ȘtiriȘtiință

The Halo este primul smart band creat pentru a-ți permite să-ți controlezi visele

Creație a unei echipe de neuro-cercetători, dispozitivul numit sugestiv The Halo încearcă să inducă așa numitele “lucid dreams”, experiențe profund-transformative în care starea de visare pare să se contopească cu cea de veghe, persoana semi-conștientă reușind să-și controleze propriile vise.

Deși apar uneori și în mod spontan, experiențele lucid dreaming sunt cel mai adesea induse prin consumul anumitor substanțe halucinogene, trăirile obținute pe această cale variind foarte mult în intensitate și mod de manifestare. Reprezentând o abordare complet diferită, The Halo promite să inducă experiențe similare folosind stimulare electro-magnetică transcraniană, asistată cu ultrasunete și tehnologii machine learning.

Mai ales atunci când nu implică și consumul de halucinogene, experiențele lucid dreaming pot căpăta o semnificație deosebită, ajutând persoana care le experimentează să se auto-cunoască și chiar să depășească anumite traume psihice. Spre exemplu, cei care au coșmaruri recurente pot încerca din starea de semiconștiență să preia controlul asupra experienței traumatizante retrăită în timpul visului, sesizând anumite nuanțe sau detalii care o să ajute la vindecarea traumei respective.

„Este un lucru extraordinar să devii conștient în propria ta minte și în propriile tale vise; este o experiență suprarealistă și spirituală”, a spus Eric Wollberg, CEO-ul startup-ului din spatele proiectului The Halo. „În recreere, este cea mai bună experiență VR. Poți zbura, poți face o clădire să se ridice din pământ, poți vorbi cu personaje de vis și poți explora.”

Wollberg, care a avut vise lucide spontane încă de la 12 ani, susține că dispozitivul prevăzut cu inteligență artificială poate detecta când utilizatorul se află în starea REM (somn profund, cu vise) pentru a induce și a stabiliza starea de visare lucidă.

The Halo

Pe lunga listă a beneficiilor lucid dreaming mai găsim reducerea anxietății, la îmbunătățirea stării de spirit, a încrederii, a abilităților motorii și a creativității.

Prophetic, compania din spatele dispozitivului The Halo, susține că produsul planificat pentru lansare în 2025 se bazează pe ample cercetări științifice desfășurate împreună cu Institutul Donders, un centru de cercetare de la Universitatea Radboud din Olanda, care se concentrează pe neuroștiință și cogniție, pentru a genera cel mai mare set de date de observații EEG (electroencefalograme) și imagistică prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI), obținute de la persoane aflate în starea de visare lucidă.

Merită precizat că dispozitivele pentru îmbunătățirea experienței de somn, inclusiv inducerea lucid dreaming, există deja de câțiva ani, dar probleme precum costurile ridicate, construcția voluminoasă și ratele mici de succes au descurajat folosirea acestora la scară mai largă. Totodată, dispozitive precum The Halo nu trebuie să fie doar pentru alterarea stării de somn, variații ale acestora putem ținti aspecte precum îmbunătățirea cogniției bun și chiar a memoriei.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button