ȘtiriTech&IT

Snapdragon 8 Gen 3, mai puternic dar mult mai puțin eficient decât predecesorul Gen 2

Qualcomm a reușit ceea ce părea de neconceput acum 1-2 ani, lansând un chipset pentru telefoane cu Android mai puternic decât echivalentul pentru iOS. Însă prețul plătit pentru performanțele Snapdragon 8 Gen 3 este unul mare, noul cip fiind mai fierbinte și mult mai gurmand în privința consumului bateriei.

Demonstrat la începutul acestei luni pe vârful de gamă Xiaomi 14, SD 8 Gen 3 a arătat că poate egala rivalul A17 Pro în testele de performanță sintetice, însă testele axate pe măsurarea autonomiei bateriei spun o altă poveste, telefoanele Apple reușind să obțină timp de funcționare mai lungi chiar și cu acumulatori de capacitate mai mică, decât la rivalul cu Android. Desigur, vorbim despre un singur model disponibil pentru testare, iar Xiaomi este recunoscut pentru optimizarea agresivă a performanței dispozitivelor, în detrimentul consumului de baterie și chiar a temperaturilor.

Cert este că Snapdragon 8 Gen 3 introduce o arhitectură de procesor complet nouă pentru Qualcomm, având nu mai puțin de 6 nuclee de performanță: un nucleu principal (Prime Core) + 5 nuclee cu frecvențe ușor reduse. Practic, Gen 3 dispune de numai două nuclee optimizate pentru eficiență, lăsând foarte puțin spațiu de manevră pentru optimizarea consumului de energie în aplicații mai puțin solicitante. Aceste suspiciuni par să fie confirmate și de primele măsurători obținute cu Standard Performance Evaluation Corporation (SPEC), un benchmark standardizat capabil să ofere o perspectivă asupra câștigului de performanță, raportat la eficiența consumului de energie.

Potrivit SPEC benchmark, la o diferență de 6.27Wh vs 4.9Wh, SD 8 Gen 3 consuma în medie cu 28% mai multă energie decât predecesorul Gen 2. Nici din . De vedere al performance-per-watt lucrurile nu arată prea bine, noul chipset Qualcomm fiind cu 11 % mai puțin eficient decât modelul de anul trecut. Altfel spus, performanțele crescute vin cu prețul unui consum de energie și mai mare, iar asta se va reflecta puternic în autonomia bateriei, mult diminuată comparat telefoanelor de anul trecut. Putem doar anticipa că producătorii smartphone vor veni cu diverse „trucuri” pentru compensarea acestor neajunsuri: optimizări agresive la partea de software, acumulatori de capacitate mărită, sisteme de răcire avansate. Însă deocamdată perspectivele nu arată prea încurajatoare pentru viitoarea generație de telefoane flagship.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button