ȘtiriTech&IT

Smartphone-ul cu baterie nucleară și autonomie 50 de ani, posibil cu o tehnologie folosită deja la dispozitive medicale

Viitorul tău smartphone ar putea să nu aibă niciodată nevoie de reîncărcarea bateriei, un startup din China propunând o baterie nucleară miniaturală inspirată de o tehnologie folosită de mult timp pentru alimentarea pe termen lung a dispozitivelor pacemaker și sonde de explorare spațială.

Dezvoltată de o companie numită Betavolt Technology, prima baterie atomică pentru smartphone are dimensiuni de 15x15x5 mm și este menită a fi instalată lângă acumulatorul convențional Li-ion, funcționând ca o sursă auxiliară de energie. Motivul este acela că tehnologia bazată pe degradare radioactivă permite furnizarea unui curent slab, de numai 100 de microwați, suficient pentru alimentarea directă unei lanterne LED dar nu și dispozitive mari consumatoare de energie. Avantajul este că sursa de electricitate este constantă și practic inepuizabilă, pregătind încet dar sigur acumulatorul pentru momentele de folosire intensivă a telefonului.

Denumită BV100, prima baterie atomică pentru smartphone nu este suficientă pentru acoperirea integrală a necesarului de energie, dar ar putea face minuni în ce privește reducerea consumului în stand-by. Un smartphone echipat cu această tehnologie va părea că nu se descarcă deloc atunci când nu e utilizat. Ba chiar, procentele bateriei vor crește peste noapte.

Compania producătoare susține că bateriile cu o tensiune de 3 volți pot fi conectate în serie pentru a crește puterea disponibilă la încărcarea acumulatorului principal, tehnologia având potențialul de a face cu adevărat inutilă includerea adaptoarelor AC în pachetul viitoarelor modele smartphone.

baterie nucleară

Spre deosebire de bateriile cu plutoniu folosite pentru sondele spațiale Voyager și Mars Curiosity Rover, soluția aleasă de Betavolt Technology nu implică niveluri periculoase de radiație sau producerea de deșeuri toxice. Complet încapsulat și izolat împotriva emanațiilor radioactive, acumulatorul BV100 folosește un izotop de nichel radioactiv (Ni-63) în rolul de combustibil nuclear și plăci semiconductoare din diamant sintetic pentru captarea/conversia energiei nucleare în electricitate. Odată epuizată, bateria atomică cu durată de viață estimată la 50 de ani poate fi aruncată pur și simplu la gunoi, mica cantitate de izotop Ni-63 transformându-se în cupru inert. Betavolt precizează că acest tip de celulă cu energi atomică nu va exploda sau lua foc dacă este scurtcircuitată sau deteriorată prin lovire, construcția stratificată și fără electroliți volatili prevenind acest lucru.

Drept dovadă că tehnologia este folosită deja cu succes pentru alimentarea stimulatoarelor cardiace și alte implanturi medicale introduse în corpul uman, adaptarea propusă de Betavolt Technology probabil că nu va avea probleme în a trece testele de siguranță și validare pentru folosirea cu dispozitive smartphone. Dar rămân de lămurit două aspecte esențiale: cât costă să adaugi o celulă BV100 în carcasa unui smartphone și dacă beneficiile unei surse de energie cu putere atât de mică pot justifica spațiul prețios ocupat în carcasa telefonului. Cel mai probabil, volumul ocupat va fi scăzut din cel alocat pentru bateria Li-Ion, iar dacă viteza de încărcare în așteptare nu poate compensa diminuarea capacității acumulatorului, atunci promisiunea unui smartphone care se încarcă stând degeaba probabil că nu-i va încânta prea mult pe utilizatorii care folosesc telefonul în mod intensiv.

Betavolt Technology promite că va finaliza până în anul 2025 o a doua generație de baterii atomice miniaturale, capabile să livreze o putere de până la 1W per celulă. Compania susține că acestea vor fi o soluție la îndemână pentru alimentare nelimitată a tot felul dispozitive, de la accesorii Smart Home, senzori și dispozitive medicale, până la drone, roboți și electronice de consum.

Trecut deja de etapa testelor-pilot, noul produs este aparent pregătit de lansare comercială, dar compania nu oferă un calendar precis pentru asta.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Back to top button