ȘtiriTech&IT

Samsung va cumpăra fabrica LG de LCD-uri din China, doar pentru a face în „ciudă” rivalului BOE

Samsung Display și producătorul chinez de ecrane BOE împart o veritabilă telenovelă, sud-coreeni acuzând compania rivală și subsidiarele sale de furt industrial și însușirea unor tehnologii brevetate. Acum, Samsung Electronics pare că încearcă să submineze planurile BOE de acaparare a lanțului de aprovizionare cu ecrane LCD puțin costisitoare, solicitate în continuare pentru aproape orice, de la televizoare mai ieftine la smartphone-uri și tablete entry-level.

Retragerea LG din piața de telefoane inteligente pare că a fost doar începutul, dificultățile financiare cu care se confruntă compania originară tot din Coreea de Sud forțează noi măsuri pentru asigurarea lichidității financiare. Cum ar fi vânzarea principalei fabrici din China, specializată în producerea de ecrane LCD.

Aparent, Samsung Electronics dorește o sursă constantă și de înaltă calitate de ecrane LCD pentru televizoarele sale QLED, acesta fiind (parțial) motivul pentru care dorește obținerea controlului asupra fabricii LCD deținută de LG. Totodată, compania sud-coreeană deține un pachet de 10,38% din acțiunile CSOT, un alt fabricant chinez de ecrane LCD pe care l-ar putea folosi pentru a intermedia achiziționarea fabricii LG.

Interesant este că fabrica ridicată de LG Display a fost vândută deja companiei chineze Skyworth, dar tranzacția a fost anulată după ce cumpărătorul nu a reușit timp de șase luni să-și îndeplinească obligațiile financiare. Astfel, fabrica LCD evaluată la 776 milioane USD este curtată atât de rivalul BOE, dar și de CSOT din rolul de posibil cumpărători. Deși Samsung nu licitează în mod direct, partenerul CSOT ar putea fi un bun „cal troian” în piața strict controlată de Partidul Comunist Chinez, înlesnind derularea achiziției printr-o companie locală.

Fabrica LG Display din China producea deja ecrane LCD pentru Samsung și Sony

Destul de importantă, fabrica deținută de LG Display în China livrează deja ecrane si pentru anumite modele de televizoare Samsung și Sony. De asemenea, reamintim că Samsung a renunțat în urmă cu ceva timp la propriul business de ecrane LCD, justificând prin nevoia de a se concentra pe dezvoltarea afacerii cu ecrane OLED. Din punct de vedere financiar, Samsung a decis că e mai ieftin să cumperi pur și simplu ecrane LCD de la unul dintre producătorii de încredere rămași pe piață, decât aloci una dintre fabricile proprii doar pentru acest scop. Dar ca și strategie de business, pe termen ceva mai lung, alegerea făcută nu a fost una inspirată.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button