
TSMC este furnizorul global de microprocesoare, și nu oricum, ci folosind cele mai avansate metode de fabricație din industrie. Dar ce să vezi, fabricile TSMC se află în Taiwan, țară despre care China spune că nu există, chiar în timp ce-și poziționează flota de avioane și nave de luptă în jurul națiunii inexistente pe care ar vrea să o cucerească în mod ipotetic.
Dar ce s-ar întâmpla dacă ceea ce pare de neconceput chiar se întâmplă: China intră cu armată, avioane și tancuri în Taiwan „naționalizând” după modelul Rusiei orice companie și industrie potențial-valoroasă. Păi, nimic bun. Odată pentru că o astfel de „aventură” nu ar avea șanse de reușită fără forță militară excesivă (și peisajele apocaliptice care îi urmează), apoi pentru că taiwanezii știu ce au și nu vor dori să lase nimic invadatorilor: echipamentele noaste includ mecanisme de autodistrugere care vor lichida orice tehnologii potențial-valoroase.
Coincidență sau nu, TSMC dă vestea chiar în timp ce China pregătește cel mai mare ”exercițiu de pedepsire a Taiwanului” de până acum, pe motiv că locuitorii țării insulare și-au ales în mod democratic un nou președinte care nu este afiliat regimului comunist.
Află astfel și restul lumii că dacă China invadează, în Taiwan nu va rămâne mare lucru din principalul furnizor de microprocesoare al lumii, iar privarea Chinei de „prada” tehnologică de război va veni cu un preț uriaș și pentru restul lumii, care probabil va resimți efectele unei crize majore de semiconductoare, de natură să afecteze economia globală.
Iar măsurile menite să priveze China de tehnologii occidentale în materie de fabricare a semiconductoarelor au fost pregătite cu mult timp în urmă, în schemă intrând ASML, furnizorul olandez al celor mai avansate echipamente de litografie pe care TSMC le-a achiziționat pe bani mulți.
Citind printre rânduri, aflăm că arma nucleară are și un echivalent digital, iar acesta a fost strecurat cu ceva timp înainte chiar în echipamentele de înaltă tehnologie pe care se bazează actualul boom tehnologic. Chiar și fără folosirea armelor nucleare veritabile, un război-proxy SUA vs China început pe teritoriul Taiwanului va avea consecințe „nucleare” asupra economiei globale, puternic dependentă prin lanțurile de aprovizionare cu componente esențiale care trec prin această regiune a lumii.
În timp ce Taiwanul se consideră a fi o țară și o națiune independentă, China pare că a pus ochii atât pe teritoriile (mici prin comparație) dar mai ales pe atuurile acestei națiuni înalt tehnologizată și, în mod obiectiv, mult mai dezvoltată decât China continentală.
Iar odată distruse, fabricile TSMC nu ar putea fi reconstruite peste noapte. Chiar și beneficiind de toată finanțarea necesară, un nou amplasament ar necesita ani de zile pentru a fi ridicat de la zero și pus în exploatare la același nivel de înaltă tehnologie.