ȘtiriTech&IT

Samsung a îmbunătățit aplicația Camera Assistant: Zoom 2X fără pierderi de calitate pe camera principală

Apreciat și hulit în egală măsură pentru modul poate prea agresiv de optimizare a pozelor, Samsung a reușit să ofere în pachetul aceluiași smartphone atât funcționalitatea unei camere foto pentru începători, cât și setările complicate pe care doar și inițiații le apreciază cu adevărat. Camera Assistant este mai mult decât o extensie pentru aplicația Camera dedicată, oferind cheia pentru accesarea capabilităților hardware ce altfel ar fi rămas complet inaccesibile în spatele optimizărilor realizate de AI.

Disponibilă pentru majoritatea telefoanelor Galaxy de generație recentă, aplicația Camera Assistant este esențială pentru valorificarea modului de captură RAW, sau dezactivarea unor funcții precum Auto HDR, sau a filtrului de sharpness, responsabili uneori de livrarea unor cadre care arată prea „artificial”. Odată instalată, aplicația poate fi accesată și din meniul telefonului, dar și din meniul de setări al camerei.

Actualizată la cea mai recentă versiune, aplicația Camera Assistant include un nou modul Good Lock, ce adaugă extra funcții pe telefoane din seriile Galaxy S23 (inclusiv S23 FE), Galaxy S22, Galaxy S21, Galaxy S20, Galaxy Note 20, Galaxy Z Fold 5, Galaxy Z Flip 5, Galaxy Z Fold 4, Galaxy Z Flip 4, Galaxy Z Fold 3, Galaxy Z Flip 3, Galaxy Z Fold 2 și Galaxy Z Flip. Toate acestea trebuie să ruleze minim versiunea One UI 5.1 pentru a beneficia de noile capabilități foto.

Printre acestea se numără „Upscale digital zoom”, funcție care odată bifată permite redimensionarea asistată de inteligență artificială a pozelor obținute la rezoluție suboptimă, prin folosirea funcției zoom. O altă adiție este „Distortion Correction”, funcție care promite remedierea automată a distorsiunilor induse de geometria lentilelor sau diferențe de perspectivă.

Dar poate cea mai importantă este „2x crop zoom shortcut”. Cunoscută anterior sub denumirea „Optical quality crop zoom”, funcția promite poze cu zoom 2X fără pierderi de calitate, obținute folosind camera principală a telefoanelor echipate cu senzori de rezoluție înaltă. Așa cum probabil vă închipuiți, metoda presupune decuparea porțiunii centrale a senzorului de imagine, renunțând la procesarea avansată bazată pe tehnologii de Pixel Binning. Prin această metodă poți beneficia într-adevăr de rezoluție optică nativă și, teoretic, o rezoluție a imaginii de tip 1:1, însă fără beneficiile tehnologiilor moderne pentru îmbunătățirea sensibilității la lumină. Poți găsi noua setare în meniul Camera settings > Advanced intelligence options.

Putem spune că pe dispozitive precum Galaxy S23 Ultra avem parte de un întreg meniu „High resolution settings”, Samsung punând aici toate setările care altfel nu și-ar fi găsit loc în aplicația de captură pentru utilizatorii de rând. Spre exemplu, mai găsim în acest meniu o setare Adaptive pixel, care odată bifată reduce și mai mult nivelul de zgomot în pozele realizate sub lumină insuficientă combinând multiple cadre obținute la rezoluție redusă în imaginea de referință captată la rezoluție înaltă.

Merită reamintit că aplicația Camera Assistant este o soluție pur opțională, utilizatorii care nu doresc neapărat să experimenteze cu setări avansate de captură imagine putând rămâne cu versiunea nealterată a aplicației Camera, bucurându-se de rezultate aproape la fel de bune în majoritatea scenariilor de fotografiere.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button