AutoȘtiri

Tesla testează un sistem pentru detectarea șoferilor obosiți la volan

Numită „Driver Drowsiness Warning”, funcția testată pe mașinile Tesla folosește camerele video instalate la bord pentru detectarea semnelor de oboseală sau lipsă de atenție, atenționând șoferii care au o conduită nepotrivită la volan.

Venind ca o extensie a sistemului introdus pentru urmărirea atenției în timpul sesiunilor de condus autonom (Autopilot), camera video orientată către fața șoferului va servi și la detectarea semnelor de oboseală sau neatenție în timpul condusului. Astfel, computerul Tesla va evalua permanent expresiile faciale, aspecte precum căscatul frecvent, frecvența clipirilor sau închiderea ochilor declanșând alerte vizuale și auditive. La fel și cu folosirea telefonului sau privitul prea des în altă direcție decât cea de mers.

Deși șoferii pot alege să o dezactiveze navigând la meniul Controls – Safety, probabil că anularea funcției de siguranță care te descurajează să folosești telefonul în timpul condusului nu ar fi cea mai bună idee. Mai ales dacă obișnuiești să faci drumuri lungi sau călătorești deseori obosit. Chiar și cu această funcție bifată Tesla avertizează șoferii că este „responsabilitatea” lor să rămână atenți și concentrați la drum. Altfel spus, ajutorul oferit este pentru creșterea siguranței în trafic și nu ar trebui folosit ca pe o încurajare la a conduce și mai mult în condiții de oboseală, așteptând ca tehnologia să te ferească de o tragedie.

Tesla

Merită precizat că Tesla nu este primul producător auto care implementează această funcție de siguranță, rivalul Mercedes-Benz oferind deja o inovație similară numită Attention Assist, disponibilă însă doar pe anumite modele de lux ale mărcii. În schimb, este aproape o certitudine că vom găsi opțiunea Driver Drowsiness Warning pe toate mașinile Tesla de generație recentă, adăugată cu o simplă actualizare de firmware.

Spre deosebire de alți producători auto, Tesla preferă să instaleze din fabrică tot hardware-ul necesar echipării de top, activând sau dezactivând diverse funcții pe baza dotărilor selectate de clienți. În acest mod, este posibil nu doar să deblochezi opțiuni pe care mașina ta nu le avea când ți-a fost livrată de nouă (ex. tehnologia Full-Self-Driving pentru condus complet autonom), dar sunt șanse să te alegi în mod gratuit cu îmbunătățiri și noi funcții pe care inginerii Tesla le adaugă folosind hardware-ul existent.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Back to top button