ȘtiriTech&IT

Uită de Terminator, acum există roboți care reușesc exerciții complexe de gimnastică

Deținută cândva de Google, dar vândută între timp sud-coreenilor de la Hyundai, compania de robotică Boston Dynamics a ajuns deja să creeze roboți care pot executa mișcări de gimnastică dificile, demonstrând toată flexibilitatea și siguranța de sine așteptată de la un atlet adevărat. Iar dincolo de calitățile fizice se află un „creier” AI foarte adaptabil, capabil să învețe ca la școală, urmând demonstrații practice oferit de un antrenor real.

Gata cu mișcările pre-programate parametru cu parametru spre a fi executate în mod repetitiv, doar pentru îndeplinirea unei anume sarcini. Roboții moderni sunt flexibili, capabili de învățare și pe cale să golească uzinele de autoturisme de muncitorii aceia capricioși, care vor să fie plătiți, să aibă parte de concedii și timp liber, iar din când în când blochează activitatea cerând măriri de salarii.

Lăsată să se dezvolte oarecum incognito, în timp ce inovațiile AI bazate pe software captează toată atenția, industria roboticii este în pragul unui moment-zero, de unde vom începe să vedem automatizări și roboți tot mai sofisticați acaparând tot felul de industrii și domenii de activitate, lăsând fără obiectul muncii mai întâi angajați slab calificați iar apoi specialiștii bine plătiți. Știți voi, aceia care muncesc în uzinele auto desfășurând activități care necesită atenție și pregătire temeinică, dar cumva repetitive, predictibile și ușor de reprodus pentru un înlocuitor robotizat.

Vândută de Google după ce suspiciunile de asociere cu Armata Americană au periclitat imaginea „inocentă” a dezvoltatorului Android, compania Boston Dynamics continuă să arate progrese remarcabile cu robotul său de top, Atlas. Prevăzut cu articulații ce oferă mobilitate la 360 de grade, Atlas deja poate să execute mișcări imposibile pentru o persoană reală. Spre exemplu, partea din față a corpului poate deveni spatele și vice-versa, rotind capul și membrele în direcția opusă.

Noua versiune de robot a scăpat și de „rucsacul” cu acumulatori, procesoare și ventilatoare, reușind să ascundă toate acestea într-un corp aproape atletic. Își poate ține echilibrul și balansa precum o persoană reală, părând că-și improvizează fiecare mișcare precum un gimnast bine antrenat. Iar toate astea se fac prin imitație, AI-ul dezvoltat special pentru acest scop urmărind, învățând și reproducând în cel mai mic detaliu exerciții de gimnastică nu tocmai ușoare. Iar de aici și până la treburi serioase e doar un pas, viitoarele armate de roboți Atlas putând străbate cu agilitate terenul accidentat din zonele de conflict, în timp ce AI-ul conectat la informații actualizate în timp real coordonează cu maximă eficiență operațiunile. În fabrici, versiuni specializate ale robotului Atlas vor oferi forța de muncă ultra-eficientă și perfect disciplinată pe care diferitele industrii o găsesc cu tot mai mare dificultate.

Practic, Atlas și contemporanii săi fac în lumea reală ceea ce GPT și alte modele lingvistice au demonstrat deja în spațiul virtual, cele două industrii – a roboticii și a inteligenței artificiale – având doar nevoie de „scânteia” potrivită. Cum ar fi o criză a forței de muncă în industrii cheie, cumulat cu presiuni externe pentru îmbunătățirea competitivității. Da mă refer la industria auto europeană, cu vânzări în scădere și amenințată în mod existențial de concurența venită din China. Și ce să vezi, BMW a confirmat încă de anul trecut că intenționează să devină prima companie care va folosi roboți umanoizi la fabricarea de autoturisme.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button