ȘtiriTech&IT

Comisia Europeană obligă TikTok să predea toate datele referitoare la alegerile din România

Comisia Europeană pune TikTok oficial sub supraveghere după suspiciunile de fraudare a alegerilor din România, ordonând administratorului ByteDance să stocheze și predea spre analiză toate datele și probele referitoare la alegerile din România și alte alegeri din UE ce urmează să aibă loc în perioada următoare.

Reacționând la dovezile aduse de autoritățile române privind ”posibile încălcări ale legislaţiei electorale şi săvârşirea altor infracţiuni conexe”, Comisia Europeană pune administratorul TikTok oficial sub supraveghere, sub suspiciunea de complicitate la manipularea opiniei publice cu copul influențării proceselor electorale din România.

Potrivit acuzațiilor enunțate în justificarea acestei măsuri, rețeaua TikTok a reprezentat un punct focal pentru campania politică neconvențională a unui anume candidat la alegerile prezidențiale din România, bazată pe diseminarea de mesaje politice nemarcate, amplificate până la saturație de algoritmii platformei, ajutând respectivul candidat să treacă de la sondaje cu aproximativ 1% la începutul lunii noiembrie la aproape 23% în ziua alegerilor din 24 noiembrie. Potrivit concluziilor exprimate de autoritățile române și susținute de experți independenți, creșterea este în mare parte datorată campaniei de propagandă online care a implicat cunoscuți influenceri TikTok, unii dintre aceștia chiar recunoscând acceptarea unor sume de bani în schimbul promovării respectivului candidat. Toate aceste indicii arată în direcția încălcării flagrante a legilor electorale din România.

Răspunzând acuzațiilor primite, reprezentanții platformei de socializare au admis că nu au reușit să împiedice utilizarea conturilor false pentru a stimula artificial și a amplifica algoritmic conținutul distribuit pentru promovarea respectivului candidat.

Probleme mari la orizont pentru administratorul TikTok

În Uniunea Europeană, TikTok este clasificată drept platformă online foarte mare (VLOP) în cadrul DSA (EU Digital Services Act), ceea ce înseamnă că este de așteptat să atenueze riscurile sistemice, cum ar fi amenințările la adresa proceselor democratice. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană se interesează de controversa electorală din România.

Nerespectarea prevederilor DSA ar putea atrage amenzi de până la 6% din cifra de afaceri anuală globală a TikTok. Adică, multe miliarde de dolari. Totodată, precedentul creat ar putea constitui baza unor măsuri punitive și mai severe, cum ar fi interzicerea platformei de socializare la nivel european.

Ce presupune ordinul de reținere la adresa TikTok

„În contextul alegerilor din România în curs, Comisia și-a intensificat monitorizarea TikTok în temeiul Digital Services Act (DSA)”, a scris UE într-un comunicat de presă. Măsura obligă proprietarul ByteDance ”să înghețe și să păstreze datele legate de riscurile sistemice reale sau previzibile pe care serviciul său le-ar putea prezenta asupra proceselor electorale și a discursului civic din UE”.

”Acest lucru se face pentru a păstra informațiile și dovezile disponibile în cazul unei investigații suplimentare a Comisiei cu privire la respectarea de către TikTok a obligațiilor sale în temeiul DSA”, se arată în comunicatul de presă, sugerând că aceata ar putea fi doar primul pas în deschiderea unei investigații mai ample a platformei legată de securitatea alegerilor.

Ordinul de reținere se referă la alegerile naționale din UE care acoperă perioada 24 noiembrie până la 31 martie 2024, obligând ByteDance să cedeze inclusiv datele stocate deja pe serverele TikTok, în măsura în care acestea nu au fost (pierdute/distruse deja). Această componentă a ordinului publicat pare să vizeze în mod special constrângerea TikTok la o atitudine mult mai strictă în ce privește prevenirea abuzurilor pe platformă, inclusiv în perioada de dinaintea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din România.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Back to top button