ȘtiriBusiness

Apple, rămas cu profit diminuat după scumpirea componentelor iPhone și a forței de muncă

Unul dintre avantajele ce vin cu statutul de brand premium este că în vremuri de restriște ai de unde să tai. Astfel, în timp ce alți producători smartphone se gândesc doar la supraviețuire, Apple dă dovadă de generozitate cu proprii fani, absorbind o parte din efortul financiar cauzat de scumpirile apărute pe întreg lanțul de aprovizionare cu componente, asamblare și logistică.

Potrivit surselor citate de publicația japoneză Nikkei, Apple cheltuie cu 12% mai mult pe componentele iPhone 15 Pro Max, comparat cu predecesorul iPhone 14 Pro Max. Dezasamblat și analizat până la ultima componentă, un exemplar iPhone 15 Pro Max are un cost intrinsec de 558 dolari, iar asta înainte de a pune la socoteală cheltuieli ascunse precum activitatea de cercetare și dezvoltare a tehnologiilor respective. Spre comparație, costul estimat pentru componentele unui exemplar iPhone 14 Pro Max era anul trecu de numai 464 dolari, potrivit Counterpoint Research.

Înainte de a ne entuziasma la generozitatea arătată de Apple trebuie spus că prețul aparent neschimbat este de fapt obținut prin omisiune. Pur și simplu, Apple a scos din ofertă echiparea Pro Max cu 128GB stocare internă (preț 1099 dolari), păstrând-o doar pe cea cu 256GB (1199 dolari). Deși existența unui telefon cu 128GB memorie neexpandabilă și preț de peste 1000 dolari în 2023 ar fi o jignire la adresa fanilor, argumentul cum că Apple s-a jucat cu cifrele rămâne.

Totuși, măcar putem spune că ne-am ales și cu ceva în plus, Apple cedând presiunii de a adăuga o cameră Periscope în echiparea iPhone. Sigur, avem doar un salt minor de la Zoom 3.8x pe camera telephoto a lui iPhone 14 Pro Max, la 5X și 12MP pe modelul 15 Pro Max, dar măcar e un început.

Un alt element în care s-a investit mult este ecranul, cu 20% mai scump decât soluția folosită anul trecut. Cu 27% mai scump este și chipsetul A17 Pro, livrat de TSMC folosind un proces de fabricație pe 3nm.

Spre comparație, echiparea imediat inferioară iPhone 15 Pro este cu 8% mai costisitoare de fabricat (523 dolari) decât modelul de anul trecut. Similar, iPhone 15 Plus este cu 10% mai scump de fabricat (442 dolari. În mod remarcabil, echiparea de bază iPhone 15 a făcut cel mai mare salt (+16%, sau 423 dolari), Apple depunând mai mult efort pentru recuperarea decalajului de tehnologie față de alternativele bazate pe Android.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button