Noua serie Samsung S23 lansată la începutul lui Februarie nu mai este chiar atât de „nouă”, ceea ce înseamnă că am apucat s-o testăm pe îndelete. În acest articol mă voi apleca cu precădere asupra lui Galaxy S23 Ultra și voi încerca să explic de ce este unul dintre cele mai bune telefoane pe partea de imagine din piață.
Camera principală: mărimea contează!
Camera principală, de fapt cam întotdeauna și cea mai bună, este un wide de 24mm cu un senzor mare din punct de vedere fizic, de 1/1.3 inch. Este infim mai mic decât senzorul de 1/1.28 de pe legendarul P40 Pro, pe care eu îl consider și acum unul dintre cele mai bune smartphone-uri ever pe partea foto.
La dimensiunile fizice apreciabile se mai adaugă în cazul lui S23 Ultra și o rezoluție impresionantă de 200Mpx. Ok, care-i faza cu purcoiul ăsta de megapixeli? Am spus în repetate rânduri că sunt un adversar declarat al acestei curse a înarmărilor pe parte de megapixeli, pe care o consider nimic altceva decât o capcană de marketing. În cazul de față însă, soluția aleasă de Samsung oferă o flexibilitate neașteptată și par să fi gândit toată povestea pe principiul „mai bine să rămână decât să n-ajungă”, iar pixel binningul lucrează, grupând megapixelii în unități mai mari sau mai mici.
În funcție de modul selectat, default, Pro, expert raw, în funcție de rezoluția aleasă, 12 sau 50Mpx, în funcție de format, RAW sau JPEG, poți obține poze oriunde între 2-3 și 100 de mega! Deci flexibilitatea despre care vorbeam: opțiunile sunt acolo, tot ce trebuie să faci este să alegi setările potrivite în funcție de scopul tău final. Vrei să faci un instantaneu de vacanță, telefonul merge foarte bine în aplicația lui default, face fotografii de dimensiuni mici la 12Mpx și câțiva megabaiți ce nu-ți aglomerează stocarea, iar prelucrarea automată este excelentă. Vrei mai mult decât atât, vrei să pui limitele telefonului la încercare și să prelucrezi ulterior rezultatul într-un Lightroom? Nu te oprește nimeni să fotografiezi RAW la 50Mpx și… 100 de mega per poză.
Camera Assistant-Boost-ul de care ai nevoie
Telefonul ăsta poate mai mult decât lasă ochiul să vadă și mi se pare potrivit să dau niște tips and tricks unora care, dacă tot dau atâta amar de bani, ar trebui să știe și asta. Sigur, unii știu deja, dar nontheless am să menționez. Există o aplicație dezvotata chiar de către Samsung care se numește Camera Assistant și care adaugă niște funcții extra extrem de utile aplicației default. Camera Assistant nu se găsește preinstalată pe seria S23, și nici nu se descarcă din Google Play, ci din Galaxy Store, adică magazinul de aplicații al celor de la Samsung. Deci dacă foloseșți un astfel de telefon, fă-ți musai un cont și pe magazinul lor.
Camera Assistant nu este o aplicație standalone propriu zisă pe care s-o deschizi apoi separat, ci doar se descarcă separat, ea adăugând după instalare funcții noi în aplicația de cameră existentă. Probabil Samsung s-au gândit să nu-i zăpăcească pe cei care nu au nevoie în mod frecvent de toate aceste funcții, și au preferat o aplicație default mai aerisită, mai simplă și mai intuitivă. Dar sfatul și părerea mea, este dacă tot dați la nord de 1000 de euro pe un S23 Ultra, cu atât mai mult se justifică această instalare.
După ce o descarci din Galaxy Store și se instalează, un nou tab care se numește chiar Camera Assistant, se adaugă în meniu. Deschizi camera, settings, dai scroll și îl găseșți. După ce îl deschizi, ți se deschid și ție noi posibilități care să te ajute la fotografiere și să potențeze capabilitățile telefonului.
Hai să începem cu acel toggle Auto HDR. HDR înseamnă, simplist spus, că vei putea obține detalii mai multe și mai bune în zonele cele mai luminate și mai întunecate ale imaginii. Începând cu One UI 4.1, Auto HDR vine pornit default pe toate Galaxy-urile care suportă acest standard. Dar Camera Assistant aduce un toggle care să-ți permită să activezi și să dezactivezi această setare.
O altă chestie mișto este Picture Softening. Multe dintre telefoanele pe care le-am testat în ultima vreme scot poze oversharp, chestie care nu-mi place și face fotografia să arate aspru, colțuros. Opțiunea asta de a softa, de a îndulci contururile, este una binevenită, mai ales la portrtete și ai inclusiv posibilitatea de a seta și intensitatea în două trepte, medium și high. Sau o poți scoate de tot. Îți oferă control extra asupra sharpness-ului din poze și merge foarte bine mai ales pe piele și păr.
O altă chestie interesantă pe care o aduce Camera Assistant este posibilitatea de a bloca schimbarea automată a focalelor/lentilelor. În mod normal software-ul face automat trecerea între lentilele disponibile în funcție de condiții: lumină, distanță până la subiect și alte astfel de variabile pe care le ia în calcul pentru a alege lentila cea mai potrivită. Oprind acest auto lens-switching, tot controlul trece în mâinile tale. Atenție, această setare poate să nu fie disponibilă pe toate dispozitivele Galaxy compatibile cu Camera Assistant.
Declanșarea rapidă este o altă funcție practică. Dacă ai simțit o ușoară întârziere la declanșare, este pentru că shutter-ul pornește în clipa în care ai luat mâna de pe buton, nu atunci când l-ai apăsat. Activând opțiunea asta de quick-tap shutter din Camera Assistant, nu rezolvă în totalitate problema, dar scurtează semnificativ această întârziere și face ca declanșarea să se simtă mai rapidă. Și în continuare poți face burst-uri trăgând de butonul de shutter în jos.
O altă opțiune mișto este Capture Speed. Ce face bâzdâgania? Îi spune aplicației de cameră dacă să facă sau nu anumite tweak-uri și procesări în detrimentul vitezei. De fapt este un fel de balans între viteza capturii și calitatea rezultatului. Din Capture Speed poți prioritiza așadar, fie rapiditatea cu care telefonul capturează momentul, fie calitatea imaginii. Și aici ai trei opțiuni: prioritize quality, balance speed & quality și prioritize speed. Încă ceva ce mi-a plăcut este un timer pentru situațiile în care vrei ca telefonul să declanșeze singur. Poți seta inclusiv numărul de poze pe care vrei să le facă telefonul, una, trei, cinci sau șapte, și poți seta inclusiv intervalul la care vrei să facă aceste poze: o secundă, o secundă-jumate’, 2, 2,5 sau trei. Foarte șmecheră și funcția asta!
O chestie care mi-a lipsit și pe care Camera Assistant ți-o pune pe tavă, este posibilitatea de a înregistra video în modul foto. Dacă ții apăsat butonul de shutter poți înregistra video fără să ieși din modul foto, adică fără să mai comuți pe video. Dar dacă te trezești că faci asta din greșeală prea des și că în galeria ta aterizează clipuri când tu voiai să faci doar poze, nu te oprește nimeni să îi dai Disable.
Mi-a plăcut foarte mult și posibilitatea de a customiza time-out-ul aplicației de cameră. Pentru că aplicația de cameră, atunci când e deschisă mănâncă baterie pe pâine, mai toți producătorii setează un timeout scurt, adică aplicația se închide singură după niște minute de inactivitate. În cazul de față, time-out-ul este de două minute, dar nu odată mi s-a întâmplat să am nevoie de mai mult și să mă apuce spumele că după ce-am aranjat scena, camera era închisă de mult. Opțiunea asta din Camera Assistant îți permite acum să modifici acest time-out de la unu și până la 10 minute!
Încă o chestie care ține tot de partea de economie este posibilitatea de a dimm-ui ecranul atunci când înregistrezi clipuri video foarte lungi. În mod default, pe S23, screen-dimming-ul este OFF. Dar activând această setare, ecranul mare consumator de energie se întunecă fără a afecta luminozitatea clipului înregistrat.
Și ultima dar nu cea din urmă chestie împrumutată de pe mirror-less-urile profesionale este Clean HDMI. Cu alte cuvinte, poți conecta telefonul la un display extern printr-un cablu HDMI și vezi feed-ul curat fără elementele de interfață activând Clean Photo Preview în Camera Assistant. Dar Camera Assistant nu este singura aplicație care trebuie descărcată pentru a adăuga funcții.
Expert RAW și astrofotografia
La fel se întâmplă și în cazul opțiunii Expert Raw din secțiunea More, al cărei icon, deși apare în interfața default, nu este de fapt instalată. Desigur, nu este vreo complicăciune, ea se instalează imediat și îți oferă câteva opțiuni extra interesante cum este spre exemplu posibilitatea de a opta între o rezoluție de 12MP a fotografiei și una de 50MP.
Tot aici mai găsești încă un gimmick genial, și anume opțiunea de astrofotografie. Astrophoto îți oferă niște funcții interesante, de exemplu să poți suprapune o hartă virtuală a cerului ca ghid pentru poză, și îți permite un timp de expunere între patru și șapte minute. Evident, nu vei face o astfel de poză din mână, ci cu largul concurs al unui trepied, dar rezultatele pot fi uimitoare. N-am înțeles însă de ce au limitat această opțiune doar la rezoluția de 12MP. În momentul în care ai comutat pe astrofoto, rezoluția fotografiei trece automat de pe 50 pe 12.
Alte chestioare interesante pe care le găsești în secțiunea More sunt Pro Photo și Pro Video, care îți oferă control deplin, la fel ca pe o cameră foto dedicată, asupra expunerii, sensibilității, balansului de alb, etc. Tot acolo mai găsești moduri dedicate pentru Slow-Mo, Timelapse, Mâncare, Panorama sau acel Single-Take Mode în care telefonul capturează „singur” poze și filmări în diverse focale și încadraturi ale unui anume moment. Mi-a plăcut în mod deosebit funcția Portrait Video, care aduce cu acel mod Cinema de pe iPhone, adică separă filmic subiectul de fundal printr-un bokeh ce arată destul de bine.
Pozele pe timp de noapte și în lumină slabă
Mai multă atenție am să dau însă modului de noapte. Sunt puține telefoane scumpe în momentul ăsta care să nu scoată poze și filmări bune pe timp de zi, în lumină ideală. Mai puține sunt însă capabile să producă rezultate bune în lumina slabă. Desigur, n-aș vrea ca cineva să înțeleagă că performanța se măsoară în beznă. Galaxy S23 Ultra nu este vreun low-light monster și cu atât mai puțin vreo pereche de night gogles cum poartă trupele Delta Force. Chiar dacă pozezi noaptea, tot se presupune că te foloseșți de o sursă de lumina, iar rezultatele obținute cu S23 Ultra mi s-au părut foarte bune, în condițiile în care am experimentat cu diverse moduri de fotografiere, pe diverse focale, în diverse rezoluții.
Aici se vede cel mai bine și calitatea net superioară a camerei principale față de ceilalți senzori, la claritate, nivel de detaliu și zgomot, sau mai exact lipsa acestuia în imagine. Nu este rău nici ce-am obținut pe ultra-wide sau pe cele două focale tele 3x și 10x, dar în mod evident wide-ul principal de 24mm cu senzorul de 200MP, se achită cel mai bine de această sarcină.
Și pentru că tot le-am menționat și pe celelalte, hai să povestim puțin și despre ele. Ultrawide-ul este un 13mm cu 12MP, mai de grabă decent decât strălucit, dar asta este o caracteristică a tuturor telefoanelor indiferent de producător. În schimb, pe parte de telefoto, S23 Ultra este excepțional. Ai un tele de 70mm cu f/2.4, un 3x raportat la camera principală ideal pentru portret. Atât de bun încât în repetate rânduri n-am mai simțit nevoia să comut pe modul dedicat Portrait pentru a obține acel DOF cremos.
La asta se mai adaugă încă un tele, de astă dată pe tehnologia aia periscop care a făcut atâta vâlvă atunci când a fost implementată prima oară pe P30-ul de la Huawei, de 230mm cu senzor de 10MP. Un fel de 10x raportat la camera principală. M-am regăsit folosind frecvent acest 230mm în încercarea de a fotografia de exemplu animale de companie de la distanță fără a le „deranja” și fără a le altera comportamentul.
Recapitulând, avem practic patru focale, 13, 24, 70 și 230mm, toate patru extrem de utile. Iar asta mă duce înapoi cu gândul la ce anume trebuie să aibă un așa numit telefon „bun”. Nu există lentile de macro puse acolo doar ca să fie, tele-uri inutile de 5MP și ultrawide-uri de formă. Toate patru focalele sunt practice, își găsesc întrebuințare și livrează ceea ce trebuie. Desigur, nu includ aici și super-zoom-ul 100x căruia nu prea-i văd altă întrebuințare decât să-ți spionezi vecina de la blocul de vis-a-vis sau să tragi poze fake cu luna.
Și din punctul meu de vedere, telefonul ăsta nici măcar nu are nevoie de astfel de artificii de promovare. Atât timp cât așteptările pe care le ai și situațiile în care îl pui sunt corect calibrate, rezultatele vor fi excelente. Focalele sunt extrem de bine alese, senzorii sunt de bună calitate, aplicația este încărcată de funcții, mai ai pe deasupra și stabilizare optică atât pe principală cât și pe lentila telefoto de 70mm și tot felul de astfel de bunătăți.
Da, telefonul filmează 8K30, dar pentru mine mai important este că filmează bine 4K60. Am filmat un video pentru canalul de Youtube cu Galaxy S23 Ultra și nu s-a încins, nu s-a oprit, nu s-a blocat. Asta este ceea ce mă interesează, nu că face zoom 100X și filmează 8K, ci că iată, îl pot folosi cu brio într-un scenariu solicitant. Și încă ceva: o altă parte din acel video a fost filmată cu o cameră profesională Sony FX6. Desigur, la o privire mai atentă vei observa diferențele, dar vorbim totuși despre un telefon, fie el și de peste 1000 de euro, și-o cameră profesională dedicată de peste 6000. Nu e rău, nu?
Și ultima, dar nu cea din urmă chestie de care vreau să mă leg la partea de imagine, este camera de selfie. În primul rând apreciez că este capabilă și ea de 4K60. Un 26mm cu 12MP care, deși la prima vedere, pare un downgrade substanțial față de cei 40MP a modelului precedent, vă zic sincer că nu văd nicio diferența de calitate în ceea ce privește detaliile, texturile sau culorile. Până la urmă rezultatul este cel care contează, și mai puțin numerele după care se dau în vânt YouTuberii sau jurnaliștii.
Alte „bunătăți”
Ca să tragem o linie și să închidem acest subiect al camerelor pe care am ales să insist destul de mult, ceea ce oferă un astfel de telefon de top este de fapt meniul complet. Telefoanele de felul ăsta costă cât costă și pentru că nu fac compromisuri, sau încearcă măcar ca acestea să fie cât mai puține. Iar asta se regăsește nu doar în ceea ce privește imaginea, ci în fiecare aspect al unui flagship autentic.
S-a speculat mult pe marginea faptului că seria S23 nu aduce mare lucru în plus față de precedenta serie S22. Este oare așa? După aceste multe zile în care l-am testat și-n dungă, sunt ferm de părere că cel puțin din punct de vedere foto-video, S23 Ultra este net superior modelului anterior.
Procesor și performanță brută
Când a ieșit S23 Ultra, Samsung s-au lăudat în principal cu două chestii, camerele și procesorul, și mulți le-au luat în râs. Și dacă pe camere au demonstrat, diferența se simte încă și mai bine pe procesor. Între Snapdragon 8 Gen 1 și acest excelent Gen 2, este un salt cum nu cred c-am văzut în ecosistemul Android. Dacă țineți morțiș, vă pot zice și-un scor obținut pe S23 Ultra în condițiile temperaturii din birou și fără vreun alt artificiu: am scos 5.143 de puncte în Geekbench 6 în Multi-Core și 1.962 de puncte în Single-Core, periculos de aproape de scorurile Pro Max-ului meu cu 14 în coadă.
Dar lăsând de-o parte scorurile, S23 Ultra se încălzește mai puțin, este mai economic, mai stabil și toate astea le resimți și în practică. Și de fapt asta este cel mai important. Am instalat nu mai puțin de 6-7 jocuri și m-am jucat ore în șir: PUBG Mobile, Call of Duty Mobile, Genshin Impact, Asphalt 9, Real Racing 3, fightere, etc. și toate au mers flawless. Și prin flawless înțeleg grafica în blană la limita permisă de framerate-ul jocului, din păcate, cel mai adesea 60FPS. Este printre puținele dăți când pot să spun că aplicațiile nu țin pasul cu ce poate telefonul.
Ecran rapid și extrem de luminos
Și este păcat, pentru că pe lângă procesor, telefonul ăsta are și unul dintre cele mai mișto ecrane ever. Cu un peak de 1750 de nits, este printre puținele ecrane pe care lumina puternică a soarelui nu le incomodează. 120Hz frecvența, posibilitatea de a coborâ adaptiv până la 1Hz, ceea ce din păcate, de data asta nu se mai regăsește și pe celelalte două modele ale seriei S23, care sunt capped la minim 40Hz, și rezoluție 1440p așa cum șede bine unui display în 2023. S23 Ultra, deși pare finuț și elegant, are o construcție de tanc, Gorilla Glass Victus 2 față-spate, aluminiu ranforsat pentru ramă și este bineînțeles, IP68.
Baterie și încărcare… rapidă?!
Bateria are 5000mAh, dar power-management-ul mi s-a părut că are și el o contribuție importantă la autonomia ce depășește lejer o zi full de utilizare intensă. V-am zis că m-am jucat ore bune zilele astea, fără să mă simt ombilical legat de priză. Încărcarea rapidă este la 45W pe Ultra, a far cry față de cei 120W de pe alte flagship-uri recente, cum este Xiaomi 13 Pro, dar din punctul meu de vedere, suficient pentru a nu intra în panică, dar și pentru sănătatea bateriei. Din păcate, Samsung au ales să implementeze 45W doar pe modelele pentru premianți, Plus și Ultra, în vreme ce S23 standard rămâne la doar 25W. Cam puțin pentru 2023, în cazul acestuia din urmă.
/ | Galaxy S23 | Galaxy S23 Plus | Galaxy S23 Ultra |
Diagonală ecran | 6.1″ | 6.6″ | 6.8″ |
Tehnologie ecran | Dynamic AMOLED 2X HDR10+, 1750 nits max. Corning Gorilla Glass Invictus 2 | ||
Rezoluție ecran | 1080 x 2340 | 1440 x 3088 | |
Rată de refresh maximă | 120Hz | ||
Chipset | Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 | ||
Memorie | 8GB RAM | 8GB / 12GB RAM | |
Stocare | 128GB – 512GB | 256GB – 512GB | 128GB – 1TB |
Stocare suplimentară | Nu | ||
Baterie | Li-Ion 3900 mAh Fast Charge 25W | Li-Ion 4700 mAh Fast Charge 45W | Li-Ion 5000 mAh Fast Charge 45W |
Dimensiuni | 146.3 x 70.9 x 7.6 mm | 157.8 x 76.2 x 7.6 mm | 163.4 x 78.1 x 8.9 mm |
Greutate | 168g | 196g | 234g |
Comparația cu competiția
În multe privințe, îmbunătățirile de pe Galaxy S23 Ultra le oglindesc pe cele pe care le-am văzut și pe iPhone 14 Pro Max în toamnă. În sfârșit, procesorul modelului Android începe să se apropie de ceea ce Apple au considerat multă vreme ca fiind un teritoriul lor: cel al performanței brute. Desigur, chip-ul Qualcomm nu este încă acolo, dar nici atât de departe pe cât era în anii trecuți. Dacă vreți și o comparație pe numere, în geekbench avem 5.143 de puncte pentru S23 Ultra și 5.518 pentru Pro Max-ul meu. Cât vine, 10%? Not bad.
Apoi și unul și celălalt au venit cu camere superioare precedentelor serii, 48MP pentru Apple de la eternul senzor de 12, 200MP pentru S23 Ultra. Unde Samsung are the upper edge din punctul meu de vedere, este la unitatea seriei. În vreme ce Apple a ales să pună noile procesoare A16 doar pe telefoanele pentru premianți, Pro și Pro Max, Samsung au dovedit înclinații mai democratice, și de la S23 Standard până la Ultra, toate modelele beneficiază de noul Snapdragon 8 Gen.
Concluzie
Bun, este deci Galaxy S23 Ultra un flagship pe măsură lui 14 Pro Max? Fără îndoială da! Cei doi top-dogs sunt aproape unul de celălalt atât din punct de vedere al performanțelor și experienței oferite, dar și din punct de vedere al prețului. Părerea mea este că alegerea ține doar de obișnuința cu eco-sistemul și nu în ultimul rând, de scopul respectivei alegeri. Sunt în continuare de părere că pe parte de filmare, iPhone 14 Pro și Pro Max îngroapă orice competiție.
Pe partea de foto, Galaxy S23 Ultra mi se pare o alegere mai bună și parcă overall, este un telefon care oferă mai mult. La putere sunt similare, la fel și în ceea ce privește construcția, design-ul și finisajele. Indiferent ce ai alege, nu te vei păcăli cu niciunul. Motivul însă pentru care ai plăti doi rinichi sănătoși pentru un astfel de telefon, rămâne la latitudinea ta. Și acum ziceți mai jos în comentarii: se justifică, din punctul vostru de vedere, să cheltui peste 1.000 de euro pe un astfel de telefon?