MOREReviewsRSS PaginaDeMedia

ROG Gladius III Wireless Gaming Mouse (REVIEW + CONCURS)

Wireless înseamnă câteodată mai puțin RGB

ROG Gladius este primul mouse ROG, creat în 2014. Pentru unii din redacția ZonaIT numele Gladius este unul foarte familiar, versiunea a doua o folosim aproape daily basis (incredibil, dar deja sunt patru ani de la lansarea celei de-a doua versiuni!), deci în prezentarea noului ROG Gladius III Wireless vom face voluntar sau involuntar mai multe referiri la versiunea anterioră, Gladius II.

Construcție, aspect, iluminare

În primul rând, să menționăm că ROG Gladius III este un mouse wireless. Aș dori să punctez din start acest aspect, pentru că sunt aspecte pe care unii, actuali utilizatori de Gladius II pe fir, nu varianta wireless, le vor resimți imediat. Evident, Gladius III Wireless ar trebui comparat cu modelul anterior Wireless, pentru o comparație fair – Gladius II Wireless, apărut la finele anului 2018.

Dar cum eu foloseam modelul cu fir al bătrânului ROG Gladius II, prima întrebare pe care am auzit-o a fost: ”unde a dispărut iluminarea inconfundabilă atât de cool de pe baza mouse-ului?” Evident, asta era vocea drăcușorului de pe umărul stâng. Și aproape instantaneu, îngerașul de pe umărul stâng intervine: ”știi cât curent consuma banda aia? Nu prea avea rost la modelul wireless…”parcă alinând dezamăgirea mea la primul contact.

Apoi…greautatea…ROG Gladius II avea 110g, un mouse destul de greu, dar în limitele normalului în categoria sa, acum câțiva ani. Nu vă mai spun, varianta wireless, ce ascundea sub capotă o baterie de 800mAh, cântărea 124g.

Acum, odată cu trecerea anilor, unii băieții devin fetițe, pantalonii lungi devin pantaloni trei sferturi…ați înțeles ce vreau să spun…este ”greu” să te mai joci cu un mouse de peste 100g, toată lumea aleargă după noua modă, a celui mai ușor mouse. ROG Gladius III trebuia să respecte acest trend, modelul pe fir cântărind doar 79g (și chiar și așa, e mai greu decât mulți mauși trendy din 2021), iar varianta de astăzi, Wireless, 89g. Și când văd că unii încă se plâng pe net că vezi, Doamne, nu se pot juca competitiv cu el, că-i foarte greu….mă apucă așa o stare…

Dar să nu divagăm de la design, construcție, avem destul timp și pentru performanțe.

Dimensiunile nu s-au schimbat – este același format arhi-cunoscut, pentru dreptaci, ideal celor cu mâini nici foarte mici, dar nici foarte mari. De exemplu, palma mea se încadrează în zona mediu-mare, și apreciam forma alungită a butoanelor de click, pentru un palm-grip mai mișto, mai ergonomic. Ei bine, butoanele de click de pe ROG Gladius III sunt mai scurte, și redesenate, dar aici, pentru a doua parte, sunt de acord, pe Gladius II erau un pic exagerate ”văile” în care erai forțat să-ți ții degetele.

Din punctul acesta de vedere, ROG Gladius III Wireless este mai permisiv, te lasă să dai click-uri mai ușor pe întreaga suprafață a celor două butoane de click-uri. Și culmea, deși click-urile stânga/dreapta sunt mai scurte, și mă așteptam ca spre cocoașă click-ul să fie mai greu pentru cei cu finger-grip, nu a fost așa.

ROG Gladius III a renunțat la cauciucurile laterale, cu tema mayașă, pentru niște striații simple din plastic, pe dreapta, și o temă ROG, pe stânga, ce se iluminează (dar nu foarte tare), scoțând la iveală câteva texte adresate jucătorilor din Republică. Doar că este un detaliu prea mic, după părerea mea – pentru că iluminarea default de 50% a mouse-ului nu face lizibil acest text precum în imaginile randate de presă (precum cea de la finalul articolului), iar iluminarea de 100% nu v-o recomand dacă nu vreți să vă încărcați mouse-ul la câteva zile. Pe deoparte înțeleg decizia, în timp acest cauciuc se umple de mizerie, se vede urât. Dar parcă plasticul ăsta simplu este mai ieftin…ca și feeling, cel puțin.

În schimb patinele au evoluat enorm de la Gladius II, pe Gladius III avem patine din teflon, destul de generoase – chiar și în jurul orificiului senzorului optic am regăsit patina de teflon. Aceste patine au o forță de frecare mult îmbunătățită față de modele anterioare. Lucru pe care l-am resimțit și noi: testând pe giganticul ROG Sheath, Gladius III nu doar că aluneca muuult mai ușor decât modelul anterior, dar parcă plutea/levita deasupra mouse-ului, în comparație cu Gladius II.

Un mare – mare punct alb pentru modelul nou, pentru acest aspect atât de important.

ASUS afirmă că ROG Gladius III are o forță de frecare de 16gf, cu 25% mai mică decât maușii competiției, care au deobicei între 21-23gf.

Ei au făcut testele, noi vă poatem confirma că alunecă ca pe gheață – exagerez intenționat, dar în orice caz, sunt sigur că noile patine vor fi apreciate orice gamer, fie el casual sau avansat.

ROG Gladius III Wireless are patinele din Teflon, pt o forță de frecare minimă.
ROG Gladius III Wireless are patinele din Teflon, pt o forță de frecare minimă.

Cele două butoane laterale programabile nu sunt proemiente, precum erau la Gladius II, aproape că nici nu-ți dai seama de prezența lor, dar m-am obișnuit destul de repede cu ele.

Butonul de DPI aflat sub rotița de scroll este la rându-i mult mai subtil, nici o șansă să-l apeși din greșeală, chiar trebuie să ”te chinui” să-l simți, să-l detectezi. Și apropo de rotiță: știu că e doar o chestie subiectivă, dar design-ul de pe Gladius II îmi plăcea mai mult, în schimb noua rotiță este mai silențioasă, scroll-ul este complet discret, și asta nu mai e deloc subiectivism, este un fapt.

Tot la capitolul construcție aș menționa și cablul (pentru încărcare și nu numai) ROG Paracord. În mod normal nu acord mare importanță firului, mai ales în cazul unui mouse pe care cu certitudine îl vei folosi 95%+ din timp în modul Wireless, dar dacă vrei să te joci și ai rămas fără baterie…deci Paracord, acest nume pompos (celor de la ASUS le place să dea câte un nume practic la orice), reprezintă un cablu mult mai subțire, deosebit de flexibil, ce nu va atrage atenția asupra sa îe mousepad, nu va strica momentele de gaming.

Apropo de baterie: ASUS menționează 55 de ore de autonomie în modul Wireless 2,4GHz, 89 de ore în modul Bluetooth, fără a menționa la ce grad de iluminare au fost făcute măsurătorile (cel de 50% default, sau mai puțin). Vă las pe fiecare dintre voi să decideți dacă e mult, sau e puțin.

ROG Gladius III Wireless – Detalii tehnice

PixArt pmw 3370 este senzorul din inima mouse-ului ROG Gladius III Wireless, ceea ce se traduce prin eficiență energetică mai ridicată (autonomie mai bună) și DPI crescut (de parcă cei 16000 nu erau suficienți din Gladius II Wireless cu PixArt 3389). Astfel, Gladius III ajunge la un fabulos 26000 DPI, un mic tuning marca inginerilor ROG, care au crescut software DPI-ul de la 19000. Plaja totală este între 100-26000.

Gladius se mândrea acum 7 ani cu o funcție de invidiat – switch-uri interschimbabile extrem de ușor de către utilizator (în cutia produsului mereu a existat o pereche de switch-uri de rezervă de la Omron).

Tradiția este dusă mai departe, taiwanezii anunțând acum în premieră mondială design-ul Push-Fit Switch Socket II, ceea se traduce printr-un hot swap atât al switch-urilor mecanice tradiționale pe 3 pini, cât și compatibilitatea cu switch-urile optice de ultimă generație pe 5 pini produse de japonezii de la Omron.

Mouse-ul vine în mod implicit având instalate comutatoare ROG Micro Switches cu o durată de viață de 70 milioane de click-uri. Aș face o mică paranteză – inginerii ROG se mândresc că standardele pentru aceste switch-uri sunt cu mult peste piață: fiecare buton păstrează o deviație a forței într-un interval de +-5gf pentru o senzație de click cât mai plăcută și mai consistentă (media pieței fiind o deviație de +- 10-15gf).

Evident, nu aș putea încheia partea de specificații fără să menționez că avem un polling rate de 1000 MHz, viteza maximă de 400 IPS la o accelerație de 50g.

Software

Armory Crate. Ce aș mai putea adăuga? 7 butoane programabile (incluzând evident rotița de scroll), alegerea și configurarea nivelelor de DPI (pe patru nivele), Polling rate-ul, Angle Snapping, efectele de iluminare (mouse-ul default are o iluminare de 50% pentru viața bateriei), calibrare (numai puțin de 12 presetări folosind ecosistemul mouse-pad-urilor ROG – Scabbard, Sheath, Balteus, ROG Strix Edge, Whetstone, etc), distanța de Lift-Off, setările de Power Saving – toate acestea sunt la un clic distanță de utilizator.

ROG Gladius III Wireless – Concluzie

ROG Gladius III Wireless este un urmaș demn de moștenirea lăsată de ROG Gladius cel Primul și ROG Gladius II (cu și fără Wireless). Este greu să mai adaugi funcții noi, dar iată, inginerii ROG au mai reușit să ridice un pic stacheta. Și ca să facem un pic de joc de cuvinte, predarea stafeței de către Gladius II la Gladius III s-a făcut lin și perfect. Iar dacă vreți să-l cumpărați, este disponibil la PC Garage în varianta cu sau fără fir.

ROG Gladius III Wireless
ROG Gladius III Wireless

CONCURS – Cum poți câștiga un mouse ROG Gladius III Wireless?

  • Răspunde în secțiunea de comentarii la următoarea întrebare: „Preferi un mouse super ușor pentru gaming, sau nu te interesează acest aspect?
  • Înscrie-te pe Gleam.io cu același nume și adresă de mail cu care te-ai logat pentru a comenta pe site.
  • Verifică-ți mail-ul pe data de 24 Iunie 2021 pentru a vedea dacă ești câștigător!

Articole asemanatoare

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button