ȘtiriTech&IT

Un producător japonez a lansat primul Powerbank cu tehnologie Sodium-ion. Care sunt avantajele/dezavantajele

Concepuți pentru a oferi o alternativă la tehnologia Li-Ion, acumulatorii cu tehnologie Sodium-ion folosesc un ingredient principal extras din banala sare de bucătărie.

Litiul și Sodiul sunt două metale cu proprietăți foarte asemănătoare, extrem de reactive, principala diferență fiind aceea că sodiul este foarte ușor de găsit în natură în timp ce litiul intră la categoria metale rare. Atunci, de ce marii jucători din industria acumulatorilor au preferat litiul pentru dezvoltarea acumulatorilor de înaltă performanță folosiți acum la scară largă în dispozitive electronice de tot felul? Simplu, litiul este cel mai puțin dens/ușor metal din tabelul periodic, acumulatorii bazați pe acesta oferind cel mai bun raport între greutate și capacitatea de înmagazinare a energiei. În schimb, atomii de sodiu sunt considerabil mai mari și mai denși decât cei de litiu, iar asta ridică probleme nu doar de greutate, acumulatorii care folosesc acest element necesitând tehnologii cu adevărat inovatoare pentru a funcționa în mod fiabil. Întâlnit și la acumulatorii convenționali cu tehnologie li-ion, fenomenul de dilatare se manifestă mult mai accentuat electrozii acumulatorilor pe bază de sodiu, depășirea acestui obstacol întârziind cu mulți ani debutul comercial al acumulatorilor so-ion. Dar iată că s-a întâmplat până la urmă, iar companiile care oferă aceste soluții susțin că acumulatorii Sodium-ion sunt de fapt mult mai fiabili decât cei convenționali, inclusiv cei li-ion cu tehnologie siliciu-carbon. Totuși rămân câteva dezavantaje majore, pe care le vom enumera în cele ce urmează.

Livrat de producătorul japonez Elecom primul Powerbank pentru telefoane mobile cu tehnologie Sodium-ion promite o anduranță de aproximativ 5000 cicluri complete de încărcare-descărcare, comparat cu 500 – 1000 de cicluri la acumulatorii li-ion. Altfel spus, acest powerbank ar trebui să aibă o durată de viață de aproximativ 13 ani, chiar dacă îl reîncarci în fiecare zi și îl folosești intensiv.

Un alt atu al tehnologiei Sodium-ion este acela că acumulatorii pot funcționa la temperaturi cuprinse între -34 °C și 50 °C, fără degradare accelerată, probleme cu scăderea capacității sau limitarea vitezei de încărcare la temperaturi scăzute.

Iar spre deosebire de acumulatorii Li-ion, cei So-ion nu necesită respectarea unui prag minim în privința nivelului de încărcare, putând fi descărcați până la 0V în vederea transportului sau depozitării pe termen îndelungat, starea complet inertă eliminând orice riscuri potențiale la transport (ex. pe rute aeriene).

Elecom DE-C55L-9000 sodium-ion

Dar hai să vorbim puțin și despre dezavantaje, produsul numit Elecom DE-C55L-9000 are aproximativ dimensiunea și greutatea unui powerbank convențional de 20.000 de miliamperi, însă oferă o capacitate de numai 9000 de miliamperi. Măcar, tehnologia permite descărcarea/încărcarea în regim 0-100% fără a risca degradare accelerată, ceea ce înseamnă că poți folosi fără probleme întreaga capacitate disponibilă. Viteza de încărcare rapidă de 45W este… suficientă, dar nu ceva nemaiîntâlnit la produse competitoare.

Însă poate cel mai mare dezavantaj este prețul de 67 dolari, cât pentru două powerbank-uri obișnuite de 10.000 de miliamperi. Dar acest aspect este rezolvabil în timp, noul tip de acumulator având chiar potențialul de a fi mult mai ieftin decât soluțiile pe bază de litiu, producția la scară mare amortizând în cele din urmă costurile specifice unei tehnologii emergente.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button