ȘtiriTech&IT

Snapdragon 8 Gen 3 pierde in fața rivalului A17 Pro în teste de autonomie și temperatură

Qualcomm a reușit ceva remarcabil cu Snapdragon 8 Gen 3, noul chipset pentru telefoane cu Android oferind performanțe aproape la paritate cu rivalul A17 Pro, dezvoltat de Apple pentru generația iPhone 15. Iar asta, folosind un proces de fabricație cu o generație în urmă.

Bazat pe un design care începe să-și arate vârsta, chipsetul A17 Pro este aproape ajuns din urmă de nou-venitul SD8 Gen 3. Însă doar din punct de vedere al performanțelor brute. Realizat cu un proces de fabricație TSMC pe 4nm, cu o generație în urmă soluției pe 3nm livrate de același TSMC, chipsetul flagship demonstrat în echiparea lui Xiaomi 14 Pro nu reușește să egaleze soluția folosită cu iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max în ce privește autonomia bateriei.

Echipat cu un acumulator de 4880 mAh, Xiaomi 14 Pro a reușit să ofere 10 ore și 24 minute de autonomie, cu 19 minute mai bine decât un exemplar Galaxy S23 Ultra echipat cu chipsetul de generație anterioară, Snapdragon 8 Gen 2. Deși vine cu un acumulator mai mic, de 4441 mAh, iPhone 15 Pro Max reușește o autonomie de 11 ore și 54 de minute.

Snapdragon 8 Gen 3 vs A17 Pro

Și cum, unde e fum trebuie să fie și foc, consumul de energie mărit se traduce și în temperaturi de funcționare crescute, carcasa lui Xiaomi 14 Pro atingând 47 °C, foarte aproape de limita la care telefonul devine inconfortabil de ținut în mână. Încins la 44,2 °C, și iPhone 15 Pro Max este foarte aproape de limita la care „sănătatea” acumulatorului începe să aibă de suferit.

Snapdragon 8 Gen 3 vs A17 Pro

Înainte de a trage concluzii, posibil pripite despre noul chipset Qualcomm, trebuie reamintit că Xiaomi are o lungă istorie în ce privește lansarea de telefoane „fierbinți”, optimizate pentru maximizarea performanțelor în detrimentul temperaturilor și eficienței. Nu în ultimul rând, este bine cunoscut modul în care Qualcomm rezervă cele mai reușite exemplare din cip-urile sale pentru anumiți parteneri (ex. Samsung și seria de chipseturi „for Galaxy).

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button