MOREReviewsRSS PaginaDeMedia

ROG Claymore II Wireless Gaming Keyboard (review)

Cea mai nouă armă ale gamerului modern

Claymore și Gladius sunt probabil cele mai cunoscute produse din gama de accesorii Republic of Gamers. ZonaIT a prezentat fără să exagerez aproape toată gama a taiwanezilor de la ASUS, în ultimul an și ceva, de la micuța tastatură, o reală bijuterie Falchion de 65%, la formatul mid-size (80%) TKL ROG Strix Scope TKL și terminând cu formatul full al acesteia. Și la fel, ne place să vorbim și de mauși, de la concepte ciudate, unice, la mauși accesibili, precum ROG Strix Impact II Wireless sau personalizabilul ROG Strix Pugio II și terminând cu cel mai nou ROG Gladiu III Wireless. ROG Claymore II nu putea lipsi din povestea noastră ROG.

Dar cum spuneam și mai sus, ROG Claymore a fost mereu parcă tatăl tastaturilor ROG, precum Gladius, sabia celui mai mare luptător roman, Maximus, care a reprezentat nu doar începutul istoriei maușilor ROG, ci și un întreg ecosistem (a avut foarte multe variante de-a lungul timpului), care iată, a ajuns la versiunea a treia, pentru a oferi un ecosistem AURA complet wireless.

ROG Claymore II – o tastatură mecanică de vis. Opto-mecanică mai precis.

Construcție

ROG Claymore II vine cu îmbunătățiri majore față de prima versiune. Și mă refer în primul rând la partea de construcție (robustețe – și aici mă refer în primul rând la Numpad), conexiune Wireless, Wristpad și alte elemente de design/funcționalitate.

Wireless 2,4GHz, Fast Charging, USB Passthrough, Autonomie

Evident, cea mai mare îmbunățire e adusă de conexiunea wireless.

Versiunea anterioară se conecta de PC printr-un cablul de 1,8m prin USB 2.0. La ROG Claymore II conexiunea la PC-ul se face cu un dongle wireless pe banda de 2,4GHz, un dongle micuț ce se poate fixa magnetic în carcasa tastaturii.

ROG Claymore II ascunde în interiorul său o baterie imensă, de 4000 mAh, și care, conform ASUS, poate asigura o autonomie de 144 ore fără luminițe, până la 61 ore cu iluminarea la 50% și până la 43 ore cu iluminarea tastelor la 100%.

De asemenea, foarte important de menționat, dacă vă treziți, conform legilor lui Murphy cu tastatura descărcată tocmai înainte de un maraton de gaming, o încărcare de 30 de minute pe fast charge vă garantează 18 ore de funcționare fără iluminare sau 8 ore cu iluminare (deci chiar și o noapte albă de gaming).

Fast charging-ul funcționează doar pe portul Type-C, iar o încărcare de la zero la 100% se face în 203 de minute, iar pe bătrânul port USB 2.0 în 407 minute.

Evident, din secunda în care ați conectat cablul matisat de 1,8m TypeC-Type-C (cablu destul de gros, dar bine făcut), încărcarea și toate funcțiile tastaturii funcționează the good old way, deci nu trebuie să așteptați să se încarce un pic, etc. A, și să nu uit legat de câtă autonomie mai aveți: nu trebuie să accesați Armory Crate pentru a verifica procentul de baterie rămas: în colțul stânga sus, lângă logo-ul ROG, avem un indicator al bateriei, verde peste 75%, albastru între 25-75% și roșu sub 25%.

Apropo, off-topic, citisem un banc extraordinar, legat de logo-urile ROG:

Comunitate: – ”ASUS, how many ROG logos do you have on Claymore II?” ASUS: – ”Yes.”

Șase. Șase logo-uri ROG am numărat pe Claymore 2 (!). Dar să (ne) păstrăm nota de seriozitate, zic.

Pe lângă conectorul de alimentare Type-C pe carcasa tastaturii regăsim și un comutator on-off al tastaturii, să nu se tot aprindă luminițele tastaturii din greșeală la transport, în rucsac, de exemplu.

Și mai avem un port USB Type-A, pentru USB passthrough, foarte util. Doar să menționăm că acest port asigură doar 0,5A, nu vă aștepțați deci la minuni. Dar totuși e suficient pentru on mouse, etc.

ROG Claymore II - conectică bună - Wireless pe 2,4GHz, sau pe firm Typce-C și USB Passthrough
ROG Claymore II – conectică bună – Wireless pe 2,4GHz, sau pe firm Typce-C și USB Passthrough

Un alt element pe care sper să-l văd îmbunățit în viitor este însuși dongle-ul wireless. Dacă aș fi folosit doar tastatura, nu aș fi observat problema, dar având și ROG Gladius III în teste…domnilor ingineri ASUS, Logitech cum a reușit cu un singur dongle să unifice și tastatura și mouse-ul? De ce pentru două dispozitive wireless, am nevoie să ocup două porturi USB (Type-A sau Type-C, în cutie mai există și un adaptor Type-C to Type-A)?

Numpad detașabil upgradat

Claymore a încercat mereu să ofere ultimul răcnet în inovație, iar Numpad-ul detașabil, ce putea fi folosit atât în stânga, cât și în dreapta tastaturii principale, era un feature unic la vremea sa. Doar că mecanismul de prindere nu era exact ce trebuia, avea mici probleme – avea un mic joc, și îți dădea senzația că produsul premium pe care ai dat atâția bani nu e chiar perfect la build quality. Nu mai spun că dacă îl ridicai de pe masă, în anumite situații Numpad-ul se desprindea pur și simplu, creând frustrări și mai mari.

Ei bine, inginerii și-au făcut mai bine temele de această dată, Numpad-ul este atașat solid, mecanismul de prindere nu vă va mai face surprize.

ROG Claymore II - Numpad detașabil, ce se poate instala pe ambele părți ale tastaturii TKL
ROG Claymore II – Numpad detașabil, ce se poate instala pe ambele părți ale tastaturii TKL

Dar să ne oprim un pic asupra Numpad-ului. Rotița metalică de volum este de cea mai bună calitate, se rotește super fluent, ușor, incrementând volumul din 2 în doi pași. Singura mea nemulțumire ar fi: de ce rotița de volum nu a fost așazată pe tastatura principală TKL, precum la LOGITECH G915 TKL? Hai că se poate. A, probabil la Claymore 3…

În rest, Numpad-ul detașabil nu are baterie încorporată, pentru a funcționa trebuie să o atașați fizic de corpul principal. Sub rotița de volum se află cele patru taste programabile, care implicit sunt taste media (01 – Previous Track, 02 – Skip Track, 03 – Play/Pause, 04 – Mute Audio).

WristPad

Nu vroiam să insist foarte mult asupra Wrispad-ului (e doar un Wristpad, nu?), dar simt că trebuie să punctez niște amănunte.  În primul rând, îmi place. Se atașează magnetic de tastatură, extrem de facil. Materialul din care este făcut este extrem de plăcut, o imitație de piele foarte fină. Doar ce au trecut câteva zile de când m-am plâns de Wristpad-ul slab de pe laptop-ul ultra premium ZenBook Preo Duo 15 OLED UX582…iată, se poate face și un wristpad foarte fain, nu?

ROG Claymore II - Wristpad magnetic, de foarte bună calitate.
ROG Claymore II – Wristpad magnetic, de foarte bună calitate.

Un singur aspect nu mi-a plăcut: așezarea magneților… dacă scoți Numpad-ul, wristpad-ul va arăta un pic cam ciudat, nu se poate centra pe tastatură, pentru a se prinde, trebuie ca zona rezervată Numpad-ului să iasă complet în afara tastaturii. Dar este clar că ASUS nu prea recomandă folosirea în modul TKL a tastaturi – doar ați dat bani pe Numpad, nu? Din păcate în comerț nu există și versiunea TKL, deci nu mă pot pronunța dacă vom avea și o versiune mai micuță.

Key Cap-uri, Switch-uri, experiență de tastare

Un al element forte al tastaturii Claymore îl reprezintă switch-urile. Avem de-a face cu switch-uri opto-mecanice dezvoltate de divizia R&D a celor de la ROG. Și vă spun sincer, decât să văd switch-uri Kailh pe tastaturi de 1000 Lei (o tastatură amintită mai sus), mai multă încredere am în switch-urile Opto-mecanice dezvoltate de ASUS.

Am folosit Claymore timp de o săptămână, și vă pot spune că a fost o reală plăcere. Norocul meu a fost că am prins varianta cu swith-uri RED, nu cele albastre, pe care nu le pot suporta datorită zgomotului (deși am avut contact cu versiunea respectivă pe ROG Strix Scar 17 2021 și nu au fost atât de zgomotoase precum m-am așteptat).

Vă spun din capul locului că experiența cursei liniare a fost extrem de plăcută. Tastatura nu este nici cea mai silențioasă, nici cea mai gălăgioasî cu care m-am jucat. Este necesară o forță de 40gf pentru a apăsa, deci exclus apăsările din greșeală. Actuarea se face la 1,5mm, iar cursa totală a tastei este de 4mm, iar forța necesară totală de 55gf.

Ilumninarea tastelor se face din centrul tastei, astfel că veți vedea lumina prin tastele decupate, curat, așa cum îmi place mie (motiv pentru care am iubit mereu tastaturile Logitech, de exemplu). Keycap-urile se prind de taste în patru puncte, pentru un wobling cât mai mic, lucru pe care nu ai cum să nu-l observi, să nu-l simți.

În schimb tocmai aceste Keycap-uri custom ASUS sunt o problemă: nu veți găsi aftermarket Keycap-uri pentru switch-urile ROG RX – cel puțin nu încă – ROG PBT Keycaps sunt superioare calitativ celor de pe Claymore II, dar nu sunt compatibile evident, din cauza sistemului de prindere în patru colțuri ai Keycap-urilor specifice tastaturilor RX.

Sper doar să apară keycap-ul compatibile RX cât mai repede, să nu existe surprize neplăcute în viitor.

Software – Armory Crate

Armory Crate este destul de intuitiv pentru orice gamer, deși să zicem că am văzut și aplicații mai intuitive. Orice fan ROG cunoaște ecosistemul AURA, care este cel mai probabil, cel mai bine implementat ecosistem de iluminare RGB din industrie (știu, competiția este mare, și iCUE-ul celor de la Corsair este demn de a fi menționat, dar ecosistemul ASUS este mult mai mare).

Concluzie

Per total, ROG Claymore II este o tastatură high-end, materiale premium, feeling de tastat mult mai bun decât look-ul tastaturii în sine (care sincer, este destul de sobră în comparație cu multe alte tastaturi mecanice).

ROG Claymore II nu va dezamăgi nici fanii ROG, dar nici iubitorii de periferice high-end, din gama premium.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button