, mai bogată și mai avansată decât aspiranta patrie-mamă. Așa că poate fi o bună pradă de războri, dacă nu cumva TSMC și partenerii de peste ocean au alte planuri pregătite.
Primul ar fi așa numita opțiune nucleară, despre care am mai vorbit în trecut. Dar dacă toate celelalte variante eșuează, atunci relocarea activității TSMC în SUA ar putea evita o criză de semiconductoare de natură să arunce țările occidentale înapoi în „evul mediu” digital, cu acces doar la cipuri de joasă tehnologie. Între timp, industria chineză de telefoane și gadgeturi de înaltă tehnologie se „mândrește” cu producția locală de semiconductoare, deconectată de partenerii occidentali la presiunile SUA, dar care ajunge tot mai mult să prospere în noul aranjament post-globalizare.
Tot la o lume post-globalizare pare că se gândesc și promotorii „emigrării” TSMC în SUA, acordând nenumărate scutiri fiscale și investiții directe fără precedent, doar ca fabricile de semiconductoare ridicate în statul american Arizona să intre în producție cât mai curând. Și nu oricum, ci livrând cip-uri avansate, cu proces de fabricație pe 4nm, 3nm sau chiar 2nm.
Proiectul finanțat de U.S. government’s CHIPS and Science Act are drept scop transformarea SUA într-o autoritate pe nișa semiconductoarelor de înaltă tehnologie, reducând cât mai mult dependența de furnizorii obișnuiți din regiunea Asiei.
De ajutor pentru ridicarea fabricii din Arizona este și faptul că multe dintre metodele de fabricație perfecționate de TSMC nu provin de fapt din Taiwan, ci de la partenerul ASML (o companie olandeză), care furnizează sub licență echipamentele relevante, la prețuri exorbitante. Tot ASML ar fi perfectat și diverse mijloace împotriva furtului tehnologic, asigurând că secretele industriale conținute în echipamentele de producție nu pot fi studiate și duplicate fără drept.
Totuși, chiar și fără complicații cu „importarea” tehnologiilor necesare, producția de semiconductoare pe teritoriul SUA este așteptat să fie cu aproximativ 30% mai scumpă decât în Taiwan, subvenționările acordate de SUA acoperind însă aceste costuri. Iar drept dovadă că astfel de operațiuni nu sunt exclusiv apanajul regimurilor autoritare, acordând finanțare discreționară de la bugetul de stat, TSMC confirmă că a finalizat deja studii de fezabilitate și planificarea infrastructurii pentru o a doua fabrică de semiconductoare, încă dinainte ca prima fabrică să fi generat câtuși de puțin profit.