
Potrivit Departamentului de Comerț al SUA, influența regimului de la Kremlin asupra companiei din spatele antivirusului Kaspersky este semnificativă, folosirea acestor produse prezentând riscuri majore de securitate pentru utilizatorii acestuia.
Probabil pe cale să fie preluată și de aliații SUA din Europa, măsura interzicerii software-ului antivirus realizat de compania rusească Kaspersky se bazează pe analize ce au relevat un risc semnificativ pentru infrastructura și serviciile americane, a declarat joi secretarul pentru Comerț Gina Raimondo. De asemenea, oficialul american acuză ”capacitatea și… intenției Rusiei de a colecta și de a folosi cu rea intenție informațiile personale ale americanilor”.
”În general, Kaspersky nu va mai putea, printre alte activități, să-și vândă software-ul în Statele Unite sau să ofere actualizări ale software-ului deja în uz”, a spus Departamentul de Comerț.
Comentând asupra acuzațiilor aduse, Kaspersky a declarat că intenționează să urmărească ”toate opțiunile disponibile din punct de vedere legal” pentru a combate interdicția și a negat că s-a implicat în orice activitate care amenință securitatea SUA.
Interdicția anunțată de către Departamentul de Comerț se bazează pe atribuții lărgite create de fosta administrație Trump, tocmai pentru a înlesni interzicerea sau restricționarea tranzacțiilor dintre firmele americane și companiile de tehnologie din națiuni ”adversare străine” precum Rusia și China.
Astfel, începând cu 29 septembrie este interzisă comercializarea, urmând ca după încă 30 de zile de la anunț să fie interzisă și actualizarea software-ului Kaspersky încă instalat pe sistemele folosite de clienți.
Departamentul de Comerț va interzice, de asemenea, două firme afiliate Kaspersky din Rusia și una din Marea Britanie, pentru că ar fi cooperat cu serviciile militare de informații din Rusia.
Deși are sediul la Moscova, compania multinațională are birouri în 31 de țări din întreaga lume, deservind peste 400 de milioane de utilizatori și 270.000 de clienți corporativi în peste 200 de țări, a spus Departamentul american de Comerț.